AVEM NEVOIE DE SUPER – PARADA DE 1 DECEMBRIE ?

  258
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Yahoo NewsDe Andreea Dogar | Yahoo News 

  • Parada militară de 1 Decembrie
  • Yahoo News/GettyImages – Parada militară de 1 Decembrie

  În acest an, Ministerul Apărării organizează cea mai mare paradă de 1 Decembrie din ultimii 23 de ani. Este cea mai fastuoasă defilare din perioada postcomunistă, iar bugetul alocat este de cinci ori mai mare decât cel de anul trecut. În total, parada militară din acest an va înghiți un milion de euro (4,5 milioane de lei).

  Anul trecut, parada a fost una de austeritate, fără avioane de luptă, elicoptere sau tehnică grea (tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, sisteme de artilerie) și a costat 850.000 de lei. Însă în acest an, în cadrul paradei zboară 30 de aeronave, defilează unități din toate categoriile de forţe din Armată, dar și din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul Român de Informații (SRI) şi Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

  În plus, la parada militară din 2013 au fost invitate şi subunităţi din armatele statelor membre NATO sau UE (au confirmat participarea armatele din SUA, Polonia, Franța, Turcia).

  “În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 şi cred că un eveniment de o asemenea importanţă trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului – MAI, SRI, SPP şi toate celelalte instituţii care cooperează în vederea realizării acestui eveniment – vom realiza cea mai mare paradă militară de după ’90”, declara recent ministrul Apărării, Mircea Duşa, citat de agerpres.ro.

  În acest context, Yahoo! News România a întrebat mai mulți locuitori din București, dar și din alte orașe, ce părere au despre bugetul de un milion de euro alocat în acest an pentru parada de 1 Decembrie. Iată ce au răspuns:

  Răzvan Alexandru, București, 47 de ani, muncitor: E cam mult un milion de euro. La criza în care suntem eu cred că e cam mult. Mi se pare exagerat de mult. Poate cu banii ăștia se putea face altceva. Ceva pentru orașul ăsta, pentru curățenie, locuințe pentru tineri, altceva, ceva mai util. Sunt urgențe mai mari: sănătatea, învățământul.

  Reporter: Dumneavoastră mergeți la paradă de obicei?

  Nu, nu merg.

  Reporter: Are vreo însemnătate pentru dumneavoastră această paradă, vă bucurați de ea?

  Sigur că da, ca orice român… E Ziua Națională și ținem la ea. Dacă suntem români… Dar suma e cam mare. E frumos, e o sărbătoare a noastră a românilor, e ceva naționalist, dar sunt niște limite totuși, mai ales pentru vremurile astea.

  Laur Gheorghe, 63 de ani, pensionar: E foarte mult. Sănătatea cât are? Învățământul cât are? Sănătatea, învățământul, astea sunt prioritare. Și Armata trebuie, dar trebuie și celelalte.

  Reporter: De obicei vă duceți la paradă?

  În fiecare an.

  Reporter: Și vă place?

  Cum să nu? Ăsta e sufletul meu, că și eu am fost militar și știu ce înseamnă să îți aperi patria, să nu vină alții… Patru nepoței am și îi iau la paradă în fiecare an. Dar trebuie avut grijă și de celelalte… E o perioadă de criză, trebuie făcut cu grijă.

  Mitel Orbu, 45 de ani, București, economist: Am fost de câteva ori la paradă. E un eveniment care ar trebui să facă parte din viața unui popor, dar acum mi-e greu să spun dacă e mult sau puțin. Ideea e că e bine. Suntem parte a unei familii europene și probabil că ăsta e și rolul nostru, să arătăm că avem niște dispozitive, că ne putem apăra granițele, deși mă îndoiesc că mai e valabil în zilele noastre.

  Corina Ghinoiu, 53 de ani, București, lucrează în domeniul editorial: E foarte mult. Chiar nu cred că era momentul, dar ne cam jucăm cu bugetul și cu banul public. Mult totuși. Foarte mult.

  Reporter: Vă puteți gândi la alte domenii unde aceste fonduri ar fi fost mai necesare decât aici?

  Sunt multe locuri în care sunt necesare fondurile. Cu ce începem sau cu ce terminăm? Cu sănătatea, cu învățământul? Bun, și Armata reprezintă țara, dar parada…cam mult. [Sunt-n.r.] străzi neasfaltate în București în secolul XXI, neasfaltate deloc, cu pământ, și fără apă.

