Buna Ziua Iasi : Cititi si va cruciti ! Statul ii plateste cu zeci de mii de lei pentru cateva ore de munca.

  0
  23
  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

   Ei sunt iesenii care vin cand vor la serviciu si nu au sefi

  Sondajul nostru

  Din dorinta de a cunoaste intentia actuala a cititorilor nostri, privind participarea la vot si modul in care ati vota actualele partide parlamentare, va rugam sa raspundeti la urmatorul sondaj:

  View Results

  Loading ... Loading ...

  • Peste 30 de milioane de lei au intrat anul trecut in buzunarele unor persoane din judetul Iasi • Aceste persoane au reusit insa sa puna mana pe bani fara sa faca vreun efort prea mare • Statul a fost nevoit sa achite banii fara sa clipeasca • Suma respectiva este una de-a dreptul uriasa pentru ceea ce au facut iesenii respectivi

  In judetul Iasi au fost alocati in decursul anului trecut peste 30 de milioane de lei pentru a plati unele persoane care au cerut sprijin din partea autoritatilor. Este vorba de peste 8.600 de ieseni din toate localitatile judetului, o parte din acestia beneficiind de ani buni de banii respectivi.

  Lunar statul roman aloca un munte de bani pentru plata celor care beneficiaza de venitul minim garantat, asa numita Lege 416/2001, iar judetul Iasi nu face nota separata de la acest lucru. Datele Ministerului Muncii sunt insa ingrijoratoare, Iasul fiind printre judetele unde se aloca cei mai multi bani la Legea 416/2001.

  In fiecare din cele 98 de localitati exista persoane care beneficiaza de ajutorul social, anul trecut fiind inregistrate 8.665 astfel de cazuri. Sunt insa si localitati unde numarul asistatilor sociali este extrem de redus, insa sunt si altele unde numarul lor este foarte mare in raport cu populatia zonei respective.

  Citeste si : Primar de la noi AMENINTAT CU MOARTEA de un asistat social

  De exemplu, in afara municipiilor Iasi si Pascani si a oraselor Targu Frumos, Hirlau si Podu Iloaiei, sunt localitati unde numarul celor care beneficiaza de ajutor social depaseste cateva sute. Putini sunt insa si cei care lucreaza in folosul comunitatii pentru a incasa acesti bani. O buna parte din aceste persoane aduc adeverinte medicale ca nu sunt apte de munca si astfel, incaseaza linistite ajutorul social fara sa presteze ore in folosul comunitatii.

  Cele mai multe cazuri se inregistreaza in localitatea Lungani. In 2016 au fost depuse 363 de dosare pentru ajutorul social, suma alocata fiind de 1,8 milioane de lei. Un alt caz este localitatea Mironeasa, unde s-au inregistrat 297 de cazuri. Autoritatile au platit pentru acesti asistati sociali peste 1,3 milioane de lei in decursul anului trecut. Alte 1,3 milioane de lei s-au alocat si in comunitatea din Tibanesti pentru 305 asistati sociali. Totodata, 233 de cazuri s-au inregistrat si la Stolniceni- Prajescu, localitate unde s-au platit 791 mii de lei in decursul anului trecut.

  La polul opus, in localitatile Vladeni si Andrieseni au fost doar doua cazuri de asistati social. Sumele au fost insa diferite in aceste situatii. La Vladeni, cei doi asistati au incasat 3.900 lei, in timp ce la Andrieseni au incasat 7.900 lei. In comuna Aroneanu s-au inregistrat anul trecut doar patru astfel de cazuri, suma alocata fiind de 10.000 lei. Totodata, in comuna Oteleni au fost doar cinci asistati sociali, suma decontata fiind de 19.300 lei.

  In orasul Podu Iloaiei au fost inregistrati in cursul anului trecut 242 de asistati sociali, suma decontata fiind de 827.000 lei. In orasul Hirlau au fost trecuti in dosare 377 de beneficiari ai legii venitului minim garantat, suma totala fiind de 1,5 milioane lei. La Targu Frumos au fost inregistrate 63 de persoane, suma totala alocata fiind de 186 mii de lei. In ceea ce priveste municipiul Pascani, in 2016 au fost inregistrate 242 de solicitari, valoarea sumei alocate fiind de 782 mii de lei. In municipiul Iasi, au fost inregistrate 385 de persoane beneficiare ale Legii 416/2001, valoarea decontului fiind de 958 mii lei.

  Citeste si : Ingrijorator! Judetul Iasi are cei mai multi asistati sociali din Romania, dupa Bucuresti – GALERIE FOTO, VIDEO

  Controale peste controale

  In ultimii ani s-au inregistrat si cazuri prin care unii asistati sociali pacaleau statul roman cu informatii false din dosar pentru a beneficia de aceasta suma. Abia recent, reprezentantii Ministerului au anuntat insa ca vor intensifica astfel de controale pentru a-i depista pe cei care au furnizat informatii false si pentru a le retrage ajutorul.

  “La nivelul judetului Iasi, in anul 2016, un numar mediu lunar de 8.665 familii si persoane singure au beneficiat de ajutoare sociale in valoare de 30,6 milioane de lei. Dreptul de ajutor social se suspenda pentru intreaga familie sau, dupa caz, pentru persoana singura, in mai multe situatii, printre care si daca refuza nejustificat efectuarea actiunilor sau lucrarilor de interes local. In cazul suspendarii ajutorului social, efectuarea actiunilor sau a lucrarilor de interes local atrage reluarea platii incepand cu luna urmatoare indeplinirii conditiilor prevazute de lege. In ceea ce priveste ponderea adeverintelor medicale inregistrate pentru scutirea de la efectuarea orelor de munca in folosul comunitatii, agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala nu detin informatii si nu au competente in a stabili corectitudinea datelor din adeverintele medicale eliberate de medicii specialisti. Tinand cont de semnalarea a cat mai multor cazuri, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, in colaborare cu Ministerul Sanatatii, va avea in vedere realizarea de actiuni comune pentru remedierea acestei situatiei”, se arata intr-o adresa semnata de Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii si Justitiei Sociale.

  Si uite asa, in timp ce sute de firme din Iasi cauta oameni sa angajeze, din toate domeniile, de la baruri, restaurante, pana la frizerii si hoteluri, statul roman plateste mii de ieseni ca sa stea acasa. Ar trebui ca Guvernul Romaniei sa schimbe modalitatea de acordare a acestor ajutoare.

  Ar trebui incurajati acei oameni care muncesc, iar de ajutoare sociale sa beneficieze doar cei care intr-adevar merg la munca, dar nu le ajung banii pentru a-si intretine familia. Din pacate insa, pana acum, niciun Guvern nu a avut curajul sa ia taurul de coarne si sa anuleze aceste ajutoare sociale.

  Explicatia este una cat se poate de clara: acesti beneficiari de ajutoare sociale sunt folositi de fiecare primar in parte, la fiecare scrutin de alegeri, ca masa clara de votanti.

  Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram. Ne poti da follow aici

  Galerie Foto

  asistati_sociali_696x522


  Raspandeste cu incredere
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   1
   Share

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here