Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : BOMBA in economia locala!

Buna Ziua Iasi : BOMBA in economia locala!

71
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Stevan Vuza

• Unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, ieseanul Stefan Vuza, este acuzat pentru devalizarea uneia dintre cele mai mari fabrici din Iasi • Actionarii fabricii de textile au fost convocati pentru a-l trage la raspundere pe administratorul Iasitex SA, dupa ce a realizat o serie de tranzactii scandaloase prin care a transferat o suma de peste un milion de euro catre o alta companie controlata tot de catre el • In acest fel, fabrica ieseana a fost lasata fara fonduri si urmeaza sa fie inchisa, intreaga activitate urmand sa fie transferata in judetul Vaslui

Societatea de Investitii Financiare Moldova SA (SIF Moldova) a convocat actionarii Iasitex SA pentru a aproba tragerea raspunderii impotriva administratorului fabricii iesene pentru prejudiciul adus prin tranzactiile scandaloase realizate la finalul anului trecut.

Concret, in cursul zilei de maine, 12 februarie, actionarii Iasitex SA sunt convocati pentru aprobarea introducerii actiunii în raspundere împotriva administratorilor fabricii de textile pentru prejudiciul adus societatii in urma tranzactiei realizate in luna noimebrie 2017, tranzactie prin care Iasitex SA a achizitionat 3,46 milioane de actiuni de la Chimcomplex Borzesti la un pret inexplicabil de 1,49 lei per actiune.

In acest fel, s-au transferat sume uriase de bani prin intermediul unor tranzactii intragrup, ambele companii fiind controlate in mod indirect de multimilionarul Stefan Vuza, originar din Iasi, care s-a stabilit in urma cu mai multi ani in Cluj. Stefan Vuza controleaza Iasitex SA inca din anul 2003 prin intermediul grupului SCR, unde ocupa functia de presedinte, iar tot din acest grup face parte si Chimcomplex Borzesti. Tranzactia suspecta prin care s-au scos din conturile Iasitex SA 5.155.400 lei a fost facuta intre mai multe companii controlate de controversatul om de afaceri Stefan Vuza.

Practic, A2 Impex, actionar majoritar in cadrul Chimcomplex Borzesti, a vandut pachetul de 3,46 milioane de actiuni catre Iasitex SA, iar aceste tranzactii au fost facute in conditiile in care fabrica de textile Iasitex SA este pe punctul de a fi inchisa si preluata de o alta companie controlata de Stefan Vuza.

Un aspect foarte important in aceste scheme financiare este faptul ca actiunile Chimcomplex Borzesti au crescut foarte mult pe parcursul ultimului an, valoarea acestora fiind majorata artificial, in conditii neclare, iar Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Iasitex SA a decis in toamna anului vanzarea imobilelor detinute in zona Bulevardului Primaverii, iar fondurile obtinute astfel au fost folosite la majorarea capitalului social in cazul SC Chimcomplex SA Borzesti cu aproape 7,5 milioane de euro.
De precizat faptul ca, Chimcomplex a fost desemnat castigator al licitatiei in care s-au vandut mai multe active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, in valoare de 127 milioane de euro.

Citeste si : Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Combinatiile scandaloase care duc la inchiderea Iasitex SA

Toate aceste miscari au fost realizate dupa ce in functia de presedinte al Iasitex SA a fost numit in urma cu cateva luni Daniel Prisacariu, personaj considerat mana dreapta a lui Stevan Vuza, acesta fiind director comercial al Chimcomplex Borzesti.

La scurt timp, Adunarea Generala a Actionarilor din cadrul Iasitex SA a hotarat “aprobarea vânzarii prin licitatie publica cu strigare, la cel mai mare pret obtinut, a mai multor active, teren + constructii, în suprafata totala de 58.162 mp situate în Iasi, strada Primaverii nr. 2”, iar prin vânzarea activelor se doreste “participarea societatii la majorarea capitalului social al Chimcomplex, prin aport în numerar în valoare de 5 milioane de euro”. Aceasta vanzare se face in conditii suspecte, tinand cont de faptul ca Iasitex SA functioneaza pe profit in ultimii ani, asta in afara de 2013 si 2015, atunci cand au fost transferate mai multe active ale societatii in cadrul grupului controlat de Stefan Vuza.

Profitul companiei iesene din ultimii ani a fost cuprins intre 100 si 350 mii lei, asta la cifre de afaceri care se invart in jurul sumei de 20 milioane lei. Organizatorul licitatiei a fost SC A2 Impex SRL Ploiesti, proprietarul SC Iasitex SA Iasi, care a obtinut din aceasta vanzare o suma de circa 5 milioane euro. SC A2 Impex SRL face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR).

Citeste si : BOMBA! Combinatii scandaloase la o celebra fabrica din Iasi. Desi produce profit, este vanduta pe bucati si inchisa

Activitatea fabricii de textile, mutata in judetul Vaslui

Drept urmare a acestor tranzactii, activitatea de productie a Iasitex va fi mutata in Vaslui, si anume la SC Vastex SA. Un aspect foarte important este faptul ca, in momentul in care Green Plaza SRL a cumparat un teren de 46.000 mp, pe care acum s-au construit supermarketurile Lidl si Dedeman, suma de 21 milioane de euro care a facut obiectul platii nu a fost impartita de Stefan Vuza conform actionarilor din cadrul Iasitex SA. Actionarii principali ai companiei Iasitex sunt SC A2 Impex SRL Ploiesti, membra a SCR, grup controlat de Stefan Vuza, cu 60 la suta din actiuni, SIF Moldova Bacau cu 29 la suta din actiuni, AAAS Bucuresti cu 3,1 la suta din actiuni, iar alti actionari detin 4,7 la suta din total. La privatizarea firmei iesene a fost acordat un ajutor de stat prin stergerea unor datorii in suma de 11 milioane lei, insa actionarii AVAAS si SIF Moldova nu au incasat banii din afacerea Iasitex.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here