Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Un virus scapat de sub control face ravagii...

Buna Ziua Iasi : Un virus scapat de sub control face ravagii in Iasi. Medic :

96
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Nu am mai vazut asa ceva pana acum”

• Medicii cer sprijinul autoritatilor locale, pentru a lua masuri impotriva raspandirii bolii • Medicii de familie consulta zilnic zeci de pacienti, copii si adulti • La Spitalul de Boli Infectioase, medicii au solicitat, in repetate randuri, ajutorul agentilor de paza, pentru a impiedica aparitia unor conflicte intre pacienti, familiile acestora si cadrele medicale

 

Autoritatile ar trebui sa intervina de urgenta, pentru a pune capat unei epidemii care se raspandeste cu repeziciune in Iasi. Medicii nu fac fata numarului mare de pacienti care se prezinta, zilnic, la cabinet. Toti bolnavii, copii si adulti, au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, unde un pavilion intreg este rezervat numai pentru aceste cazuri.

Cadrele medicale cer autoritatilor locale sa ia masuri imediat, pentru ca aceasta boala se transmite cu mare usurinta de la o persoana la alta, prin alimente, apa contaminata, materii fecale care contin virusul. Toate cazurile provin din satul Zanea, comuna ieseana Ciurea, o comunitatea de tigani. In sat a fost declarata epidemie de hepatita virala A, o boala contagioasa determinata de infectarea cu virusul hepatitic A. Boala se transmite atunci cand o persoana vine in contact sau consuma alimente, apa contaminate cu virusul hepatitic A, in general in conditii de igiena precara.

 

“Nu mai facem fata”

Medicii de familie din localitate nu mai fac fata numarului mare de cazuri. Cea mai mare problema o reprezinta lipsa de comunicare din partea pacientilor si atitudinea ostila fata de cadrele medicale.

“Nu am mai vazut asa o epidemie pana acum. Nu mai facem fata. Azi am avut 60 de consultatii, desi Casa de asigurari ne deconteaza doar 20 pe zi. Este a doua epidemie in comunitatea de rromi din Zanea in ultimii ani. Traiesc in mizerie, nu sunt conectati la reteaua de apa, au WC-ul la doi metri de casa, isi fac nevoile langa casa, in apropierea fantanilor si din aceaste cauze se ajunge la epidemii de hepatita virala A. Trebuie facut ceva pentru a impiedica raspandirea bolii si evitarea aparitiei unei noi epidemii. In comuna Ciurea sunt 11.000 de localnici. Nu poti pune in pericol sanatatea populatiei pentru un sat de rromi care refuza sa respecte regulile minime de igiena. Ei circula peste tot, nu stau izolati, si transmit boala”, a declaat dr. Maria Ionita, medic de familie la Ciurea.

 

Trebuie luate masuri de urgenta, pentru a impiedica raspandirea bolii
Medicii de familiei sustin ca in satul Zanea sunt gramezi uriase de gunoaie si autoritatile locale nu se implica. “Este a treia saptamana de cand inregistram zilnic cazuri pe care le trimitem la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Noi asiguram asistenta medicala, am intervenit si cu vaccinarea, sa stopam raspandirea epidemiei, dar nu avem competenta pentru a rezolva problemele majore din comunitate, sursa imbolnavirii. Igiena mediului, igiena comunala ar trebuie sa se implice. Nu stiu daca a venit vreodata cineva de la igiena mediului in Zanea. Primaria ar trebui sa faca proiecte si pentru oameni, sa rezolve aductinea cu apa in zona, sa rezolve problema cu grupurile sanitare. Trebuie luate urgent masuri de preventie. La toate chioscurile se vinde supa la pahar. Am gasit si pe hol la cabinet lasate pahare cu supa de catre pacienti. Cine le permite comerciantilor sa vanda supa la pahar?”, a spus medicul de familie Maria Ionita.

 

Medicii de la Spitalul de Boli Infectiose vor cere sprijinul politistilor

La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, medicii au ajuns la disperare. Pacientii din satul Zanea au creat un adevarat haos in saloane si cadrele medicale sunt obligate sa solicite din ora in ora sprijinul agentilor de la paza.

“Se repeta in oglinda epidemia din anul 2009 din aceeasi localitate. Avem o problema foarte mare cu pacientii si familiile acestora. In fiecare zi suntem obligati sa chemam interventia. Astazi am solicitat sprijinul agentilor din ora in ora si cred ca vom apela si la politisti. Este ceva de groaza. Colegii mei nu mai rezista. Pacientii fug din spital dupa jumatate de ora, familiile intra in saloane si dorm in pat cu bolnavii. Nu te poti intelege cu ei. Foarte multi sunt neidentificati. Astazi fug din spital, maine vin sa-i internezi. Nu respecta nicio norma din unitatea medicala. Cei care ar trebui sa ramana internati, deoarece analizele medicale prezinta modificari, fug. Aceasta populatie are reguli proprii si nu vrea sa respecte alte reguli. Este o harababura de nedescris. Ei vin cu grupul si nu vor sa mai plece de langa bolnavi. Pana la urma, vom apela la ajutorul Politiei”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infectioase.

 

In primul stadiu al hepatitei virale A, semnele si simptomele sunt nespecifice, de multe ori fiind similare celor determinate de gripa. Boala se manifesta prin stare de oboseala accentuata, pierderea poftei de mancare, dureri musculare, greata, varsaturi, dureri abdominale, etc. Virusul hepatitic A se gaseste in materiile fecale ale unei persoane infectate, virusul transmitandu-se prin contactul cu acestea sau obiecte deja contaminate si apoi trecand cu usurinta in mancare, apa, apoi prin consum in organism.

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here