Acasă Jurnalul Bucurestiului Religie AGERPRES : Sarbatori Religioase – 1 octombrie

AGERPRES : Sarbatori Religioase – 1 octombrie

157
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Ortodoxe
Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; Sf. Cuv. Iosif și Chiriac de la Bisericani
Duminica a 19-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 19 dR. Acoperământul Maicii Domnului; Sf. ap. Anania, din cei 70; Sf. cuv. Roman Melodul; Sf. Tereza a Pruncului Iisus

Romano-catolice
Duminica a 26-a de peste an
Ss. Tereza a Pruncului Iisus, fc. înv.; Roman Melodul, diacon

Biserica ortodoxă prăznuiește pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului în ziua de 1 octombrie.

Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Apostol Anania, unul din cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului. De neam iudeu, Sfântul Apostol Anania s-a convertit la creștinism.

Este cel care, în urma unei viziuni de la Hristos, a mers în casa lui Iuda din Damasc și l-a tămăduit pe Saul (cel ce avea să devină apostolul neamurilor, Sfântul Apostol Pavel), rămas fără vedere în urma revelației de pe drumul Damascului.

Sfântul Apostol Anania și-a pus mâinile peste el și i-a redat vederea după care l-a botezat.

Anania a rămas în fruntea Bisericii din Damasc și a avut un sfârșit martiric, fiind ucis cu pietre.

Astăzi sunt pomeniți și Sfinții Iosif și Chiriac de la Bisericani.

Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din zona Neamțului. Din tinerețe, a intrat în obștea Mănăstirii Bistrița, unde a primit tunderea în monahism și a făcut ucenicie pe lângă părinții îmbunătățiți ai mănăstirii, de la care a învățat ascultarea și smerita cugetare, dar, mai ales, practicarea rugăciunii minții.

Pentru mai multă liniște a plecat la Locurile Sfinte, unde, după ce s-a închinat la Sfântul Mormânt, s-a retras într-o peșteră din pustia de pe Valea Iordanului. În scurt timp, s-au adunat în jurul său mai mulți pustnici, întemeind astfel prima comunitate duhovnicească românească în Țara Sfântă.

Cuviosul Iosif a fost nevoit însă să-și părăsească “Sihăstria” de la Iordan și, împreună cu cei 17 ucenici, să se întoarcă în Moldova, din pricina năvălirilor arabe. De aici, împreună cu ucenicii s-a așezat într-o poiană dintr-un munte cu păduri seculare, care avea să se numească de atunci și până azi Muntele Bisericanilor, adică al celor bisericoși.

În acel loc a construit câteva chilii și o biserică de lemn, iar pentru viața monahală a statornicit rânduiala achimită (neadormită), după modelul Mănăstirii Studion din Constantinopol. Schitul a fost refăcut, de Cuviosul Iosif, după ce a fost incendiat în cursul unei invazii a turcilor.

A fost trecut în rândul sfinților, în ședința Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008, cu zi de prăznuire la 1 octombrie.

Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit în secolul al XVII-lea și a intrat din tinerețe în obștea monahală a Mănăstirii Bisericani, care număra peste 100 de monahi. S-a retras într-o peșteră unde a trăit timp de 60 de ani, nevoindu-se cu asceza și privegherea, până când și-a încredințat sufletul în mâinile lui Hristos.

Mitropolitul Dosoftei al Moldovei îl menționează pe Cuviosul Chiriac în lucrarea sa “Viața și petrecerea svinților”, alături de alți pustnici nemțeni. Fiind cinstit ca sfânt încă din vremea aceea, moaștele sale au fost așezate mai întâi în peștera în care se nevoise, după care au fost mutate într-un loc tăinuit. De asemenea, chipul său a fost pictat, în secolul al XlX-lea, pe frontispiciul bisericii schitului românesc “Prodromu” din Sfântul Munte Athos, alături de alți sfinți români.

Cuviosul Chiriac de la Bisericani a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, în ședința Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008, cu zi de prăznuire la 1 octombrie. (surse: vol. “Viețile Sfinților”; “Monahismul ortodox românesc”, vol. II, 2016)

AGERPRES / (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu)


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here