  Până la urmă, este ziua țării și trebuie s-o sărbătorim cumva, câteodată mai merg și la paradă și chiar îmi face plăcere. Nu foarte des pentru că știți, vârsta, frigul… Dacă era vara, veneam mai des. Dar își au sens și rost și aceste lucruri.

  Parada militară de 1 Decembrie. Foto: GettyImages

  Jurnalist de televiziune, 77 de ani, București: Sigur că poate să pară mare suma de un milion pentru o sărbătoare națională însă, fiind vorba de Ziua Națională a României și constatându-se cu insistență că nu prea funcționează la parametri doriți sentimentul patriotic, e bine ca măcar o dată pe an să amintim de acele elemente care constituie independența României și statul ca atare și tot ce rezultă din asta. Că lucrurile merg în momentul de față așa cum știți și dumneavoastră că merg, e o altă poveste. Dar suma reprezintă, la dimensiunile unui buget național, o valoare acceptabilă.

  Eugenia, 44 de ani, București, biolog: Nu am fost niciodată la paradă. Dar mă rog, e o zi importantă pentru români. Din păcate eu cred că e cam mult totuși, dacă e mult mai mult decât în anii trecuți. Și e nevoie de bani în alte părți, sincer.

  Reporter: Unde credeți că ar fi fost mai multă nevoie de acești bani?

  În învățământ mi se pare că e necesar, foarte necesar. În sănătate e discutabil. Și în sănătate, dar în învățământ e cel mai important. Eu am copii – unul la liceul de stat, unul la privat la gimnaziu. Ce să zic, mie mi se pare că e de investit. Profesorii, și la licee bune, să știți că sunt profesori puțini, și care pleacă, se duc în privat, sunt prost plătiți. E un dezinteres general.

  Tudor Ganea, 30 de ani, București, arhitect: Enorm un milion de euro. Există vreo corelație între faptul că au venit chinezii aici și vrea Băsescu să se dea mare că are ditamai armata? Pentru o paradă mi se pare un buget irosit aiurea. Mai ales în contextul în care suntem noi acum.

  Reporter: Vă puteți gândi la alte domenii care ar fi avut mai mare nevoie de acești bani?

  Cultura.

  Elena Boarteș, 66 de ani, București, pensionară, a lucrat la casa de copii: Foarte mare, în raport cu celelalte necesități. Este foarte mare. Trebuia mai puțin, [o paradă – n.r.] mai modestă, ca să poată aloca acești bani pentru celelalte utilități care sunt necesare.

  Reporter: Vă puteți gândi la niște domenii unde era mai mare nevoie de acești bani?

  Sănătate, în primul rând. Agricultură, că suntem la pământ cu agricultura, cu sănătatea de asemenea, că d-aia ies și medicii în stradă.

  Reporter: Dumneavoastră mergeți de obicei la paradă?

  Nu, că e frig și sunt bolnavă și nu pot să stau. Am fost, când a fost timpul mai frumos, și am văzut.  Frumos, dar prea mulți bani.

  Raluca Popa, 38 de ani, București, lucrează în domeniul economic: Dacă vin parteneri străini trebuie prezentat ce deține Armata. O să-și scoată clar ce au mai bun. Suntem parteneri NATO, deci trebuie lumea să știe cam ce avem noi. Clar, ca să știe despre ce e vorba, trebuie să promovezi. Ca să promovezi, ai nevoie de bani.

  Poate banii ar trebui să fie folosiți în alte scopuri. E nevoie pentru educație, ca să fii un popor instruit, ca să ai ce să prezinți; e nevoie pentru sănătate, ca să poți să ai cu cine să defilezi trebuie să ai un om sănătos.

  Noi vedem piloții care pilotează avioane, soldații care conduc tancuri sau defilează, dar în spatele lor sunt mulți alții. Nu pot să mă pronunț asupra sumei, că e mare, că e mică. Eu am fost la două parade și e o chestie emoționantă.

  Ana Maria Hârțescu, București, 33 de ani, asistent manager: Mi se pare exagerat, ca tot ce este la noi în țară. Când se spune că s-a alocat ceva, înseamnă că valoarea a fost de 10 ori mai mică, de fapt, față de cât s-a plătit. Și aceasta va fi la fel. Chiar dacă a costat 200.000, 300.000 de euro normal, se face un milion, că așa e la noi în țară, că avem de unde.

  Reporter: Vă puteți gândi la niște domenii unde era mai mare nevoie de acești bani?

  Vai, Doamne, păi cred că n-avem timp să vorbim. Absolut orice în afară de asta. Absolut orice: sănătate, învățământ.

