Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : BOMBA! Faliment rasunator pentru o importanta companie din...

Buna Ziua Iasi : BOMBA! Faliment rasunator pentru o importanta companie din Iasi.

38
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Proiect de 7 milioane euro, fraudat de o familie de afaceristi controversati

Lucian Izlate si Viorica Zlate

• O companie controlata de o familie controversata din Iasi a fost bagata in insolventa dupa ce a accesat un proiect european in valoare de peste 7 milioane de euro • Banii au fost folositi in conditii suspecte de familia Zlate, care a fost acuzata inclusiv de frauda fiscala in cheltuirea fondurilor europene • Banii investiti in cladirile unei foste uzine de stat pot fi recuperati cu mare dificultate din cauza numeroaselor litigii dintre dezvoltatori si institutiile statului

Cunoscuta companie ieseana Jad Group, controlata de controversata familie Zlate, a intrat in procedura de insolventa dupa o perioada de anchete derulate de organele fiscale in care s-au descoperit numeroase nereguli in activitatea financiara derulata de membrii familiei Zlate.

La sfarsitul saptamanii trecute, magistratii de la Tribunalul Iasi au admis cererea de intrare in insolventa a SC Jad Group SRL, iar Expresss Lichidator IPURL a fost desemnat in calitate de administrator judiciar al companiei iesene care a acumulat datorii totale de 30.942.778 lei.

Marea miza a acestui faliment iminent al Jad Group SRL sta intr-o finantare europeana in valoare de 64.306.285 lei prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Investitia presupunea modernizarea unei vechi cladiri industriale din strada Calea Chisinaului nr. 29 si transformarea sa intr-o structura de sprijinire a afacerilor regionale, la finalizarea lui urmand sa functioneze in imobil 50 de firme, din care 90 la suta IMM-uri, insa banii au fost cheltuiti haotic.

“Constructorul desemnat sa finalizeze proiectul este SC Apetrei Building Construct SRL, societatea care prin Incheierea nr.71/22.03.2017 a Tribunalului Iasi a intrat in procedura insolventei si astfel lucrarile la imobil au fost sistate. Desi lucrarea este in mare parte finalizata, nu se poate receptiona nefiind finalizata integral si implicit nu pot fi decontate nici sumele investite de la precedenta receptie partiala a lucrarilor, existand totodata si un litigiu intre finantator, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene si beneficiara debitoare. Dificultatile intampinate in privinta recuperarii sumelor investite in proiect si folosirii imobilului conform destinatiei finale, au condus la inrautatirea situatiei in ceea ce priveste lichiditatile, astfel ca, echilibrul financiar a fost influentat in mod nevaforabil conducand la aparitia starii de incetare de plati prin acumularea unor datorii mari, carora societatea debitoare nu le-a mai putut face fata. In prezent, SC Jad Group SRL este in blocaj financiar, fiind confruntata cu o serie de procese ce au ca obiect incuviintari de executari silite a patrimoniului pentru datorii la furnizorii de materiale, utilitati sau datorii restante la bugetul statului”, se arata in raportul realizat de Express Lichidator IPURL.

Citeste si : Ancheta exploziva pe masa procurorilor. Afaceristi controversati cercetati intr-o afacere uriasa

Bani europeni cheltuiti fara devize de lucrari si autorizatii

Compania are ca domeniu principal de activitate “Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat”, iar Vasile Zlate detine 100 parti sociale. In cadrul sedintei Adunarii Extraordinare a Asociatilor ca urmare a deschiderii procedurii generale a insolventei, asociatii au desemnat ca administrator special al SC Jad Group SRL sa fie Viorica Zlate, fosta directoare a Terom, care a fost condamnata recent la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru evaziune fiscala si devalizarea Terom.

De specificat ca Jad Group a demarat proiectul european pe terenul fostei fabrici Terom. Pentru realizarea lucrarilor de constructii din cadrul proiectului finantat cu fonduri europene, SC Jad Group SRL a incheiat contract cu firma Apetrei Building Construct SRL care lucreaza in subantrepriza cu SC Five Instal Agriculture SRL si o alta societate comerciala.

Citeste si : EXPLOZIV! Cel mai smecher afacerist din Iasi! Si-a cumparat un Ferrari dupa ce a ajuns in vizorul DIICOT!

Apetrei Building Construct SRL a incasat de la SC Jad Group SRL suma de 4.140.699 lei. Ulterior, SC Apetrei Building Construct SRL a achitat facturi emise SC Erg Max Building SRL pentru servicii prestate si anume “partial centru SPA conform contract in valoare de 4.226.400 lei”.

Numai ca reprezentantii Fiscului au constatat ca pentru lucrarile invocate nu exista proiect, autorizatie de construire si nici situatii de lucrari. “Urmare a analizarii documentelor prezentate si a explicatiilor oferite de catre reprezentantii societatii, organul fiscal apreciaza ca exista suspiciunea ca operatiunea nu este reala, iar scopul pentru care s-a creat aparenta existentei acesteia il constituie obtinerea de disponibilitati banesti”, au concluzionat specialistii Fiscului.

Citeste si : Dezvaluirile care ii vor soca pe procurorii DNA. Jaf urias din fonduri UE pentru fitele unei beizadele! FOTO


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here