Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri “Acest proiect (ARCA TV) se adreseaza tuturor romanilor din Diaspora.”

“Acest proiect (ARCA TV) se adreseaza tuturor romanilor din Diaspora.”

175
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  19
  Shares

Lucian Blaga (S.U.A.) :

1) Am aflat despre initiativa dumneavoastra legata de ARCA TV de la “Radio Romania Actualitati”. Cum s-a nascut ideea acestui canal de televiziune si ce isi propune el?

Ideea înfiinţării unei televiziuni a românilor din Diaspora o am de vreo 3 ani si s-a nascut din necesitatea existentei unei platforme de comunicare a romanilor de pretutindeni in afara Romaniei. Exista unele televiziuni in limba romana, dar acestea se adreseaza comunitatilor romanesti locale. Sper sa le pot atrage in acest proiect care se adreseaza tuturor romanilor din Diaspora si ne da posibilitatea de a ne cunoaste mai bine. Dupa multe discuţii şi încercări de a atrage susţinatori financiari ai proiectului, inclusiv Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, acestea nu s-au concretizat şi am considerat ca pot si ca trebuie sa lansez proiectul singur.

2) Realizatorul emisiunii “Serviciul de noapte”, de la Radio Romania Actualitati, Gabriel Basarabescu, spunea ca va cunoaste de mult. Pentru cititorii acestui interviu, care ar fi cateva informatii relevante legate de activitatea dumneavoastra jurnalistica?

Lucrez la nivel profesionist în televiziune din anul 1994. Am avut şansa să lucrez şi să colaborez, prin compania mea, cu aproape toate televiziunile naţionale în realizarea de emisiuni live sau înregistrate ca regizor sau producător, să lucrez cu cei mai buni profesionişti de televiziune şi cu cei mai buni artişti români. Am fost şi rasplătit pentru asta cu premii MTV pentru videoclip (Direcţia 5), premii APTR şi am reuşit să colaborez în diferite producţii cu cei mai buni realizatori de emisiuni din România (Mihaela Rădulescu, Corina Dănilă şi mulţi alţii).

3) As vrea sa aflu (si sa promovez “pe ambele maluri ale Atlanticului” ) mai multe informatii legate de specificul ARCA TV.

Arca TV (Arca vine de la Association of the Romanian Communities Abroad – Asociaţia Comunităţilor Româneşti din Străinătate) îşi propune să prezinte activităţile românilor din afara graniţelor. În viitorul apropiat vom realiza reality-show-uri şi emisiuni pe care le vom transmite cu regularitate, dar în acest moment, fără susţinerea financiara necesară, emisiunea o transmit o dată pe lună, la sfârşitul acesteia, şi în ea se prezintă românii care doresc să facă parte din proiect şi care, pe viitor, vor beneficia de un segment de emisie bine stabilit. Aşa cum menţionez şi în website-ul www.arcatv.us,  principalul nostru scop  este de a forma parteneriate cu diferite Asociatii Romanesti si Comunitati Romanesti din intreaga lume. Deasemenea, suntem interesati sa formam parteneriate cu entitati din Romania ce doresc sa sustina Diaspora de oriunde din lume.

Arca TV doreste sa intervieveze romani sau persoane cu origini romanesti din Diaspora. Dorim sa atragem in acest proiect leaderi ai Comunitatilor Romanesti pentru a cunoaste mai bine traditiile si mostenirea noastra, ca romani ce traim in afara granitelor Romaniei. Materialele video ce vor fi realizate, emisiuni, interviuri si filme documentare vor fi transmise pe canalul online si pe TVR International, cu care detin un acord. Viziunea pe termen lung este sa aducem impreuna toti romanii intr-o retea globala, dand tuturor o sansa sa isi exprime dorintele sau initiativele, acest lucru contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru toti Romanii. Vom filma, produce si transmite documentare, festivaluri si filme de prezentare despre Romanii ce locuiesc in afara tarii, precum si cu leaderi ai comunitatilor romanesti. In final, vom realiza o comunicare eficienta intre Romanii din Diaspora, pentru a raspunde nevoilor acestora si a influenta deciziile ce ne afecteaza viata. Vom construi o punte de legatura  intre Romanii de acasa si cei din Diaspora, pentru a deveni mai puternici ca natie si popor, chiar daca traim in tari diferite.

4) Afirmati – in discutia cu Gabriel Basarabescu – ca sunteti receptiv la colaborarea cu “romanii de pretutindeni”. Sau exista anumite criterii pentru realizarea acestei colaborari?

Criteriile sunt bazate pe seriozitate, dorinţă de a promova iniţiativele şi proiectele românilor sau asociaţiilor românesti de oriunde din lume. Cred ca este esenţial să gasim subiectele care ne pot uni, care ne aduc împreună, si invit romanii din Diaspora sa gasim impreuna aceste subiecte si sa le facem cunoscute, mai ales in 2018, anul Centenarului.

5) Care sunt proiectele dumneavoastra la inceput de an 2018 si, evident, realizarile de pana acum?

Există un interes major din partea mai multor companii americane de a ma implica în alte proiecte media. Încerc însă să atrag eventuali investitori în proiectul Arca TV, proiect care poate avea succes doar cu implicarea si susţinerea tuturor celor care cred ca e necesar. Doresc să aibă succes şi să îl continui. Este principalul meu scop, şi sper că voi reuşi. Realizarea principală este exact acest proiect, dar şi entuziasmul şi dorinţa tuturor celor care au văzut emisiunile sau a celor implicaţi în proiect de a continua.

6) Ati putea sprijini un proiect transatlantic bazat pe teza mea de doctorat “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”, teza care este o premiera in istoria literaturii romane ca si in istoria literaturii americane?

Bineînţeles şi aş dori ca mai mulţi români să se implice în promovarea culturii, a tradiţiilor şi a tot ceea ce ne defineşte ca naţie şi popor.

7) Ultima intrebare: ce ati dori sa transmiteti cititorilor acestui interviu (indiferent pe care parte a Atlanticului s-ar afla) la inceput de an 2018?

Să nu îşi piardă speranţa. Cel puţin Arca TV va incerca să arate tuturor că românii nu şi-au pierdut identitatea, oriunde ar trăi, că avem oameni de valoare, de la care avem toţi de învăţat şi îi invit să mă contacteze dacă au un subiect sau doresc să promoveze români de succes. Un an centenar excelent şi urmăriţi-ne!

Interviu realizat de Ioan Iacob


Raspandeste cu incredere
 • 19
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  19
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here