RFI Romania : Priorităţile guvernului: măsuri economice interne care iau în calcul evoluţiile externe

  33
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Prognozele arată că economia românească va continua să crească şi anul viitor. Nu la nivelul din 2016, dar în orice caz estimările arată o creştere robustă între 3,5% şi 4%. Politicile guvernamentale viitoare vor avea un rol important în cel puţin pe două direcţii: prima, o politică fiscală corectă, fără derapaje majore, va consolida încrederea investitorilor străini şi români, direcţi sau financiari, care îşi vor continua sau dezvolta proiectele în România.

  A doua direcţie se referă la factorii externi. O economie, precum cea românească, dependentă în proporţie de 70% de Uniunea Europeană, nu are cum să nu fie influenţată de evoluţiile economice europene şi globale. Schimburile comerciale ale României cu Uniunea Europeană au crescut în ultimii ani. Mărfurile livrate în afara Uniunii Europene şi-au redus ponderea, ceea ce ne arată că diversificarea pieţelor, care avusese loc în primii ani de criză, nu a fost decât un simplu foc de paie. România este dependentă masiv de Europa, din punct de vedere economic.

  De aceea, toate temerile, toate schimbările din economia europeană şi indirect din cea globală îşi pun amprenta asupra economiei autohtone. Iar problemele economiei europene, cu precădere ale zonei euro, nu sunt puţine. Mai întâi de toate Brexitul. Un proces care este plin de incertitudini şi care anul viitor va produce ştiri ce vor influenţa pieţele financiare sau cele de mărfuri.

  Situaţia politică din Italia naşte semne de întrebare asupra evoluţiei acestei economii, una din cele mai mari din Europa. Anul dublu electoral, Franţa, cu alegeri prezidenţiale, plus Germania, cu alegeri legislative, va frâna inevitabil deciziile de restructurare ale economiilor şi ale Uniunii Europene în ansamblu.

  În ceea ce priveşte pieţele financiare există un punct de sprijin şi o necunoscută. Banca Centrală Europeană a anunţat deja programul pentru anul viitor: dobânzile se menţin la minime istorice, iar banii pompaţi în economie vor fi suficient de mulţi cât să sprijine creşterea. Zona de stres vine din Statele Unite, acolo unde Rezerva Federală este aşteptată să facă schimbări atât de preşedinte, cât şi de politică monetară, în sensul creşterii dobânzii la dolar.

  De altfel, Statele Unite, prin noua administraţie, va influenţa probabil evoluţia economică a anului 2017. În sensul că există o paletă largă de abordări luate în calcul atunci când specialiştii observă că America se va concentra asupra propriei pieţe. Se vor schimba tratate comerciale? Se vor menţine barierele comerciale actuale, în relaţia cu Europa, sau se vor înăspri? Se vor reorienta economiile asiatice către Europa din momentul în care vor avea acces mai greu pe piaţa americană? Sunt întrebări care pot reconfigura comerţul mondial şi care inevitabil vor atinge Europa şi implicit România.

  Recent, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a atras atenţia asupra situaţiei complicate în care se află Europa. În următorii 10 ani, cota Europei în economia mondială riscă să scadă de la 25%, în prezent, la 15%. În 20 de ani, Europa ar putea să rămână fără nicio ţară în grupul statelor puternic industrializate – G7. În fine, la începutul secolului XX, europenii reprezentau 20% din totalul populaţiei globului, acum mai înseamnă doar între cinci şi şapte la sută, iar la sfârşitul secolului riscă să ajungă la numai 4%.

  Incertitudinile din economia europeană îi fac pe managerii români să fie mai puţin optimişti decât prognozele oficiale, în ceea ce priveşte evoluţia companiilor pe care le conduc în anul 2017. Faptul acesta este relevat clar de barometrele de opinie realizate în rândul şefilor de companii care în ultimele luni arată invariabil un optimism extrem de moderat la toate capitolele: comenzile noi în industrie, creşterea cifrei de vânzări sau intenţia de a angaja salariaţi.

  În concluzie, atunci când viitorul guvern va lua decizii fiscale sau salariale ar fi bine să se gândească şi la incertitudinile externe. Care nu sunt deloc puţine şi nici de neglijat.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here