Acasă Stiinta & Tehnica Economie Buna Ziua Iasi – Cea mai mare fabrica din zona industriala a...

Buna Ziua Iasi – Cea mai mare fabrica din zona industriala a Iasului,…

94
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Cea mai mare fabrica din zona industriala a Iasului, salvata de la faliment pe ultima suta de metri: Elvetienii si germanii vor investi la Iasi

• Unul dintre cei mai mari producatori industriali din Iasi, care se afla in insolventa de aproape doi ani, va fi salvat de la faliment pe ultima suta de metri • Dupa ce a fost devalizata prin intermediul firmelor capusa si a fost ingropata in datorii de peste 100 milioane lei, unul dintre actionarii minoritari ai companiei alaturi de investitori din Elvetia si Germania incearca sa reorganizeze fabrica cu un plan realistic • Timp de aproape doi ani nu a fost depus un plan de reorganizare, iar numeroase companii si creditori persoane fizice incearca sa recupereze sume importante de bani din insolventa Technosteel LBR

Un colac de salvare a venit pe ultima suta de metri pentru Technosteel LBR, ultimul mare producator care a mai ramas in zona industriala a Iasului. Cei peste o suta de angajati, care inca mai lucreaza in cadrul fabricii cu capital rusesc, se afla intr-o tensiune continua in ceea ce priveste siguranta locului de munca, iar dupa doi ani de la intrarea in procedura de insolventa, salariatii au primit in sfarsit o veste buna.

Unul dintre actionarii minoritari ai Technosteel LBR, omul de afaceri Sabin Radu, s-a delimitat de investitorii rusi care se afla in spatele companiei si s-a aliat cu alti potentiali investitori pentru a repune fabrica pe picioare.

“Compania Technosteel se indreapta cu pasi mari catre faliment, iar acesta urma sa fie pronuntat daca pana in 25 iunie 2018 nu se depunea un plan de reorganizare. Casa de insolventa nu voia sa depuna un plan de reorganizare si vrem noi sa facem asta. Nu vreau sa comentez ce au facut ceilalti investitori, pentru ca lucrurile sunt foarte complicate, dar in momentul de fata este un fenomen debusolant in cadrul firmei, oamenii au inceput sa plece din fabrica. Un grup de creditori au cautat posibilitatea de renastere a fabricii si dorim sa punem in practica un plan de reorganizare realistic. Cu actiunile detinute de mine si cu alti investitori din Elvetia si Germania adunam peste 24 la suta din masa credala, iar astfel avem calea legala pentru depunerea planului de reorganizare. Cel mai important este ca oamenii sa ramana pana cand lucrurile isi vor reveni”, a spus omul de afaceri Sabin Radu, actionar in cadrul Technosteel LBR.

Citeste si : Bomba in economia ieseana: Contract de 3 milioane euro, anulat pentru ca aducea prejudicii enorme unei fabrici din Iasi

Cine sunt investitorii care vor sa salveze fabrica din Iasi

In momentul deschiderii procedurii de insolventa la inceputul anului 2016, producatorul industrial figura cu 223 de angajati, iar mai bine dintre acestia au parasit fabrica pentru ca nu au vazut o intentie a investitorilor rusi de reorganizare. In momentul de fata, Technosteel LBR mai figureaza cu aproape 100 de salariati, iar acestora li se solicita sa ramana pe functii.

“Vreau sa dam speranta oamenilor ca exista sansa de reorganizare. Aparatura si utilaje exista deja, insa salariatii sa mai stea la munca pentru ca cel mai greu este sa gasesti oameni si sa faci o echipa. Cel mai probabil, in luna octombrie vom avea decizia finala in ceea ce priveste relansarea fabricii”, a mai explicat Sabin Radu.

Un grup de creditori, care detin minimum 20 la suta din masa credala de la Technosteel, au depus o scrisoare de intentie privind depunerea unui plan de reorganizare. Lichidatorul judiciar al firmei este Casa de Insolventa Transilvania (CITR) – Filiala Bucuresti.

