Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor adevarul.ro – Noua lege a pensiilor :

adevarul.ro – Noua lege a pensiilor :

221
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Pensionarii de lux – favorizaţi, pensionarii de rând -uitati
 de Elena Deacu
 Militarii se numără printre privilegiaţii care pot beneficia şi de pensia publică şi de cea specială, cumulate
Noua lege a pensiilor va continua nedreptăţile făcute de legea aplicată în prezent şi va permite potentaţilor cu pensii speciale să cumuleze acest venit cu pensia publică, în timp ce pensionarii de rând nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii.
Ştiri pe aceeaşi temă
Bolnavii de SIDA şi cancer, scoşi de la dreptul la pensie. Ce vor prim…
Dezbinarea socială între pensionarii de lux şi pensionarii de rând va fi continuată şi prin noua lege a pensiilor, despre care ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a spus că va repara numeroase nedreptăţi create de actuala legislaţie. Legea ar trebui să se aplice începând cu septembrie 2021, dacă va fi aprobată de Guvern şi va trece de Parlament şi preşedinte. Astfel, dacă pensionarii de rând vor fi obligaţi, ca şi până acum, să opteze pentru o singură categorie de pensie, legea nouă le va permite în continuare favorizaţilor, precum senatori, deputaţi sau militari, să beneficieze şi de pensia publică şi de cea specială, cumulate.
Noua lege nu impune o interdicţie expresă în ceea ce priveşte cumularea unei pensii de serviciu cu una din sistemul public, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică.
Astfel, favorizaţii care primesc prin legi speciale pensii şi mai speciale vor beneficia în continuare de acest lucru. Categoriile de asiguraţi precum cei din sistemul de apărare sau ordine publică care au dreptul la o pensie specială vor putea să o încaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci când se îndeplinesc condiţiile legale.
„În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie”, prevede noua lege a pensiilor Pensionarul de rând are de ales
În schimb, legea continuă să dezavantajeze pensionarul de rând, care nu va putea cumula mai multe pensii. Noua lege arată că persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi nu fac obiectul unor legi speciale pot beneficia de una dintre următoarele patru categorii de pensii acordate de sistemul public: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate sau pensia de urmaş. În cazul acestor pensionari, legea prevede în mod expres că „o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute”. Excepţie: ajutorul pentru soţul supravieţuitor
O singură excepţie pe care o face noua lege a pensiilor este în privinţa unui ajutor asemănător cu pensia de urmaş, care va putea fi cumulat cu pensia. Astfel, dacă soţul supravieţuitor nu optează pentru o pensie de urmaş, el poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, aflată în plată sau cuvenită la data decesului, iar suma totală încasată nu depăşeşte 80% din salariul minim brut pe economie.. Pensia soţului supravieţuitor şi ajutorul lunar sunt singurele care pot fi cumulate. Asta se va întâmpla, totuşi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţii precum: a realizat stagiul complet de cotizare, a împlinit vârsta standard de pensionare, nu s-a recăsătorit sau durata căsătoriei a fost de cel puţin 10 ani.
Decalajul dintre pensiile speciale şi cele publice
O analiză recentă a Consiliului Fiscal arată discrepanţele la care s-a ajuns în ultimii ani în sistemul de pensii, prin acordarea de pensii speciale tot mai mari şi tot mai multor persoane. În ultimii 16 ani, prin acordarea de pensii speciale, pensia medie încasată de angajaţii din Apărare, Ministerul de Interne sau SRI a crescut de circa 15 ori. Dacă în anul 2001 pensia medie a acestor angajaţi se situa la 250 de lei, în 2017 ea a crescut la 3.750 lei. În schimb, în ultimii 16 ani, pensia medie de asigurări sociale de stat, încasată de pensionarul de rând, a crescut de numai 8 ori. Dacă aceasta se situa la 125 lei în anul 2001, în 2017 a ajuns abia la 1.000 de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/pe3mn5


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

 1. Am citit un articol in care se spune aproximativ asa ” potrivit proiectului se urmareste principiile pe care se bazeaza noul act normativ ” adica egalitate”. Nu vreau sa se creada ca-l scot din context dar incerc si doresc un raspuns pertinent de la acei domni care au elaborat aceasta lege ce intelege prin mamele cu 3 copii si mamele cu 2 copii , exista vreo mica asemanare? Deci mamele cu 3 copii 6 ani mai repede la pensie, cele cu 2 nimic. Unde este egalitatea pentru care va bateti sa aratati cinstea si echitatea de care dati dovada? Macar sa intelegem principiul gandirii care a dus la acest rezultat. Stim ca toti ies si vor multe , e greu sa multumesti pe toti dar totusi un raspuns ar fi un semn de respect pentru toate mamele. Va rugam daca e dezbatere publica incercati sa dezbateti si acest subiect nu doar reducerile de varsta la diferiti asa zisi muncitori (politia locala, ert).
  Va trageti din bugetari si tineti cu ei. Ati facut o mare aiureala cu diferentierea de salarii intre bugetari si privati, mai le dati o gramada de facilitati, o gramda de libere (asa zise cu recuperare-ei recunosc ca nu recupereaza nimic). Un invatator ia 3600 net in mana si un muncitor in fabrica ia 1600 net.Un invatator lucreza 20 ore pe saptamana si 62 zile de concediu pe an si un muncitor lucreaza si suplimentare sa ajunga la 1600 lei. Unde vreti sa duceti tara asta, platiti serviciile si nu munca – productia. Asa faceti si cu pensiile cei care nu au contrubuit au zeci de mii de lei fata de cei care au fost slugi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here