Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi – BOMBA: A fost pe cai mari, dar acum...

Buna Ziua Iasi – BOMBA: A fost pe cai mari, dar acum pierde totul:

79
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Un fost deputat din Iasi pierde milioane pe banda rulanta

Relu Fenechiu

• Dupa ce afacerile si firmele controlate de fostul ministru al Transporturilor au intrat in vizorul ANAF pentru a fi executate silit, Relu Fenechiu pierde si importante sume de bani pe care incerca sa le obtina de la stat prin diverse metode controversate • Fostul baron liberal a pierdut procesul impotriva Companiei Nationale Transgaz SA, prin care a cerut despagubiri de 550 mii euro pentru un teren pe care Engeko SA l-a avut in proprietate • Terenul a fost obtinut in conditii suspecte in urma cu mai multi ani, insa afacerea imobiliara a lui Relu Fenechiu a fost stopata pentru ca pe sub teren trece o magistrala de gaz de interes national

Dupa iesirea din puscarie, Relu Fenechiu are parte de lovituri tot mai grele. Dupa ce ANAF a luat in vizor societatile controlate de fostul ministru al Transporturilor pentru recuperarea prejudiciilor create in dosarele penale in care a fost condamnat, acesta pierde si banii pe care spera sa ii castige in instanta.

Compania Engeko SA (fosta FeneGrup SA) a pierdut procesul prin care a solicitat despagubiri de 550 mii euro de la Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA Medias, pentru un teren pe care societatea controlata de Fenechiu l-a cumparat in urma cu mai multi ani. Acesta a intentionat sa ridice pe terenul care a apartinut Fortus SA un centru de afaceri cu fonduri europene, insa a picat pentru ca pe sub terenul respectiv trece o magistrala de gaze naturale care este de interes national.

Astfel, dupa ce Autoritatea Fiscala a pus sub sechestru terenul in suprafata de aproape 9.000 mp in valoare de circa 2 milioane de lei, achizitionat in anul 2013 in zona Fortus SA, compania controlata de Relu Fenechiu a dat in judecata Societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA si Unitatea Administrativ-Teritoriala a Municipiului Iasi, solicitand despagubiri de 550.000 euro pentru terenurile intravilane inscrise în Cartea funciara nr. 135.014 a Municipiului Iasi, in suprafata de 5.100 mp, respectiv nr. 137.542, in suprafata de 3.900 mp.

Terenurile se afla in fata portii principale de la intrarea in Fortus SA. SC Fene Grup SA a cumparat 9.100 metri patrati de la o ieseanca numita Stefania Sarbu. Aceasta, la randul sau, a obtinut terenul dupa ce i-a fost retrocedat in baza unei validari aprobate de Comisia locala de fond funciar de pe langa municipalitate. Femeia, alaturi de alti membri ai familiei, a obtinut in 2003 titlul de proprietate nr. 18.463.

Citeste si : Jonglerie scandaloasa pe piata imobiliara din Iasi! Un investitor si-a cumparat singur blocul construit tocmai de el! Mutare surpriza! FOTO

A incercat sa ridice hale cu bani de la Uniunea Europeana

Primele demersuri in vederea obtinerii unor autorizatii de constructie pentru amenajarea unor hale industriale au fost facute chiar de Stefania Sarbu sau de reprezentantii acesteia.

Contractul de vanzarecumparare incheiat de Fene Grup a fost semnat la data de 5 februarie 2011. Nu a trecut mult din momentul cand Fenechiu a luat terenul, iar municipalitatea, prin Consiliul Local, a si aprobat Planul Urbanistic Zonal intocmit in vederea “construirii de hale, spatii comerciale si birouri pe teren proprietate privata persoana juridica”.

Desi a fost aprobat in unanimitate planul urbanistic, Relu Fenechiu nu a demarat lucrarile pe banii sai, ci a obtinut o finantare prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, care era condusa de Constantin Apostol la vremea respectiva.

SC Fene Grup SA a obtinut o finantare de 2,8 milioane lei pentru “achizitia de utilaje pentru cresterea capacitatii de executie lucrari de constructii”, iar Tehnorom SRL a obtinut o finantare de 38 de miliarde lei vechi pentru “modernizarea intreprinderii prin constructie hala si achizitie de utilaje pentru productie tamplarie din lemn stratificat”.

Citeste si : BOMBA: Afacerist executat silit dupa ce a dat tepe de 2 milioane euro! Metoda ingenioasa prin care a incercat sa fuga de Fisc

Licitatii pentru vanzarea bunurilor Engeko SA

Din cauza datoriilor inregistrate la bugetul de stat de firmele care au fost controlate de Relu Fenechiu, ANAF organizeaza periodic licitatii pentru valorificarea bunurilor ce apartin companiei. Urmatoarea licitatie va fi organizata pe data de 12 iulie si vizeaza valorificarea mai multor autoturisme. Conform datelor financiare, in Engeko SA, Relu Fenechiu are calitatea de asociat alaturi de fratele acestuia, Lucian.

In 2016, firma de constructii a inregistrat o cifra de afaceri de 1,6 milioane lei, pierderi de 1,8 milioane lei, datorii de aproape 16 milioane lei si un numar de 16 angajati.

Reamintim ca, in calitate de fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru diverse acte de coruptie. Judecatorii au stabilit vinovatia fostului ministru aplicand si o condamnare. Magistratii au stabilit ca pedeapsa pe care trebuie sa o ispaseasca este de cinci ani si sase luni, prin contopirea a doua pedepse, date in perioada 2014 – 2016. Din aceasta pedeapsa s-a scazut perioada de executare si de arest preventiv, adica trei ani. Relu Fenechiu este cunoscut pentru dosarele de coruptie “Siveco” si “Transformatorul“.

Citeste si : BOMBA: Tranzactii imobiliare scandaloase facute de nasul lui Relu Fenechiu. Teren din proprietate publica, vandut la licitatie


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here