Planul de reorganizare a fost propus lichidatorului la ultimul termen care a avut loc la Tribunalul Iasi, prin adresa 3552/14.06.2018, de catre creditorii: CMC Europe GMB si Comm Metals Deutschland GMBH cu un procent de 5,5 la suta din masa credala; Sapico Chemical International SRL cu 18,64 la suta din masa credala; Bador SA Oradea cu 0,29 la suta si Sabin Radu cu un procent de 0,19 la suta din masa credala.

“Si-au manifestat intentia de a propune un plan de reorganizare privind societatea Technosteel LBR SRL si, totodata, au solicitat o serie de informatii privind situatia actuala a societatii. Fata de aceste considerente…, in situatia in care creditorii mentionati vor depune un plan de reorganizare, administratorul judiciar va proceda la efectuarea demersurilor care se impun in procedura”, au mentionat reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR) – Filiala Bucuresti.

Citeste si : Lovitura de teatru in economia ieseana! Un fond de investitii strain pleaca cu 10 milioane de euro de la o cunoscuta fabrica din Iasi

Retea de firme capusa pe spinarea fostei uzine Tepro

In conducerea Technosteel LBR Iasi, care ocupa o parte din platforma fostului Tepro SA Iasi, se afla Sergei Zonenko, evreu de origine rusa, David Segal, cetatean rus, si romanii Sabin Radu si Adrian Gavrila.

In jurul producatorului industrial a fost creata o retea impresionanta de firme fantoma, majoritatea fara angajati si fara activitate notabila vreme indelungata, dar care inregistreaza brusc afaceri de cateva zeci de milioane de euro, iar asta in dauna Technosteel LBR care inregistreaza datorii tot mai mari, ce ajung la aproape 30 milioane euro.

Technosteel LBR a inregistrat o prabusire brusca incepand cu anul 2016, cand stocurile de bunuri ale companiei au fost vandute in mod accelerat catre alte firme partenere, controlate de o retea de oameni de afaceri controversati.

La scurt timp dupa ce aceste bunuri au fost vandute, a fost anuntat si faptul ca aproape jumatate din banii datorati de Technosteel LBR vor ajunge in Malta, mai precis la fondul de investitii NBG Malta Limited, fiind vorba despre o suma de 32.612.970 lei. De precizat faptul ca adunarea creditorilor condusa de NBG Malta Limited a aprobat ca banii sa fie virati catre Steeltech Invest (controlata de aceiasi actionari), care revendica 2,12 milioane lei; Sapico Chemical International SRL (controlata de Radu Sabin) care revendica circa 1 milion lei; Salzgitter Mannesmann International GMBH cu o creanta de 5,7 milioane lei; CMC Europe GMBH – Comm Metals Deutschland GMBH care revendica 5,58 milioane lei; Metinvest International solicita 5,27 milioane lei.

Citeste si : BOMBA! Caracatita de firme fantoma creata in jurul celui mai mare producator industrial din Iasi. Pagubele sunt impresionante

Steeltech Invest SRL Iasi care are obiect de activitate “comert cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice”, adica se ocupa fix cu vanzarea bunurilor aflate pe stocurile Technosteel LBR. Aceasta noua firma a fost infiintata de acelasi David Gavrila impreuna cu David Segal si Serghey Zonenko.

Citeste si : Teapa economica! Prejudiciu urias creat de afaceristii rusi la una dintre cele mai importante uzine industriale din Iasi

Totodata, cele doua firme au si acelasi sediu social, si anume Calea Chisinaului, nr. 132 A Iasi. Tot la aceeasi adresa se afla si sediul unei alte companii administrate de Adrian Gavril, si anume Rom Est Metal SRL, care se ocupa cu producerea si comercializarea de benzi laminate la rece, utilizate in industria de constructii, avand practic acelasi obiect de activitate ca si Technosteel LBR.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here