Acasă Stiinta & Tehnica Ecologie Buna Ziua Iasi : Dezastru ecologic in apropiere de centrul orasului.

Buna Ziua Iasi : Dezastru ecologic in apropiere de centrul orasului.

67
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Nimeni nu poate controla ceea ce se intampla. Mii de ieseni sunt deja afectati

• Un proiect imobiliar ridicat pe ruinele unei celebre fabrici din Iasi a provocat un imens scandal printre iesenii din zona • Proprietarii par ca nu tin cont de niciun fel de reguli si au ajuns sa-si faca de cap pe sanatatea oamenilor

Situatie de-a dreptul scandaloasa cu un proiect imobiliar extrem de controversat din municipiul Iasi. Noul cartier de blocuri care se vrea construit pe ruinele fabricii Nicolina SA a provocat deja primele neplaceri pentru cei din zona.

Dezvoltatorul Sticknet Investment vrea sa ridice cateva zeci de blocuri de locuinte pe amplasamentul fostei fabrici iesene, proiectul fiind lansat in dezbatere publica. Doar ca modul de lucru al societatii cu capital slovac nu este unul tocmai ortodox.

Intr-un oras care deja se confrunta cu probleme mari privind poluarea, a aparut astfel o noua problema de care nu tine foarte multa lume cont. Utilajele aduse sa niveleze terenul si sa care molozul din zona au ajuns sa lucreze in conditii care lasa de dorit spre disperarea celor care locuiesc la blocurile din jur sau chiar a celor care sunt zilnic la piata Nicolina.

Citeste si : Decaderea societatii Nicolina in imagini – GALERIE FOTO!

Practic, utilajele care ies de pe santier au ajuns sa polueze tot mai mult zona si nu respecta regulile elementare intr-o asemenea situatie. In plus, se pare ca nici transportul materialelor folosite ca deseu inert nu ar respecta toate normele. Este vorba de acel deseu care nu sufera nicio transformare semnificativa fizica, chimica sau biologica, care nu este biodegradabil, dar care sa poata duce la poluarea mediului ori sa dauneze sanatatii omului.

De pe ruinele fabricii Nicolina SA s-a luat tot ce a putut fi folosit ca material concasat ce a ajuns pe anumite drumuri comunale, o parte a ajuns la fier vechi. Insa lucrurile sunt departe de a fi in regula, din pacate pentru cei din jurul terenului. Satui sa vada cum sanatatea le este afectata, oamenii au facut sesizari peste sesizari. Acestea nu au ramas insa fara rezultat.

“O persoana a facut o sesizare atat la Politia Locala, cat si la Garda de Mediu cu privire la situatia semnalata. Au fost aplicate sanctiuni la masinile de mare tonaj care ieseau de acolo fara a respecta toate normele. Sesizarea este in continuare in lucru. Se pot impune amenzi si proprietarilor terenului pentru nerespectarea legislatiei in vigoare intr-un asemenea caz”, a spus Georgel Grumeza, seful Politiei Locale Iasi.

Citeste si : BOMBA pe piata imobiliara! Un mega-complex comercial se ridica pe ruinele uneia dintre cele mai mari fabrici din Iasi

Cartier imens. Oamenii disperati

Municipalitatea ieseana a introdus recent in dezbatere publica proiectul initiat de societatea Sticknet Investment. Aceasta firma vrea sa construiasca mai multe blocuri de locuinte pe strada Mitropolit Varlaam, pe amplasamentul fostei fabrici Nicolina SA.

Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), ar urma sa se ridice constructii cu o inaltime maxima de 40 de metri si regim de inaltime de 2S+D+P+11E.

Terenul detinut de societatea respectiva este de 23.771 metri patrati, iar PUZ-ul prevede construirea a peste 40 de blocuri si a unui complex comercial. Aceeasi documentatie indica si amenajarea a 950 de parcari subterane si supraterane.

Sticknet Investment SRL, cu sediul in Bucuresti, este administrata de catre Julia Csakvariova, cetatean slovac, iar ca unic actionar apare Sticknet Development, cu sediul in Cipru. Firma are in acest moment pierderi de 14,2 milioane lei si datorii de 204 milioane lei.

Terenul fostei fabrici a fost cumparat in 2009, cu aproape 26 milioane de euro. Terenul ajuns la Stiknet Investment SRL a fost vandut de catre Real Estate Development SRL. Vanzarea activelor Nicolina a inceput in 2007 la initiativa actualei Autoritati pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS).

Licitatiile pentru vanzarea a 18 hectare dintr-un total de 31 hectare au fost castigate de catre Concept Investment si Real Estate Development. Ulterior, terenul a ajuns la Stiknet care s-a apucat de ridicat cartierul respectiv. Cu toate acestea, dupa cum se poate vedea din imaginile alaturate, normele de mediu sunt departe de a fi respectate.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here