Acasă Colţul specialistului Psiholog, Sociolog Beneficiile analizei grafologice, partea I

Beneficiile analizei grafologice, partea I

194
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Analiza scrisului de mână ajută la construirea unui profil foarte precis al clientului evaluat, urmărind anumite trăsături sau tendinţe, oferind posibilitatea de a descoperi lucruri care se cunosc foarte greu chiar sau în timp despre client.

Modalitatea de lucru constă în aceea că, mai întâi, se observă anumite trăsături fine în scris, în forma şi dimensiunea literelor, a legăturilor dintre acestea, care dau o serie de tendinţe. Acestea compun, prin corelare, anumite tendinţe mai generale, care creionează un profil al tendinţelor de carcater foarte specifice, care ajută la cunoaşterea profundă a persoanei în contextul în care se doreşte evaluarea.

Spre exemplu, dintre trăsăturile de caracter ce pot fi observate în analiza grafologică se numără: deschiderea spre ceilalţi, optimismul, fluiditatea gândirii, capacitatea de concentrare, atenţia la feed-back, gândirea critică, stima de sine, conştiinciozitatea, diplomaţia, încăpăţânarea, entuziasmul, perseverenţa, creativitatea, conflictele, dedicarea, intuiţia, loialitatea, delicateţea, energia, precum şi trăsăturile mai complexe, cum ar fi gradul de sinceritate, orientarea spre succes, abilităţile de management, capacitatea de îndeplinire a sarcinilor, capacitatea de a lucra în echipă, rezistenţa la stress, abilităţile în vânzări, obiectivitatea sau hipersensibilitatea, precum şi gradul în care acestea sau opusul lor se manifestă.

 

Analiza grafologică oferă, în cunoaşterea interumană şi în profilarea resurselor umane, un instrument extrem de util, dacă nu chiar vital, pentru realizarea unei profilări corespunzătoare. De-a lungul timpului, acest domeniu a căpătat tot mai multă recunoasştere pe plan internaţional, calificându-se la nivelul de ştiinţă. Cu toate aceastea, din păcate, publicului românesc îi rămân încă în mare măsură necunoscute informaţiile privind beneficiile acesteia.

Inca din stravechi timpuri omul a fost preocupat sa patrunda tainele acestei lumi, iar una dintre cele mai vechi provocari, inca actuala, e descifrarea misterelor mintii umane. Desi suntem inca departe de inventarea unei tehnologii care sa inlesneasca citirea gandurilor, sau a unui instrument care sa prezica cu exactitate comportamentul cuiva la un moment dat, putem spune ca s-au facut pasi importanti in aceasta directie. Interpretarea limbajului trupului, analiza pe meta-limbaj si mai ales analiza grafologica, sunt instrumente puternice cu ajutorul caruia cineva poate fi “citit”

Asa cum amprentele digitale, irisul si vocea sunt unice pentru fiecare individ, la fel si scrisul de mana. Chiar daca in clasele primare, cu totii am invatat sa scriem dupa acelasi model si am facut aceleasi liniute si bastonase, ulterior acest proces a fost preluat de mintea noastra inconstienta care prin impulsuri electrice foarte fine catre mana si degete provoaca modelarea scrisului de mana intr-o maniera particulara fiecarei persoane.

Practic, orice tipar de comportament care ruleaza in subconstient determina micro miscari neuro-musculare specifice, miscari ce raman intiparite in scrisul cursiv de mana in mod identic pentru toti indivizii care au acel tipar comportamental. In urma cercetarilor intreprinse de-a lungul mai multor secole, s-au facut corelatii intre formele mai multor litere si diverse trasaturi de personalitate. In prezent, un analist grafolog experimentat poate identifica peste 100 de trasaturi de personalitate, care combinate dau “portretul robot” al celui care a scris.

Se spune ca “aparentele sunt inselatoare”. De cate ori ti s-a intamplat sa acorzi incredere cuiva, intr-o relatie personala sau de afaceri, pentru ca ulterior sa afli ca acea individul te minte, e obraznica fata de clienti, intarzie sau chiar colaboraza cu o firma concurenta? Sau pe de alta parte, poate ti s-a intamplat sa cunosti pe cineva, dar pe care sa nu apreciezi la adevarata valoare decat dupa mult timp, in anumite circumstante. Analiza grafologica poate releva trasaturi precum minciuna, amanarea, frica de success, etc., dar si onestitatea, entuziasmul, gandirea rapida, etc. Practic, in decurs de 30 de minute, poti afla calitati si defecte ale unei persoane care altfel ar dura luni sau ani ca sa le cunosti.

In Statele Unite, majoritatea companiilor si organizatiilor folosesc analiza grafologica pentru recrutarea personalului sau testarea psihologica a acestuia de peste 20 de ani. Intr-un articol publicat in “The Wall Street Journal”, in 1988, se preciza ca in Franta, Spania, Olanda si Israel aproximativ 80% din topul celor mai performante 500 de companii foloseau Analiza Grafologica in managementul resurselor umane, avand consultanti analisti grafologi sau chiar avand ca angajati full-time experti in Analiza Grafologica.

Din fericire, mecanismele care stau la baza scrisului de mana fac imposibila falsificarea acestuia, astfel scrisul releva intotdeauna cu acuratete personalitatea cuiva. Interpretarea acestuia insa, depinde in totalitate de experienta analistului grafolog.

Analiza grafologică presupune evaluarea personalităţii cuiva dintr-o mostră grafologică specifică. În funcţie de rezultate, se realizează un profil precis şi se pot face anumite recomandări, în funcţie de scopul în care este realizată analiza. În momentul în care cineva se pregăteşte să înceapă o comunicare pe termen lung cu un client, o mostră grafologică analizată în detaliu poate oferi informaţii valoroase. Pe de altă parte, în evaluarea personalului angajat.

Ştefan Alexandrescu

analist grafolog cu experienţă de 5 ani în domeniu

discerne.wordpress.com


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here