Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Bomba anului !

Buna Ziua Iasi : Bomba anului !

224
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Sefii unei celebre companii din Iasi, trimisi in judecata pentru gestiunea frauduloasa: Prejudiciul este de 5 milioane de euro

• Fostii sef ai unei importante companii din Iasi au fost trimisi in judecata pentru gestiune frauduloasa impreuna cu patronii unei firme private • Acestia sunt acuzati ca au devalizat fosta fabrica de stat Lactis SA in combinatii cu alte firme private de-a lungul anilor precedenti pana cand societatea a intrat in faliment • Anchetatorii urmaresc modul in care un om de afaceri a cumparat pe bani marunti fabrica de lactate, iar apoi a vandut-o cu preturi mult mai mari prin intermediul firmelor fantoma • Prejudiciul creat in acest dosar se ridica la aproape 5 milioane de euro

Dupa ani de zile in care s-a batut pasul pe loc in ceea ce priveste devalizarea rasunatoare a fabricii Lactis SA, autoritatile si-au reorientat atentia asupra modului in care a fost devalizata fabrica de lactate din Iasi.

La sfarsitul lunii septembrie, mai multe persoane care s-au aflat in conducerea Lactis SA au fost trimisi in judecata pentru ca au dus fabrica in stare de faliment. Este vorba despre Constantin Galca, fost director general al Lactis SA, Gheorghita Burlacu, economist in cadrul companiei si de Maria Micu, fost director tehnic in cadrul Lactis SA.

Alaturi de acestia au mai fost trimisi in judecata Petrica Herascu impreuna cu Petrisor Gabriel Irimia, acestia fiind reprezentanti ai SC Galmopan SA, firma prin intermediul careia s-au cumparat activele Lactis SA in mod fraudulos. Dosarul a fost deschis la Curtea de Apel Iasi, iar partea civila in acest caz este SC Lactis SA, care a demarat acest proces prin intermediul administratorului judiciar Omega SPRL.

Citeste si: S-a pus cruce. Cum a fost ingropata cea mai mare fabrica de lactate din Iasi

Totodata, ca parte responsabila a fost chemata in judecata inclusiv firma SC Galmopan SRL, precum si SC Euro Lact SRL, aceasta din urma fiind o firma capusa in organigrama careia au figurat toti cei trei sefi de la Lactis SA, Constantin Galca si Maria Micu fiind chiar actionari, iar fostul economist Gheorghita Burlacu a fost angajat al societatii. Asta s-a intamplat in conditiile in care Lactis SA, care a apartinut in trecut statului roman, a fost lasata de izbeliste de omul de afaceri galatean Petrica Herascu care, la scurt timp dupa ce a cumparat fabrica, a vandut cele mai pretioase bunuri ale companiei iesene cu preturi mult mai mari fata de cel al achizitiei.

Citeste si: Razboi total pe ruinele celei mai iubite fabrici din Iasi: cine va pune mana pe uzina de 4 milioane euro

S-a ajuns la un prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

In ultimii ani s-a dovedit faptul ca legea a fost incalcata flagrant in ceea ce priveste numele firmelor, a institutiilor publice si a oamenilor de afaceri care au cerut bani de pe urma falimentarii Lactis SA Iasi.

Aceasta lista a creditorilor a fost marita constant vreme de aproape 10 ani si aproape oricine a sustinut ca Lactis SA trebuie sa ii plateasca o anumita suma de bani, s-a trecut in acest tabel in care s-au adunat sume de aproape 5 milioane de euro.

In tot acest timp, prejudiciul adus SC Lactis SA prin vanzarea ilegala a bunurilor aflate in patrimoniul societatii se ridica la suma totala de 7.324.191,29 de lei.

Responsabili de aceasta situatie sunt atat omul de afaceri Petrica Herascu prin intermediul firmei SC Galmopan SA, precum si a firmei care s-a ocupat de inventarierea bunurilor Lactis SA, si anume Cont Audit SRL, societate patronata de expertul contabil Scarlat Orzescu.

“A.A.A.S. (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – n.r.) solicita respingerea creantelor inscrise in tabelul suplimentar tinand seama de nerespectarea de catre lichidatorul judiciar a termenelor legale si respectiv neindeplinirea atributiilor de lichidator judiciar prevazute in Legea insolventei”, dupa cum au precizat magistratii de la Tribunalul Iasi.

Contractele au fost incheiate in perioada 2010 – 2013, cand Lactis SA se afla in insolventa. In aceasta perioada, firmele lui Orzescu, Cont Audit SRL si Mior, au incasat de la Lactis SA suma totala de 661.728 de lei. Asta in conditiile in care, in perioada respectiva Lactis SA realiza venituri cuprinse intre 270.000 si 720.000 de lei.

Citeste si: Se reiau vanzarile de active ale fostei Fabrici de Produse Lactate Iasi

S-a lucrat prin intermediul firmelor fantoma

La fabrica ieseana de procesare a laptelui, Petrica Herascu a lucrat cu una dintre cele mai cunoscute firme ale sale, si anume SC Galmopan SA. Herascu ar fi platit putin peste 10 miliarde de lei vechi pentru hale si cladiri, dupa care le-a scos la vanzare la preturi care depaseau un milion de euro la vremea respectiva.

In aprilie 2007, Galmopan SA a trimis o oferta de vanzare catre o alta firma, necunoscuta, cu terenurile si constructiile de la Lactis SA Iasi. Oferta pentru o parte din terenurile si cladirile de la Lactis SA Iasi a fost de 1,36 milioane de euro. La vremea respectiva, fostul director al SC Lactis SA Constantin Galca sustinea ca nu stie cum a intrat Galmopan in posesia mai multor terenuri si constructii ale fabricii iesene.

De asemenea, o buna parte din tranzactii au fost efectuate printr-o alta firma infiintata de Herascu, si anume SC Euro-Lact SRL, unde fostii sefi ai Lactis SA au fost angajati sau actionari si care au sediu social la aceeasi adresa, adica pe strada Metalurgiei, numarul 8.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram._LACTIS_sediu

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here