Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor ANAF ameninta ; proprietarii reactioneaza

ANAF ameninta ; proprietarii reactioneaza

117
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Daca marii evazionisti sunt inca cocolositi de ANAF , nu acelasi lucru pot sustine si persoanele fizice au ceva de inchiriat . Acestea semnaleaza tratamentul discriminatoriu , in comparatie cu persoanele juridice , in cazul inchirierilor imobiliare . Daca o societate comerciala mare care  realizeaza venituri din inchirierea unor spatii poate scadea din venituri , amortizarea , cheltuielile de intretinere si reparatii , taxele si impozitele aferente , salariile personalului angajat , etc va plati 16% din suma ramasa , iar o societate care este incadrata in categoria IMM-uri plateste 1,5% din valoarea chiriei , nu acelasi lucru e valabil si in cazul unei persoane fizice . Aceasta trebuie sa plateasca 16% din valoarea chiriei contractate , fara a avea dreptul sa deduca cheltuielile . Nu se pune problema amortizarii cladirii sau apartamentului , amortizarea mobilei [in cazul in care spatiul inchiriat este mobilat] , a reparatiilor si a igenizarii , etc . Egalitatea in fata legii e o notiune abstracta si interpretata abuziv de organele fiscale .

Proprietarii care ne-au semnalat aceasta discriminare sustin ca media in care o proprietate este inchiriata nu depaseste 10 luni/an , in perioada in care nu sunt chiriasi , proprietarul plateste cheltuielile privind intretinerea , ca sunt frecvente cazurile in care un chirias pleaca avand restante la intretinere , restante pe care le achita proprietarul , dupa plecarea unui chirias trebuie facuta o igenizare , costul acesteia fiind suportata de proprietar , mobilierul are in medie o durata de viata de 5-7 ani , dupa care proprietarul trebuie sa il schimbe pe cheltuiala lui , ca si cladirile au o durata de viata si ca trebuie stabilit un procent care sa reprezinte amortizarea acesteia , mai sunt si costurile cu diverse reparatii mari ,etc .

Am primit urmatorul calcul legat de o investitie imobiliara intr-un apartament cu 2 camere in Bucuresti , Drumul Taberei:

Valoarea de achizitie                 – 40.0000 euro

Mobila si aparatura                   – 2.0000 euro

………………………………………………………

Total investitie initiala               42.000 euro

 

– Amortizare imobil in 50 de ani

raportata la o medie de 10 luni/an durata          – 80 euro/luna

de inchiriere

– cost de inlocuire -reparatii mobilier si aparatura – 20 euro/luna

– 200 euro – o igenizare la 10 luni                     –  20 euro/luna

– cota privind eventuale restante la intretinere    – 5 euro/luna

de pe urma unui fost chirias

– Acumulare capital pentru reparatii capitale         – 10 euro/luna

– Mici cheltuieli diverse                                       –  3 euro/luna

………………………………………………………………………………..

Total costuri lunare                                 – 138 euro/luna

Chiria pentru un apartament mobilat de 2 camere in Drumul Taberei este de 200 euro .

Impozitul de 16% , pretins de stat , este de 32 euro , costul total ajungand la 170 euro/lunar .

In aceasta situatie , conform datelor trimise de cititorul nostru , statul ar trebui sa incaseze 32 de euro/lunar iar proprietarul ar beneficia de un venit net de 30 euro/lunar , fara a lua in calcul si impozitul anual pentru imobilul respectiv . Randamentul acestei investitii de 42.000 euro este in aceasta situatie de 0,71% pe an .

Corespondentul nostru , care accepta ca pentru a rentabiliza cat de cat acest tip de afacere se declarau impozite mai mici , declara ca va fi nevoit sa majoreze chiria , lucrul pe care il vor face majoritatea proprietarilor . Acesta spune ca ar fi corect ca statul sa asimileze mici proprietari cu IMM-urile si sa plateasca un impozit forfetar egal cu al acestora . Daca statul ne fura in asa hal , mai are pretentia ca noi sa fim corecti ? incheie cititorul .

ec. Nicolae Iliescu


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here