Acasă Jurnalul Bucurestiului Religie AGERPRES : Sarbatori Religioase – 21 octombrie

AGERPRES : Sarbatori Religioase – 21 octombrie

113
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mărturisitori: Visarion și Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Preoți Mărturisitori: Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare

Greco-catolice
Sf. cuv. Ilarion cel Mare; Sf. cuv. Ursula

Romano-catolice
Ss. Ursula și îns., m.; Celina; Ilarion, abate

Sfinții Cuvioșii Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea; Sfinții Preoții Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă Română în data de 21 octombrie.

Apărătorii Bisericii Ortodoxe din Transilvania, împotriva unirii cu Roma (1698-1701), aceștia au fost trecuți în rândul sfinților de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru viața lor de martiri, apărători și mărturisitori ai credinței ortodoxe.

Sfântul Visarion, mare apărător al credinței ortodoxe în Banat și Transilvania, care a luptat împotriva unirii cu forța a credincioșilor ortodocși cu Roma, era născut în Bosnia, în 1714. A fost tuns în monahism în anul 1738, la Mănăstirea Sfântul Sava din Țara Sfântă.

După ce a revenit în Serbia, a trăit într-o peșteră ca sihastru, unde, pentru sfințenia vieții sale, a primit darul facerii de minuni.

A fost hirotonit preot și a primit de la patriarhul ortodox sârb de la Carloviț, misiunea de a merge în Banat și Transilvania pentru a opri trecerea forțată la uniație a românilor ortodocși. În ianuarie 1744, Sfântul Visarion a plecat spre Banat. Peste tot îndeamnă poporul ortodox să nu părăsească “legea străbună” și să rămână statornic în Biserica apostolică.

Din Timișoara a mers la Lipova — Arad, apoi și-a continuat misiunea ortodoxă de catehizare a credincioșilor, care veneau cu miile să-l asculte, și în alte localități, ca: Deva, Orăștie și Săliștea Sibiului.

La 26 aprilie 1744, în drum spre Sibiu, a fost arestat de armata austriacă și dus sub pază la Viena, unde a fost judecat și aruncat în fioroasa temniță de la Kufstein, din porunca împărătesei Maria Tereza. Aici a suferit torturi grele și după aproape un an de chinuri și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos.

Cuviosul Sofronie era din satul Cioara-Sebeș, județul Alba, și a primit schima monahală la una din sihăstriile din Țara Românească. S-a întors în anul 1756 în satul natal și a întemeiat o mică sihăstrie în pădurile din împrejurimi, cunoscută sub numele de “Schitul Cioara”, adunând acolo și câțiva ucenici.

În anul 1759, Cuviosul Sofronie de la Cioara se afla în fruntea mișcării împotriva uniației. În 1761, a convocat o adunare de preoți și credincioși care a întocmit memorii către Curtea de la Viena și guvernul Transilvaniei, prin care se cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor și eliberarea celor închiși pentru credința ortodoxă. Mișcarea s-a extins cu repeziciune în toată Transilvania. Sfântul Cuvios Sofronie a început o vastă acțiune de organizare a Bisericii Ortodoxe.

În urma acestor realizări, s-a retras la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde după puțin timp a trecut în veșnicie.

Sfântul Mucenic Oprea s-a născut în localitatea Săliște, fiind cunoscut cu numele de Oprea Miclăuș. A făcut mai multe drumuri la Viena pentru a prezenta Curții memorii, în numele mai multor sate, prin care românii din Transilvania cereau să fie lăsați în vechea lor credință. În ultimul drum făcut la Viena, a fost prins și osândit la închisoare pe viață în cetatea Kufstein din Tirol.

Pe Sfântul Oprea l-a așteptat vreme îndelungată soția sa Stana, stând la ușa bisericii, îmbrăcată în negru, plângând și cerând milă ca să-și poată crește copiii. Dar el n-a mai venit, sfârșindu-și viața în temniță.

Preotul Mărturisitor Moise Măcinic a fost hirotonit preot la București. La scurt timp după hirotonie, autoritățile constatau că printre cei care se împotriveau unirii cu Biserica Romei se afla și preotul Măcinic din Sibiel.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș a fost hirotonit în Țara Românească, în lipsa unui episcop ortodox în Transilvania. A fost un înflăcărat apărători ai credinței ortodoxe. În anul 1756 a fost arestat și dus în lanțuri la Sibiu. A fost întemnițat în închisoarea cetății Deva, mai târziu a fost mutat în închisoarea de la Kufstein.

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș și-a sfârșit zilele, ca și preotul Moise Măcinic, în temnița de la Kufstein, ambii jertfindu-și viața pentru credința ortodoxă. (sursă: vol. “Viețile Sfinților”)

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiță)


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here