Buna Ziua Iasi : Cosmarul oricarui DATORNIC !

  91
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   A luat un imprumut in LEI crezand ca totul va fi bine, dar a incremenit! BANCA tocmai i-a trimis un MESAJ !

  • Un iesean regreta amarnic alegerea facuta • Acesta se teme sa nu ajunga in situatia datornicilor care au luat credite in franci elvetieni • Daca au crezut ca imprumutul a fost sigur la inceput, acum clientul isi pune multe semne de intrebare cu privire la noile schimbari • Acesta va scoate mai multi bani din buzunar pentru o locuinta de cativa zeci de metri patrati

  Cele mai noi vesti aparute in Romania si dezbatute de toti specialistii din domeniu cu privire la dobanzile in lei de pe piata bancara au starnit motive reale de ingrijorare in randul iesenilor. Acestia se intreaba acum daca au facut cea mai buna alegere in momentul in care au luat un imprumut in lei pentru a avea o locuinta.

  Creditul este pentru o perioada indelungata, iar daca schimbarile privind dobanzile vor fi in defavoarea clientilor, acestia deja se gandesc la solutii pentru a putea plati ratele lunare. Unul dintre iesenii care a luat un credit prin Prima Casa este Alexandru P. Acesta spune ca noua dobanda i-a dat planurile peste cap.

  “Inca nu m-au anuntat cei de la banca in legatura cu noile schimbari. Eu platesc de putin timp creditul si sper ca aceste modificari la ROBOR nu vor fi pentru o perioada indelungata”, a spus clientul.

  Aproape 1.000 de lei platiti in plus intr-un an

  Tanarul a depus actele pentru a obtine un credit prin Prima Casa in urma cu doi ani, la BRD. Dupa ce dosarul lui a fost analizat si acceptat pentru a primi creditul, acesta a semnat contractul de finantare anul trecut. A cumparat un apartament cu doua camere, de 40 de metri patrati, in zona Nicolina. Valoarea creditului a fost de 41.000 de euro, echivalentul a 184.000 de lei, cu o rata lunara de 760 de lei, pentru o perioada de 30 ani.

  A platit timp de aproape un an de zile rata lunara, iar calculele aratau ca din salariul pe care il primea putea sa o achite, dar sa-i ramana si bani de cheltuiala. Era multumit de alegerea facuta in ceea ce priveste creditul luat, mai ales ca cei de la banca l-au asigurat ca aceste credite in lei sunt sigure.

  Dupa ce a aflat de schimbarile in ceea ce priveste noile dobanzi si cresterea ROBOR, si-a dat seama ca va scoate mai multi bani din buzunar pentru a achita creditul. Ceea ce nu il bucura, mai ales ca stie situatia celor care au luat credite in franci elvetieni, si acum traiesc un cosmar din cauza ca nu mai pot plati ratele lunare si raman pe drumuri.

  “Pana acum am platit 760 de lei, rata lunara. De luna viitoare cred ca o sa platesc cu 80 de lei in plus, la ROBOR de 1,79 la suta. Adica 840 de lei pe luna. Intr-un an, platesc in plus 960 de lei, bani din bugetul familiei. Am luat imprumutul, sperand ca un credit in lei este ceva sigur. Se pare ca nici acesta nu mai este asa cum speram toti care am apelat la aceasta varianta de creditare. Indiferent de tipul creditului, ca e pentru Prima Casa sau credit pentru consum, platesti mai mult rata”,  a spus Alexandru P.

  Banii platiti in plus se duc la stat

  Dobânzile la lei de pe piata interbancara, pe baza carora se calculeaza indicele ROBOR, folosit ca reper în contractele de împrumut pentru apartamente, credite de consum, carduri de credite sau credite pentru companii, au înregistrat cele mai mari cresteri din ultimii 3 ani. Daca in urma cu cateva luni ROBOR era 0,84 la suta, acum acesta a crescut suprinzator de mult, afectand buzunarele celor care au credite in lei.

  La prima vedere insa 80 de lei în plus pe luna, la rata la banca, nu inseamna o pierdere mare in bugetul familiei. Insa daca estimarile analistilor BNR, precum ca ROBOR-ul la 3 luni se va duce spre 2 la suta anul viitor, daca rata inflatiei va creste peste 2 la suta, atunci creste suma platita in plus pentru o rata lunara. Specialistii din Iasi in economie sustin ca banii platiti in plus vor ajunge tot la bugetul de stat.

  Citeste si : Caz inedit la Iasi. O sucursala a bancii Raiffeisen a intrat in mare incurcatura. Verificati-va conturile daca aveti bani aici

  “ROBOR este rata interbancara la care se imprumuta bancile intre ele. Daca acum 3 luni el era sub 1 la suta, adica 0,84 la suta, in prezent, a ajuns la 1,79 la suta. S-a dublat. ROBOR tine de climatul economic, de politicile monetare si fiscale. Cele monetare sunt date de BNR, iar cele fiscale, de Guvernul Romaniei. Cand una dintre ele mergea cea, iar alta hais, lucrurile se simt la nivelul ROBOR si in ratele lunare pe care le achita clientii. Guvernul este principalul actor pentru schimbarea ROBOR pentru ca daca promite lucruri pe care nu le poate pune in practica, apar consecintele. Daca ROBOR este sub 1 la suta, e nesemnificativ. Insa, daca se dubleaza, creste si costul datoriei cu un procent, dobanda pe care tu o vei plati. Banii se duc tot la bugetul de stat”, a explicat conf. univ. dr. Dan Chirlesan, economist in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor – UAIC.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here