Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura Buna Ziua Iasi : Asta da trasnaie !

Buna Ziua Iasi : Asta da trasnaie !

86
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Un politist rupt de beat a fost prins in trafic de colegii de la Rutiera! Seful Politiei a intervenit, dar a fost umilit si pus la colt!

• Desi era beat turta si abia putea sa vorbeasca, politistul care avea o alcoolemie surprinzatoare se grabea sa ajunga la munca • Agentii de la Rutiera l-au tras pe dreapta fara sa stie ocupatia conducatorului auto, iar cand au simtit mirosul de alcool l-au pus sa sufle in etilotest • Politistul trebuia sa fie in municipiul Iasi, potrivit unei dispozitii a sefului Politiei de Frontiera Iasi, la ora la care a fost prins beat la Letcani • Ca urmare a incidentului a urmat o perioada de cateva luni in care a reusit sa evite sanctionarea sa • In cele din urma, seful Politiei de Frontiera a decis destituirea din functie a politistului ca urmare a abaterilor grave comise de acesta • Surpriza a fost si mai mare in momentul in care judecatorii au considerat ca ceea ce a facut seful Politiei este gresit si au obligat ITPF Iasi sa-i plateasca daune politistului betivan si sa-l reintegreze in functie

Povestea este cat se poate de spumoasa: un politist care a fost prins in trafic mort de beat pare a fi invincibil in fata superiorilor sai. Desi s-a incercat scoaterea lui din sistem avand in vedere ca a savarsit mai multe abateri disciplinare, acesta a fost repus in functie de judecatorii de la Tribunalul Iasi.

Mai mult, agentul sef trebuie sa primeasca si despagubiri banesti pentru ca a fost dat afara din Politie, ca urmare a dosarului penal in care este implicat, dar si a faptului ca a incalcat normele interne care ii impuneau sa anunte plecarea din localitate in perioada in care trebuia sa ajunga in post.

Situatia este cel putin bizara, pentru ca instanta de judecata constata ca politistul a savarsit acele abateri disciplinare grave, dar sefii sai nu au urmat procedura legala in momentul in care l-au dat afara. Enache Constantin Gavril este angajat de mai multi ani al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi (ITPF) si nu a fost implicat in scandaluri sau evenimente pentru care sa ajunga in fata Comisiei de Disciplina.

Numai ca, pe data de 18 decembrie 2016, a fost oprit in trafic, la Letcani, de agentii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Iasi. Acesta se intorcea in Iasi pentru ca trebuia sa ajunga la munca. Trebuia sa intre in tura la ora 11:30, pentru a pazi frontiera de stat a Romaniei. Potrivit regulamentelor interne, acesta era obligat sa fie in municipiul Iasi la ora 10:00, iar in cazul in care intervenise vreo problema ar fi trebuit sa-si anunte sefii pentru a nu fi periclitata activitatea la locul de munca.

Alcoolemie de betivan

Agentii de la Rutiera nu stiau nimic despre persoana celui pe care l-au oprit in trafic, dar s-au lamurit destul de repede si au aflat unde lucreaza. In momentul in care a suflat in etilotest alcoolemia era de-a dreptul spectaculoasa: 0,93 mg/l alcool pur in aerul expirat. Asta inseamna ca la analizele de sange va iesi o alcoolemie in jurul valorii de 2 la mie. Agentul de la Politia de Frontiera vorbea incoerent, abia se putea misca si reprezenta un adevarat pericol pentru siguranta circulatiei. Ar fi putut crea o adevarata tragedie avand in vedere starea avansata de ebrietate in care se afla, dar si faptul ca mergea pe un drum intens circulat. Dupa ce s-au uitat bine la valoarea inscrisa pe etilotest, agentii de la Rutiera l-au condus pe colegul lor de la Frontiera la spital, pentru recoltarea probelor biologice.