  Reporter: Deci vi se pare o cheltuială inutilă în acest domeniu?

  Normal, normal. [Parada – n.r.] este frumoasă, dar nu pentru suma asta.

  Reporter: Ați fost vreodată la paradă?

  Am fost, și anul trecut, și acum doi ani. Este frumoasă, este ziua țării noastre, ne mândrim, dar nu așa de mult, este exagerat.

  Parada militară de 1 Decembrie. Foto: GettyImages

  Nacian Mitrea, 34 de ani, București, avocat: Un milion de euro? Mi se pare enorm. Prea mult un milion de euro. Pentru ce?

  Reporter: Vor să scoată și avioanele, și tancurile.

  Păi un milion de euro? Mi se pare mult prea mult, chiar dacă socotesc cât combustibil ar consuma acele avioane, chiar și-așa mi se pare prea mult. Pentru o zi practic. Sau o zi și ceva. Prea mult, în opinia mea.

  Reporter: Vă puteți gândi la alte domenii unde poate ar fi fost mai multă nevoie de banii aceștia?

  Eu iubesc foarte mult animalele, cred că s-ar fi putut investi mai mult în animale, mai ales acum cu nebunia asta că vor să omoare, să eutanasieze câinii de pe stradă. Cred că acolo aș da eu banii dacă i-aș avea.

  Reporter: Vă gândiți la adăposturi pentru animale?

  Orice practic, legat de animale: adăposturi, hrană, medicamente. Și pentru copii, mă gândesc și la copii.

  O doamnă din București, 37 de ani, șomeră: Chiar nu știu cine a alocat suma, de ce a alocat-o. Sper să fie fastuoasă, dar nu prea văd cum. Nu ține doar de condițiile meteo, știu eu ce mai avem în dotare în Armată?

  Reporter: De obicei vă duceți la paradă:?

  Da, e un moment super, e frumos. Dar nu cred că suma respectivă e justificată, nu știu 100% partea tehnică ce presupune. În principiu, e o zi pe care chiar ar trebui să o apreciem ca atare atâta timp cât suntem români. Dar în privința sumei, nu știu, mă depășește.

  Ana Dabija, 20 de ani, Pitești, studentă în București: Chiar dacă se alocă o sumă foarte mare, mie mi se pare o idee bună, mi se pare un lucru bun pentru țară. Chiar dacă e o sumă foarte mare. Acum nu putem să ne văităm toată ziua că nu avem din ce să plătim salarii și pensii. Da…, dar mai sunt și alte lucruri importante.

  Mădălina Ancuțoiu, 20 de ani, Râmnicu-Vâlcea, studentă în București: Ar trebui să se investească și în astfel de lucruri, pentru că sunt foarte multe sume care se duc pe lucruri mult mai neînsemnate și cred că e o inițiativă destul de bună.

  Laurențiu Ivancea, 22 de ani, Târgoviște, cofetar: Ar fi fost bine să meargă banii la cei mai nevoiași care au nevoie. La familiile nevoiașe, cei care nu au medic de familie, unde ajunge medicul de familie o dată la o lună, poate o dată la două luni. Acum, sunt deciziile lor, ei sunt cu puterea, noi cu munca de jos.

  Ghiță Constantin, 62 de ani, București, pensionar: Este o paradă care costă foarte mulți bani, mi se pare enorm față de cum trăim.

  Reporter: Vă puteți gândi la alte domenii în care ați fi vrut să se investească banii?

  Da. La sănătate, la infrastructură, educație.

  Reporter: Vă duceți de obicei la paradă?

  Da.

  Reporter: Și vă place, vă bucurați de ea?

  Mă bucur, dar în limita bunului simț.

  Parada militară de 1 Decembrie. Foto: GettyImages

  Gigi Soare, 64 de ani, București, pensionar: Risipim bani așa, aiurea. N-am fost în stare în 20 și ceva de ani să facem câteva sute de kilometri de autostradă. Suntem pierduți în spațiu. Nu mai discutăm de educație și de sănătate, de pensiile și de salariile oamenilor, de locuri de muncă și așa mai departe. E un dezastru, nu mergem decât în groapă. Guvernul actual, numai în groapă, nu are cum să ne mai salte. Poate ne-ajută chinezii cu vreo pulpișoară sau cu vreo gheară de pasăre, că la ei se fac multe. Și cam ăsta e adevărul.

