„Artă populară japoneză din regiunea Tohoku” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

0
78
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Afisul expozitiei „Artă populară japoneză din regiunea Tohoku” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”
Sondajul nostru

 

Vernisajul expoziţiei „Artă populară japoneză din regiunea Tohoku” a avut loc  ieri, 25 aprilie 2017, în prezenţa E. S. dl. Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei în România și a doamnei conf. univ. Dr. Paula Stanciu Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

 

Vernisajul expoziţiei „Artă populară japoneză din regiunea Tohoku”, ieri, 25 aprilie 2017, în prezenţa E. S. dl. Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei în România și a doamnei conf. univ. Dr. Paula Stanciu Popoiu , managerul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”

 

Am remarcat si prezenta E.S. ambasadorul Mexicului, a altor membri ai Corpului Diplomatic, multi prieteni si colegi artisti, mai ales din Filiala noastră AFAPRR Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, dar si jurnalisti.

Expozitia este deschisă în perioada 20 aprilie – 1 iunie 2017 la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” – sala Gh. Focșa din București (Șoseaua Kiseleff nr. 28-30)  si  poate fi vizitată zilnic ,  de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00. Expoziția a călătorit în numeroase țări ale lumii, fiind deschisă în cadrul unor muzee și galerii din Italia, Germania, Ungaria, China, Vietnam,Thailanda, Indonezia, Coreea de Sud, Malaezia, Sri Lanka, etc.

Expozitia este organizată de Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Articolul include si filmul vernisajului, iar o galerie foto pe facebook insoteste materialele.

Muzeul Național al Satului Bucuresti: „Artă populară japoneză din regiunea Tohoku”, film de Claudiu Victor Gheorghiu

 

“Expoziția este menită să aducă în atenția publicului regiunea Tohoku, una dintre cele mai frumoase și bogate zone etnografice ale arhipelagului nipon, alcătuită din prefecturile Aomori, Akita, Yamagata, Iwate, Miyagi și Fukushima. Greu încercată de cutremurul și uriașul val tsunami care au lovit estul Japoniei pe 11 martie 2011, cultura locală și de artizanat din Tohoku au avut mult de suferit. În ciuda acestui fapt, locuitorii din zonele afectate de dezastru au depus mari eforturi pentru a-și salva valoroasa moștenire culturală și a reface regiunea.
Expoziția își propune să prezinte o parte reprezentativă a meșteșugurilor tradiționale din Tohoku, nivelul înalt al tehnicilor populare, funcționalitatea și frumusețea obiectelor și ustensilelor gospodărești utilizate din cele mai vechi timpuri și până astăzi în această zonă.
Selecția cuprinde un număr de 70 de obiecte care aparțin unor genuri dintre cele mai diverse – ceramică, obiecte de lac, metal, lemn, împletituri, textile, veșminte, etc într-o încercare de a prezenta o imagine cât mai variată și cuprinzătoare a artei populare din Tohoku. Printre exponate se remarcă broderiile tip kogin din Aomori, obiectele artizanale din lemn magewappa și kabazaiku din Akita, recipientele din lac, țesăturile tip bandori din Yamagata, etc.
Pe lângă obiectele de artizanat tradițional realizate de meșteri anonimi, expoziția include și lucrări ale unor artiști care au găsit o bogată sursă de inspirație în arta populară din Tohoku. Asemenea influențe se regăsesc în lucrările unor artiști japonezi care au activat în prima și a doua jumătate a secolului trecut. Așa sunt xilogravurile semnate de Shiko Munakata, ceramica realizată de Shoji Yamada și Kanjiro Kawai, sau obiectele textile și paravanele pictate de Keisuke Serizawa, ilustrând astfel climatul cultural și spiritual al locului.”

 

Parteneri media cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” : ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă #IntellNews (al căror Senior Editor sunt).

Film, articol si fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului; 25-26 aprilie 2017

 

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here