Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Botosaneanul : Nu-i interesează!?

Botosaneanul : Nu-i interesează!?

103
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Șefii Botoșaniului au lipsit în totalitate la ședința pentru Autostrada Moldovei unde au avut delegați inclusiv județele Timiș și Mureș

Grupul de inițiativă civică „Împreună pentru A8“ a organizat vineri, la Iaşi, o întâlnire de lucru pentru susţinerea construirii A8 – Autostrada Marii Uniri – pe traseul „Ungheni – Iași – Târgu Mureș”.

A venit un deputat de Timiş, dar nu s-a dus nimeni de la Botoşani

Au luat parte o mulţime de oficialităţi de la nivel central şi regional, ba chiar inclusiv un parlamentar de Timiş, care cel puţin teoretic nu are vreo legătură cu amintitul drum.
În schimb, nu s-a încumetat să participe vreun demnitar de la Botoşani. Dacă deputatului Cătălin Drulă nu i s-au părut prea mulţi 631 de kilometri din Banat şi până în Copou, în schimb pentru aleşii botoşăneni plătiţi cu bani grei de la buget, cei 130 de kilometri de la Botoşani la Iaşi au însemnat un drum prea lung.
Preşedintele Consiliului Judeţean a primit invitaţie, însă n-a considerat evenimentul drept unul atât de important încât să se deplaseze până în Copou. Susţine că a mers în anii trecuţi la astfel de întâlniri, care nu au avut un rezultat concret şi că de această dată a ales să îşi exprime de la distanţă susţinerea pentru realizarea autostrăzii care să lege practic Moldova de Transilvania şi deci de Europa.

„N-am fost, dar sunt pentru, am şi semnat. Am şi completat un chestionar trimis de un ONG. Suntem pentru realizarea acestei autostrăzi Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş”,

Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.

 

Unii n-au primit invitaţii, alţii au primit dar nu au mers

Prefectul Dan Şlincu susţine că nu a primit invitaţie, dar recunoaşte că, şi dacă i-ar fi parvenit, nu ştie cum ar fi răspuns fiindcă „trebuie să văd despre ce este vorba”.
Invitaţie a primit în schimb lidera judeţeană a social-democraţilor, dar care a anunţat organizatorii că nu poate merge la Iaşi din cauza unor probleme de personale, fiind nevoită să îşi externeze mama după o operaţie.
Pe de altă parte, șefa PSD Botoşani este convinsă că autostrada pentru Moldova este cu totul alta decât cea pentru care s-a organizat amintita întâlnire.

„Autostrada Ungheni – Iași – Pașcani – Bacău – Brașov este pe lista proiectelor pentru 2019-2021. Acest proiect nu poate fi oprit de la implementare. Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a prezentat în ședința de Guvern lista cu proiectele prioritare pentru anii 2017 – 2021. Acestea fac obiectul unui memorandum, iar finanțarea va fi asigurată cu fonduri de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare”,

Doina Federovici, senator.

Potrivit acesteia, lungimea preconizatei autostrăzi Ungheni – Braşov este de 336 kilometri și are o valoare estimată la peste 3 miliarde euro.
Iar varianta cea mai bună ar fi aceasta şi nu A8 Ungheni – Târgu-Mureş întrucât conectivitatea autostrăzii Sibiu – Brașov este asigurată cu autostrada Brașov – Bacău – Pașcani – Iași – Ungheni, precum și cu pregătirea și implementarea drumului expres Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău.
Lidera PSD a precizat că nu ştie dacă a luat parte vreun coleg parlamentar botoşănean.

„Nu am primit invitaţie. Eu ştiu că este o întâlnire la Iaşi cu parlamentari din toată ţara la sfârşitul lunii ianuarie”,

Răzvan Rotaru, deputat.

 

Ploaie de oficialităţi la întrunire, din Moldova şi nu numai

Ceea ce oficialităţilor botoşănene le-a fost deci imposibil, a fost cât se poate de posibil pentru aleşii din alte judeţe. Preşedintele CJ Suceava, de exemplu, nu doar că s-a deplasat la Iaşi, dar a avut o luare dură de poziţie, acuzând tergiversarea demarării propriu-zise a unui proiect.

„Eu susţin orice construcţie de autostradă prin Moldova. Dar haideţi să nu ne mai duelăm cu carioca pe hartă, pentru că la nivelul acesta suntem. Nu înţeleg de ce s-a vorbit zece ani de autostrada care să lege Ardealul de Moldova, prin Neamţ, şi acum se duce spre Oituz. Să se facă şi acolo. Dar tare mă tem să nu se facă o diversiune şi să nu se construiască nici una. Asta este temerea mea”,

Gheorghe Flutur, președinte CJ Suceava.

Şeful CJ Suceava şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că doar 2,5% din investiţiile în infrastructură cuprinse în bugetul pe 2018 sunt alocate Moldovei.

Printre alţii, au luat parte la întrunire, Cătălin Bălan, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Mariana Capră, director adjunct la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primarii de Iaşi şi Suceava, Mihai Chirica – independent, respectiv Ion Lungu – PNL, Ovidiu Dan, vicepreşedintele CJ Mureş, Levente Vass, deputat UDMR de Mureş, Corneliu Bichineţ, deputat PMP de Vaslui, Camelia Gavrilă, deputat PSD de Iași, Marius Bodea, deputat PNL de Iaşi, Petru Movilă, deputat PMP de Iaşi, Iulia Scântei, senator de Iaşi, Cosette Chichirău, deputat USR.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here