  O doamnă de 30 de ani din București, fără loc de muncă: Ar fi bine să se vadă investiția făcută. E foarte bine să s-au alocat, dar să se vadă în tot ce înseamnă elementele paradei: de la omul din Armată și până la aparatura folosită. E o priveliște unică și de dorit: pe timp de pace, să vedem că avem.

  Reporter: De obicei mergeți la paradă?

  Le văd prin cartier, stau în Drumul Taberei și pe acolo trec. Anul trecut nu am văzut tancurile și mi-a părut foarte rău.

  Dan Florin, 20 de ani, București, lucrător în comerț: Bugetul trebuia alocat pentru altceva, nu pentru o paradă, pentru că asta se face în fiecare an și se cheltuie prea mulți bani pentru această paradă. Până acuma a fost frumoasă, nu trebuia să se bage bani în plus. Să vedem ce? Aceeași paradă, dar să plătească tot din banii noștri?

  Reporter: Vă puteți gândi la alte domenii unde ați fi vrut să se investească acești bani?

  Da, în primul rând în educație, pentru că tinerii care vin din spate sunt pur și simplu inculți.

  Carmen, 45 de ani, secretară la o firmă de consultanță din București: E ceva gen țara arde, baba se piaptănă. Facem parade că asta ne-a rămas. Nu știu dacă bugetul e mic sau mare, dar eu cred că [banii – n.r.] se puteau folosi pentru suflete amărâte, ca și mulți alți bani, de altfel.

  Reporter: Ați fost la paradă?

  Am mai văzut parada la televizor, dar nu am fost la paradă. E frumoasă și e interesantă pentru copii, noi suntem prea stresați, prea cu griji ca să ne mai ardă de paradă. Să facă viața mai bună și atunci o să mergem și la paradă.

  Ionuț Manole, 21 de ani, student în București: Sincer, opinia mea personală despre acest buget e că da, totuși e cam mare, s-ar putea face mult mai multe cu acesta. Ar putea fi investit în învățământ, ar fi mult mai folositor, dar nu sunt eu la conducere, din păcate.

  Reporter: În afară de învățământ, vă vine și un alt domeniu în minte?

  Medicină. Este foarte mare nevoie de bani acolo și e nevoie de investiții.

  Reporter: Vă duceți de obicei la paradă?

  Nu.

  Reporter: Nu v-a interesat?

  Nu, pentru că este doar o zi importantă, în rest nu este nimic altceva, ca să avem de demonstrat. E doar o zi importantă, nu trebuie să arătăm noi cât suntem de tari, că vai!, avem avioane.

  Voi ce părere aveți despre cea mai mare paradă de 1 Decembrie din România postcomunistă și despre bugetul alocat în acest an?


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1 COMENTARIU

  1. mi se pare ca reportajul e tedentios. pai daca il intrebi pe cel flamand ce s-ar putea face cu un milion de euro, nu-l mai poti opri, isi aduce aminte de toate neajunsurile. cred ne ajuta mult daca reporterul lua legatura cu cei de la mapn si cerea lista cheltuielior, aveam o baza de discutii. vedeam cate ore au zburat avioanele inainte de parada, la antrenamente, la fel si cu blindatele, kilometri parcursi nu ore de zbor, cheltuielei cu trupele participante, cat costa tinutele militarilor, pentru parada se da echipament nou, cat a costat cazarea, masa si diurna pentru militarii straini si altele care or mai fi colaterale. discutia asta: ce am fi facut cu un milion de euro imi aduce aminte de celebru pe atunci contract a americanilor de la Bell Helic. cu fabrica de elic. de la Ghimbav, se voia fabricarea a 90 de elicoptere de atac si costa parca 1 miliard jumatate de dolari esalonat in ani. Ciumara, Berceanu, Daianau, s-au opus, poate ca aveau dreptate, dar eu intreb acum, retoric, ce s-a facut cu acel un miliard si juma de dolari? Aud? Pentru viitoare parada eu zic sa defilam cu care alegorice, din cartoane, cu miltari de carton, cu avioane de carton purtate de baloane, si vedem cat costa asa… mi-e teama ca o sa sara de un milion de euro. doar n-am uitat ca Ritzi cheltuise pe o scena din scanduri 70000 de euro. daca m-ar fi intrebat pe mine, as fi raspuns fara parada militara, dar pentru asta va trebui sa desfiintam armata mai intai, nu? Ce am face unu sau doua miliarde de euro? dsponibile in felul asta? cred ca ne-ar mai trebui, nu stiu exact cat ne-ar costa o armata straina.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here