Botosaneanul : Partidele au furat startul campaniei, orașul asaltat cu afișe și rânjete cu parfum electoral

  69
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  ”Daniel, Liliana, Călin”, iar deasupra lor ”Alianța Liberalilor și Democraților – Organizația județeană Botoșani”. De pe un panou electric de la intersecția dintre Marchian și bulevardul George Enescu liderii ALDE ne zâmbesc încrezători de câteva zile.

  ”Daniel, Liliana, Călin”

  Până la debutul campaniei electorale mai sunt vreo două săptămâni, majoritatea partidelor încă nu și-au depus candidaturile la Biroul Electoral Județean (BEJ), însă municipiul Botoșani are deja aspect specific unui mare scrutin. La scurt timp după ce a fost numită președinte ALDE Botoșani, Liliana Mincă, aflată la al șaselea partid în ultimii patru ani, a simțit nevoia să difuzeze în oraș ceva reclamă prin care botoșănenii să afle că, mai nou, este membră ALDE și, ca atare, pe panou apare alături de copreședinții naționali Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu. Dar panoul din apropierea Casei Tineretului nu este singurul element cu parfum de campanie. Pe Calea Națională, la Big, la Uvertura Mall, lângă intersecția cu Octav Onicescu, lângă sediul E.ON, au fost postate afișe în care, doar pe o singură parte apare scris de 12 ori ”ALDE” .

  ”Nu sunt puse de noi, sunt puse de d-na Mincă, întrebați de dumneaei”,

  Gheorghe Iacob, fost copreședinte ALDE Botoșani.
  Am sunat-o pe deputată, însă exact la o săptămână după ce dădea asigurări că telefonul ei este deschis 24 de ore din 24, era… închis.

  Liberalii democrați și popularii trăiesc bine merci în același city-light

  ALDE și PMP conviețuiesc minunat pe city-light – urile din oraș. Unele dintre acestea au pe o parte afișe cu ALDE, iar pe cealaltă cu Partidul Mișcarea Populară, care nu este prezent doar pe Calea Națională, ci și în Parcul Junior și pe strada Marchian. Acestea au chiar și un slogan: ”Împreună mișcăm România”.

  ”Practic, acum campania s-a mutat mai mult în afara campaniei. În campanie îți promovezi mai mult candidatul. Cam așa s-a întâmplat și la alegerile locale. Cred că, oricum ar fi, sunt ultimele afișe de acest gen pentru că trebuie le scoatem din oraș de pe data de 10 noiembrie fiindcă nu îndeplinesc mărimile prevăzute de lege pentru campania electorală”,

  Dan Ionescu, președinte PMP Botoșani.
  Și liderul Mișcării Populare are dreptate: la alegerile locale din acest an, cu precădere Cătălin Flutur și Ovidiu Portariuc au împânzit orașul cu mesh-uri până ce să înceapă campania electorală propriu-zisă, după care au trebuit să le dea jos.

  PSD-ul adună voturi la balcoane

  Pe lângă ALDE și PMP, PSD-ul este la rândul său prezent pe panourile electronice și nu numai. Pe la balcoane și-au făcut apariția bannere cu sigla partidului și mesajul ”Și eu îndrăznesc să cred în România” scris pe un tricolor.
  BEJ nu primise până vineri vreo reclamație pe tema afișajului cu tentă electorală existent în oraș.

  ”Dacă vom primi vreo sesizare va trebui să o analizăm în cadrul Biroului Electoral. Va trebui însă în primul rând să verificăm competența”,

  Judecător Florin Cotoi, locțiitor președinte BEJ Botoșani.

  Unii cu afișele, altul cu candidaturile

  Magistratul arată că, din punct de vedere financiar, Autoritatea Electorală Permanentă este instituția abilitată prin lege să verifice dacă aceste cheltuieli cu afișajul dinaintea campaniei electorale sunt efectuate legal de către partide. Cât privește strict amplasarea unor astfel de afișe, pe lângă BEJ, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean sunt instituțiile care prin lege pot lua măsuri.

  ”Afișajul electoral este cel care face trimitere la un candidat, iar noi, deocamdată, nu avem nici un candidat”,

  Judecător Florin Cotoi, locțiitor președinte BEJ Botoșani, săptămâna trecută, când încă nu se înregistrase nici o candidatură la Biroul Electoral Județean.

  Un singur partid depusese până luni dosarele de candidatură la BEJ și, culmea, nu este nici unul din cele trei care și-a pus afișe prin oraș.

  PRIMELE candidaturi de la Botoșani pentru Parlament cu juriști, oameni de afaceri și… bucătari

  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here