Nici pana in acest moment dosarul penal in care este cercetat Enache Constantin Gavril nu a fost finalizat. Incidentul a ajuns la urechile sefilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, avand in vedere ca in timpul in care era plimbat pe holurile spitalelor pentru recoltarea probelor de sange agentul de politie ar fi trebuit sa pazeasca granitele tarii. Acesta si-a anuntat superiorii la ora 11:20 ca nu mai poate ajunge. Astfel, au existat probleme serioase tinand cont de faptul ca un alt coleg de-al sau a trebuit sa se pregateasca imediat si in cateva minute sa fie la munca.

Joc de-a soarecele si pisica pentru excluderea agentului

Pornind de la acest incident, s-a decis excluderea din cadrul ITPF Iasi a lui Constantin Gavril Enache. Lucrurile pareau destul de simple pentru ca ceea ce a facut agentul reprezinta abateri grave, pentru care se poate dispune aceasta masura extrema. Au existat cateva motive principale pentru care trebuia destituit: a incalcat principiul loialitatii si atasamentului pentru institutie si dispozitia sefului ITPF Iasi privind parasirea localitatii.

“Mai mult, depasind intervalul orar consemnat in registru, nu a luat masuri de informare telefonica a sefului nemijlocit si a dispeceratului SPF Iasi, cu toate ca la ora 11:30 era planificat la Serviciul Politiei de Frontiera Iasi in serviciul de supraveghere a frontierei de stat, aceasta informare realizându-se abia la 11:20, aspect ce a necesitat o reorganizare a dispozitivului de supraveghere”, se arata in documentele ITPF Iasi.

Cu toate acestea, excluderea lui Constantin Gavril Enache nu a fost o misiune deloc usoara pentru seful Politiei de Frontiera iesene. Dupa incident, politistul s-a ascuns cat a putut de mult si a evitat procedurile disciplinare care au fost declansate impotriva lui. Cand intelegea ca urmeaza sa fie demis, invoca tot felul de probleme medicale sau intra in concediu de odihna. Jocul de-a soarecele si pisica a durat asa timp de cateva luni.

Judecatorii l-au adus inapoi in Politie! Seful Politiei a fost tras de urechi pentru ca a gresit

In cele din urma, pe data de 24 aprilie 2017, seful ITPF Iasi a emis o dispozitie prin care s-a dispus sanctionarea disciplinara a agentului cu destituirea din politie. Dupa ce a primit aceasta decizie, agentul de politie a prezentat un certificat de concediu medical care atesta ca in ziua emiterii dispozitiei se afla in spital.

Numai ca, acel certificat a fost obtinut pe data de 2 mai 2017, la cateva zile dupa ce fusese deja demis. In mod cert, la momentul in care seful Politiei de Frontiera Iasi a emis decizia de destituire din politie, nu avea cunostinta ca angajatul s-ar afla in concediu medical. Nu stia nimeni ca ar fi internat intr-un spital in acea zi avand in vedere ca toate actele medicale au fost depuse ulterior.

In acest context, povestea s-a mutat la instanta de judecata, politistul atacandu-si in mod direct atat sefii de la Iasi, cat si pe cei de la Bucuresti. Astfel, judecatorii au dispus anularea acelei decizii de destituire si obligarea ITPF Iasi sa-i plateasca salariile agentului din momentul destituirii si pana la reintegrarea efectiva in munca.

“Cu alte cuvinte, legea interzice modificarea sau incetarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici, altfel decât din initiativa lor, pe perioada in care acestia se afla in concedii de boala, concedii de maternitate sau concedii pentru cresterea si ingrijirea copiilor – masura de protectie sociala si de asigurare a stabilitatii in functie a functionarilor publici. In speta de fata, conform actelor existente la dosar, agentul sef adjunct Enache Constantin a avut pe parcursul desfasurarii cercetarii prealabile numeroase concedii medicale, dar si concediu de odihna”, se arata in decizia judecatorilor de la Tribunalul Iasi.

In prezent, reprezentantii Politiei de Frontiera spera sa schimbe decizia primei instante, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi. Dosarul va avea primul termen de judecata la Curtea de Apel Iasi, tocmai pe data de 16 octombrie.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here