Acasă Uncategorized Buna Ziua Iasi : ALARMA ! Viata iesenilor este pusa in pericol...

Buna Ziua Iasi : ALARMA ! Viata iesenilor este pusa in pericol !

65
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Poluare extrem de periculoasa cu benzen. Suntem cel mai poluat oras din Romania

• Nivelul poluarii cu benzen la nivelul orasului Iasi este de departe cel mai ridicat din Romania si chiar din aceasta zona a Uniunii Europene • Raportarile realizate de catre Agentia Europeana de Mediu arata o situatie foarte ingrijoratoare provocata mai ales de traficul rutier • Benzenul este un compus chimic extrem de daunator, care este cancerigen, poate provoca leucemie si poate afecta sistemul nervos central
Un semnal de alarma trebuie tras la nivelul municipiului Iasi, care a fost asezat de catre Agentia Europeana de Mediu pe o harta care indica cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului inconjurator cu benzen. Iasul este singurul oras din Romania si unul dintre putinele din aceasta regiune a Europei, care prezinta un nivel extrem de ridicat de benzen in aerul pe care il respira populatia la nivel urban. Benzenul este un compus chimic cancerigen care provoca leucemie si poate afecta sistemul nervos central, iar conform masuratorilor raportate de catre Agentia Europeana de Mediu, la nivelul Iasului, cantitatea de benzen din aerul inconjurator a fost de 4,83 micrograme pe metru cub.

Calculele facute conform masuratorilor, la nivelul anului 2013, aseaza Iasul in fata oraselor precum Bucuresti, Buzau sau Timisoara, acolo unde traficul rutier este mult mai intens, datorita nodurilor rutiere din acele zone ale tarii. Conform hartii, Iasul este mai poluat chiar decat orasul Krompachy din Slovacia sau Debrecen din Ungaria, acestea fiind cele mai poluate orase cu benzen din Europa de Est, insa urmatoarele dupa Iasi. Harta poate fi consultata aici : http://www.eea.europa.eu/themes/air/interactive/c6h6.

Benzenul este un compus chimic extrem de cancerigen, care poate provoca leucemie si afecteaza sistemul nervos central. Printr-o directiva din anul 2.000 a Comisiei Europene, s-a stabilit concentratia maxima de benzen admisa în aer, la 5 micrograme pe metru cub, iar tarile din UE au fost obligate sa reduca acest tip de poluare.

 

“Prin directiva Uniunii Europene privind calitatea aerului inconjurator, valoarea limita admisa pentru benzen este de 5 micrograme pe metru cub de aer. In cazul hartii realizate de catre Agentia Europeana de Mediu, punctul rosu se refera la un indice de valori cuprins intre 3,5 si 5 micrograme pe metru cub, iar noi, in cazul Iasului, nu am avut depasiri peste valoarea de 5 micrograme pe metru cub ca medie anuala”, a explicat Ludovic-Stefan Kocsis, comisar in cadrul Comisariatul Judetean Iasi al Garzii Nationale de Mediu.
Conform specialistilor, poluarea cu benzen este provocata de trafic si se elibereaza în atmosfera odata cu evaporarea combustibilului. Aproximativ 90 la suta din acest tip de poluare este provocat de traficul rutier, iar 10 la suta este provocat de benzinarii.
Cum se explica gradul ridicat de poluare din Iasi
Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu mai spun faptul ca, desi se pot inregistra depasiri peste valoare de 5 µg/m3 in anumite zile, in final se ia in considerare media anuala a acestor valori. In Iasi exista doua statii de masurare a calitatii aerului care au senzori si pentru benzen. Acestea sunt amplasate pe bulevardul Nicolae Iorga, in zona Podul de Piatra – Statia Iasi 1, si in apropierea Liceului “Dimitrie Cantemir” – Statia Iasi 2.
“In cazul poluarii cu benzen se ia in considerare media anuala a acestor valori care se inregistreaza zilnic si se poate ca limita de 5 µg/m3 sa fie depasita in diverse momente ale zilei, insa important este ca media anuala sa nu fie depasita. Spre exemplu, in cazul Statiei Iasi 1, care se afla foarte aproape de intersectia din zona Podul de Piatra, pe parcursul zilei de astazi (24 octombrie – n.r.) cea mai mare valoare, si anume de 4,47, a fost inregistrata la ora 11:00, cand traficul din zona era extrem de aglomerat. Ca si comparatie, la ora 5:00 dimineata, nivelul de benzen era de 2,79 µg/m3 in aceeasi zona. In cazul Statiei 2 Iasi, situata in apropierea unitatilor scolare din zona Cantemir, cel mai ridicat nivel a fost inregistrat tot la ora 12:00, si anume de 4,27 µg/m3. In aceasta zona, fiind multe unitati de invatamant, foarte multe masini stationeaza mai ales la orele amiezii si astfel se produce un fel de insula de poluare. Este insa vorba despre un trafic periodic si nu unul continuu, iar valorile de poluare scad in restul zilei”, a mai explicat Ludovic-Stefan Kocsis, comisar in cadrul Comisariatul Judetean Iasi al Garzii Nationale de Mediu.
Cu diverse ocazii, autoritatile locale au motivat gradul crescut de poluare din Iasi prin faptul ca Statia Iasi 1 din zona Podul de Piatra este pozitionata la doar 3 metri fata de carosabil, iar aceasta ar trebui pozitionata la peste 25 metri. Totodata, acestia au mai subliniat faptul ca s-a masurat si perioada in care traficul greu era permis pe bulevardul Nicolae Iorga, acolo unde era si sediul Biroului Vamal Iasi, insa odata cu mutarea acestuia in zona CUG, s-a mai diminuat si nivelul de poluare.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here