Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Interviu cu arhitectul Dan Manea , autorul cartii ,,Sinaia , Orasul Elitelor”

Interviu cu arhitectul Dan Manea , autorul cartii ,,Sinaia , Orasul Elitelor”

394
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Sîmbătă, ora 10,00 la Muzeul Municipiului București, lansarea volumului “Sinaia, Oraşul Elitelor”,
“Sinaia, orașul cu cele mai multe monumente de arhitectură pe cap de locuitor”
“Sinaia, Oraşul Elitelor”, o carte-ambasador al valorilor naţionale
Pe 19 martie 2016 s-a lansat la Casinoul din Sinaia cea mai completă carte despre Sinaia, de la monografia lui Gheorghe Nistorescu încoace.
Liliana Popa: Domnule arhitect Dan Manea vorbiți cu atîta dragoste despre orașul dumneavoastră, ca despre un oraș muzeu, un oraș regal.
arh.Dan Manea: un oras eterogen cu o mare densitate de cladiri valoroase, multe clasate ca monument istoric. este genul de oras muzeu pe care nu e suficient sa-l privest ca sa il vezi. Daca reusesti asta, cladirile te privesc, strazile iti vorbesc iar umbrele celor pe care-i intalnest seamana teribil cu Carol I, cu Enescu cu Iorga sau Caragiale. Sinaia este orsul in care casele nu aveau numere postale ci nume de flori, de femei ori purtau numele proprietarilor lor.
Aici sînt case de autor, sînt realizate de arhitecți celebrii nu numai în România. Mergeți pe Aleea Take Ionescu, treceți prin centrul istoric, admirați vechile hoteluri.
Toate casele au o personalitate și sînt personificate. Sinaia a avut șansa să se lucreze filigranat.
“Sinaia, Oraşul Elitelor” este scrisă cu sufletul, de către un iubitor declarat al Sinaiei. Purtând parfumul cronicilor vechi, cartea spune povestea extraordinară a devenirii oraşului căruia avea să îi fie atribuit rolul de capitală de vară a României.
Cititorilor li se propune un recurs la valorile trecutului şi li se oferă repere pentru un viitor pe măsura acestuia. Peste 1000 de fotografii, vechi şi noi, multe dintre ele prezentate în premieră, ilustrează poveştile despre oameni şi întâmplări remarcabile. Rod al unui efort de documentare de peste 4 de ani, cartea se află la graniţa dintre monografie, carte de călătorie şi album de fotografie.
“Sinaia, Oraşul Elitelor” poartă semnătura arhitectului Dan Manea, un fin cunoscător al istoriei acestui oraş, un iubitor al Sinaiei, un pasionat al muntelui, un pionier al multora dintre demersurile de repunere în valoare a clădirilor şi monumentelor istorice de pe Valea Prahovei.
Liliana Popa – Aici, în Sinaia, pulsează viața, este un oraș mereu căutat, indiferent de anotimp sau de vremuri. Și totuși are imaginea unui oraș cosmopolit…
arh,Dan Manea – Cartea sprijină proiectul” Belevederile din Bucegi”, vor apărea trasee marcate, plăcuțe indicatoare …
“Cartea este o invitaţie de a străbate sălile acestui imens muzeu în aer liber care poartă numele Sinaia: Perla Carpaţilor, capitala turismului românesc, staţiunea cu două Gări Regale, în care opreşte Orient Express-ul, oraşul reşedinţă regală sau capitala de vară a României, aşa cum i s-a spus de-a lungul vremii. Nu poţi preţui, dacă nu cunoşti este motto-ul care m-a călăuzit în dorinţa de a dezvălui tuturor celor dornici să descopere dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber, ce înseamnă acest oraş şi modul unic în care el îmbogăţeşte patrimoniul universal.”, afirmă Dan Manea.
Cartea surprinde prin perspectiva inedită pe care o oferă viziunea unui arhitect asupra urbei sale. Autorul scoate la lumină momente memorabile din istoria ultimilor 300 de ani, impresionând prin cumulul de informaţii şi fotografii publicate, prin pasiunea şi generozitatea cu care împărtăşeşte cititorului valorile perene care au plasat Sinaia pe harta celor mai importante oraşe ale Europei.
Sinaia este orașul cu cele mai multe monumente de arhitectur[ pe cap de locuitor.
Sinaia este un simbol al unei Românii puternice,culte, bogate, mîndre.
Epoca de aur a fost în perioada regelui Carol I, a prim ministrului Take Ionescu
A doua epocă a fost cea din perioada regelui Ferdinand.
În cea de a treia epocă a existenței sale, Sinaia a devenit un oraș industrial, totul finalizîndu-se cu un eșec. E vorba de perioada comunistă.
A patra epocă istorică pentru Sinaia ar trebui să fie legată de turism, asta reprezentînd şi viitorul oraşului, dar mai ales un oraș al evenimentelor culturale, cu cenacluri, saloane literare sau muzicale, reuniuni deschise tutror, nu numai elitelor. Sinaia ar trebui să fie un laborator pentru elite, ar fi o șansă pentru epoca de acum.
Liliana Popa- Ce înseamnă Sinaia pentru turiștii de azi români sau străini ?
Arh.Dan Manea – Imaginati-va patrimoniul cultural national fara Castelul Peles
Imaginați-vă o Romanie fără Sinaia: cîte evenimente memorabile lipsă, cîte decizii importante neluate, cîte biografii ale unor mari personalități nescrise, cîte pagini de istorie rupte, cîte povești nespuse….
Nimic nu mai este la fel după ce citeşti această carte. Arhitectura coboară în stradă, oraşul respiră poveştile figurilor proeminente ce i-au marcat existenţa, iar cititorul se simte mândru că este român. Cartea joacă rolul unui ambasador cu alură de avocat. Un avocat al conservării valorilor şi elementelor de unicitate care fac diferenţa. Pare că tot ce a avut România remarcabil şi-a găsit expresie în Sinaia: de la Casa Regală până la cele mai importante figuri ale vieţii economice şi culturale româneşti. Deţinătoare a mai multor premiere naţionale şi europene, curtată de elite, Sinaia s-a aflat mereu înaintea vremurilor pe care le trăia.
Turiştii români sau străini vor redescoperi acest oraş şi datorită faptului că “Sinaia, Oraşul Elitelor” propune în premieră trasee turistice tematice, centrate pe clădirile monument şi case de autor. Harta va întregi un întreg tablou care zugrăveşte modul în care Sinaia străluceşte, din alte perspective decât cele cu care ne-am obişnuit. Pe site-ul cărţii, www.sinaiaorasulelitelor.ro, cei interesaţi vor găsi o versiune electronică a traseelor, în care clădirile monument şi casele de autor sunt localizate prin GPS cu ajutorul soluţiei de hărţi vectoriale digitale oferite de GPSMAPS. Harta este optimizată inclusiv pentru dispozitivele mobile.
Va fi readus în actualitate traseul regal Sinaia-Poiana Stânii Regale, ce include punctele tradiţionale de belvedere de la Stânca Sf. Ana, Stânca cu clopoţei, Stânca Franz-Josef şi Poiana Stânii însăşi, care vor fi marcate şi amenajate ca locuri de odihnă şi informare.
Liliana Popa
istoric de artă
scriitor, jurnalist

Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

1 COMENTARIU

 1. Dan Manea este un om de care Romania trebuie sa fie mandra ! A fost pentru mine un idol si tot ce am creat in afaceri si in viata personala a fost ampreta lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here