Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor 2 August : Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

2 August : Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

129
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

Astăzi, 2 august a.c., a avut loc ceremonia de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, la monumentul „Memorialul Victimelor Holocaustului în România”, din București, în cadrul unui eveniment organizat de Agenția Națională pentru Romi, agenție guvernamentală aflată în coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului. Cu acest prilej au fost prezentate mesajul Prim-Ministrului României de către dl. Valeriu Nicolae, secretar de stat și discursul președintelui ANR, dl. Daniel Vasile, urmate de ceremonia depunerii de coroane de flori din partea reprezentanților Administrației Prezidențiale, ai Guvernului României, ai misiunilor diplomatice acreditate la București, ai supraviețuitorilor romi ai deportărilor în Transnistria, precum și ai mai multor organizații neguvernamentale.

 

În mesajul său, Prim-Ministrul Dacian Cioloș a evocat faptul că „este necesar să ne reamintim de cumplitele suferințe îndurate de romii din România, cât și cei din Europa, în perioada Holocaustului. Doresc să aduc un omagiu memoriei victimelor din acea perioadă și să îmi exprim solidaritatea cu supraviețuitorii acelor tragice evenimente. Comemorarea de astăzi este din păcate încă necesară, avem nevoie ca societate să ne amintim periodic de efectele devastatoare ale urii rasiale și pericolului ideologiilor extremiste. Evenimentul de astăzi este nu numai o expresie a înțelegerii de către societatea românească a tragediei Holocaustului, dar și o modalitate de păstrare mereu vie a memoriei victimelor, pentru ca astfel de fapte criminale să nu se mai repete vreodată. Este important să subliniem că, în acest an, comemorarea are loc în contextul deținerii de către România a Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului”.

 

La monumentul „Memorialul Victimelor Holocaustului în România”, fanfara Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” a intonat Imnul de Stat al României, iar violonistul Constantin Mirea a interpretat la vioară Imnul Internațional al Romilor Gelem, Gelem. Cel de-al doilea eveniment s-a desfășurat la Cercul Militar Național, prilej cu care a fost evocată istoria recentă a romilor din România, victime ale Holocaustului din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Acest eveniment constituie o premieră în România, întrucât în anul 2015, Parlamentul European a stabilit printr-o rezoluție ca data de 2 August să reprezinte Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

 

Președintele Agenției Naționale pentru Romi, dl. Daniel Vasile, a subliniat în discursul său: „În urmă cu 72 de ani, în noaptea de 2 august, 2897 de romi – copii, femei și vârstnici – aflați în lagărul de la Auschwitz au fost uciși, adaugându-se celorlalte multe mii de romi exterminați în „Samudaripen”, deseori uitatul genocid al romilor. Comemorăm astăzi nu doar un eveniment tragic, de o cruzime inimaginabilă, dar și întreaga suferinţă a victimelor reprimării colective a romilor în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv a mii de romi din România.

 

Raportul Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului în România, creată în 2003, consacră un capitol special situaţiei romilor în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, fiind un document asumat de autorităţile române. Este documentat faptul că romii au fost supuşi unor măsuri discriminatorii extreme, o mare parte dintre ei au fost deportați din România și au pierit în condiții inumane”.

 

Discursul reprezentantului președinției în exercițiu a IHRA (Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului) a fost prezentat de dl. Răzvan Rusu, director general în Ministerul Afacerilor Externe, care a arătat că astăzi este o zi specială în care se comemorează genocidul comis împotriva romilor, în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial: „Memoria victimelor genocidului romilor rămâne atinsă prin vocea supraviețuitorilor acestei tragedii. (…) Avem nevoie de vocea lor, să fie auzită de cât mai mulți dintre noi. Avem nevoie să dovedim că suntem o societate care se îngrijește de cei care au suferit de pe urma unei tragedii precum cele din perioada anilor ’40. Sunt greșelile noastre, ale statului, trebuie să le recunoaștem, să ni le asumăm și să le evităm pe viitor. Pe măsură ce devenim conștienți de atrocitățile întreptate asupra romilor în acea perioadă, devine responsabilitatea noastră comună, a Guvernului, a organizațiilor societății civile și a celorlalte segmente ale societății, de a asuma istoria și de a învăța din greșelile trecutului, astfel încât niciodată acestea să nu se mai repete”.

 

Comemorarea crimelor împotriva umanității și a încălcărilor extrem de grave ale drepturilor omului este esențială pentru susținerea cauzelor păcii, reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa.

 

Tot cu acest prilej, la Cercul Militar Național au avut loc scurte alocuțiuni susținute și de alți reprezentanți ai autorităților publice și ai organizațiilor neguvernamentale și supraviețuitori ai deportărilor în Transnistria.

 

Partenerii Agenției Naționale pentru Romi în organizarea acestui eveniment: Ministerul Afacerilor Externe – Președinția în exercițiu a IHRA, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Centrul Național de Cultură a Romilor, Departamentul pentru Relații Interetnice, Ministerul Fondurilor Europene – Punctul Național de Contact pentru Romi, Federația Democrată a Romilor, Fundația Romani Criss, Asociația Partida Romilor Pro Europa, Federația Comunităților Evreiești din România și Forum B’nai B’rith Dr. Moses Rosen Romania

 

Detalii suplimentare se pot obține la coordonatele următoare:

Iulian Stoian

Tel: 021 311 30 48

Email: [email protected]


Raspandeste cu incredere
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here