Acasă Istorie Dezvaluiri Buna Ziua Iasi – Acest raport a demascat o adevarata mafie :

Buna Ziua Iasi – Acest raport a demascat o adevarata mafie :

145
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Profituri ilegale de milioane de euro facute pe spatele cetatenilor

• Tranzactiile complexe facute pe piata energiei electrice ascund in spate o serie lunga de ilegalitati care au dus la majorari nejustificate in facturile platite de consumatorii casnici • Prin intermediul Certificatelor Verzi tranzactionate pe piata de specialitate, facturile au fost majorate de 11 ori in doar trei ani de zile • In urma monitorizarii pietei de certificate verzi s-a descoperit faptul ca E.ON, impreuna cu alti operatori, a facut tranzactii intragrup, care au dus la imbogatirea firmelor capusa, firme al caror actionariat este controlat de aceiasi operatori de energie • Administratia Fondului pentru Mediu a emis facturi, reprezentând contravaloarea certificatelor verzi neachizitionate, în cuantum de 57.040.000 lei

Monitorizarea pietei de certificate verzi din Romania a scos la iveala o adevarata mafie, care se ascunde in spatele pietei de energie si care aduce profituri uriase pentru firmele intermediare, de regula, controlate prin interpusi tot de catre aceiasi mari operatori de energie din Romania.

Certificatul Verde (CV) este titlul ce atesta producerea din surse regenerabile a energiei electrice, reprezentând în fapt un document. În functie de tipul de energie utilizata, pentru 1 MWh de energie electrica produsa se acorda un numar diferit de CV (pâna la 6 CV/MWh). Conform legilor, producatorii de energie verde pot tranzactiona aceste certificate verzi, iar marii furnizori de energie, asa cum este cazul E.ON/DelgazGrid, sunt obligati sa cumpere aceste certificate pentru a sustine micii producatori de energie verde.

In mod normal, aceste certificate ar trebui sa duca la ieftinirea pretului la energie, insa tocmai consumatorii finali au fost cei pusi sa plateasca si contravaloarea acestor certificate prin intermediul facturilor. “În ceea ce priveste modul de facturare a contravalorii certificatelor verzi la consumatorii finali, s-a constatat faptul ca nu a fost urmarita si cuantificata valoarea certificatelor verzi incluse în facturile de energie electrica suportate de consumatorii finali, monitorizarea schemei de promovare limitându-se doar la cuantificarea sumelor de care au beneficiat producatorii de E-SRE în urma vânzarii certificatelor verzi primite, fara a se cuantifica si efortul financiar suportat de consumatorii de energie electrica, în conditiile în care, aceasta schema este sustinuta integral de acestia”, se arata in Raportului de audit al performantei privind piata de energie electrica din Romania, realizat de Curtea de Conturi.

Citeste si : Cum incarca E.ON Romania in mod nejustificat facturile: Milioane de euro incasate abuziv de la clienti

Profituri suplimentare ilegale pentru operatori

Practic, efectul dublei facturari a contravalorii certificatelor verzi catre consumatorii finali de energie a generat realizarea de venituri necuvenite de catre furnizorii de ultima instanta în valoare totala de 125.233 mii lei (SC Enel Energie Banat SA – 10.329 mii lei, SC Enel Energie Dobrogea SA – 9.256 mii lei, SC CEZ Vânzare SA – 16.505 mii lei, SC E.ON Energie Romania SA – 19.023 mii lei, SC Electrica Furnizare SA – 49.008 mii lei, SC Enel Energie Muntenia SA – 21.111 mii lei).

ANRE a dispus recuperarea în doua transe a acestor venituri încasate în mod nejustificat de furnizori, prin efectuarea de corectii la momentul stabilirii tarifelor de furnizare prin Ordinele presedintelui ANRE 40/2013 si 41/2013.

“În aceste cazuri, cei 4 operatori economici au achizitionat un numar de CV mai mare fata de cota obligatorie de achizitie stabilita de pâna la 9565 ori (ex: un operator economic care avea stabilita o cota obligatorie pentru anul 2013 de 8 certificate a cumparat 76.524 certificate verzi (30.100 de pe piata centralizata – OPCOM SA si 46.424 de pe PCBCV Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale – n.r.), la pretul mediu de 159,05 lei/CV, pentru care a înregistrat costuri de 12.171 mii lei si a vândut 70.210 certificate verzi la pretul mediu de 188,82 lei/CV, pentru care, a înregistrat venituri de 13.257 mii lei, din aceste tranzactii, înregistrând un venit suplimentar estimat de 1.086 mii lei, si a ramas în portofoliu cu un numar de 6.314 CV”, se mentioneaza in Raportul de audit al performantei privind piata de energie electrica din Romania.

Citeste si : Scandal monstru la E.ON dupa ce au murit trei angajati! Dezvaluiri socante ale salariatilor din sistem

Consumatorii finali, pusi sa plateasca certificatele verzi fara sa stie

Pentru monitorizarea pietei de certificate verzi, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a intocmit mai multe rapoarte, iar autoritatile au descoperit ca agentia nu a facut o monitorizare corespunzatoare si eficienta a acestei piete deoarece nu au fost calculati si urmariti toti indicatorii de monitorizare si nu au fost întocmite la termen, rapoartele trimestriale de monitorizare a acestei piete. Aceasta lipsa de monitorizare a facut ca contravaloarea CV sa fie suportata de clientii finali.

“S-a constatat faptul ca, legislatia aplicabila în ceea ce priveste tranzactionarea certificatelor verzi a permis comercializarea CV de catre operatori economici care, fie nu aveau obligatie de achizitie, fie aveau stabilita o cota redusa comparativ cu numarul de certificate pe care le-au tranzactionat, situatii care au condus la obtinerea de profituri însemnate de catre unii operatori economici, în calitate de cumparatori de certificate verzi”, se mai mentioneaza in raportul de audit asupra pietei de energie electrica din Romania.

Mai mult, s-a constatat existenta unui numar de certificate verzi neachizitionate de operatorii economici (furnizori si producatori cu obligatie de achizitie) din ce în ce mai mare, în evolutie acesta crescând de la 406 CV în anul 2010 la 76.552 CV în anul 2014, fapt pentru care au fost calculate penalitati pentru neîndeplinirea cotei obligatorii de achizitie de certificate verzi.

Se observa astfel diferenta substantiala între preturile de tranzactionare a energiei electrice produse din surse regenerabile care, în unele cazuri, a fost tranzactionata la pretul de 40 lei/MWh (inclusiv componenta de transport), respectiv la cel mai mic pret practicat pe PCCB de la înfiintare, si pretul de tranzactionare a energiei conventionale care în unele cazuri a fost vânduta la un pret de 210,95 lei/MWh, de peste 5,2 ori mai mare. Operatorii economici au obtinut venituri suplimentare estimate la 1.974.000 lei.

De precizat faptul ca Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a emis facturi pentru încasarea obligatiilor de plata, reprezentând contravaloarea certificatelor verzi neachizitionate, în cuantum de 57.040.000 lei.

Citeste si : HALUCINANT! Un iesean se lupta de la egal la egal cu o multinationala gigant: a pus in genunchi compania germana


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here