Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Director la stat premiat cu 100.000...

Buna Ziua Iasi : Director la stat premiat cu 100.000 euro, dupa ce a fost acuzat de jaf. Procurorii l-au “cercetat” 10 ani

147
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 •  Constantin MAZILU

• Il durea in cot de managementul societatii de transport din subordinea municipalitatii, desi ocupa postul de director

Poate ca noi nu intelegem caile incurcate ale justitiei iesene, insa avem tot dreptul sa spunem, in virtutea drepturilor constitutionale, ca unele decizii luate de judecatori sunt cel putin ciudate si daca ne gandim si la consecintele acestora, le putem califica ca fiind strigatoare la cer. In urma cu doua zile, un judecator de la Tribunal a decis ca Mihai Giubernea, fostul director al SC Autobuzul SA, fosta societate de transport public aflata in subordinea municipalitatii, are tot dreptul sa primeasca salarii restante si penalitati de intarziere de aproape 100.000 euro. Cu alte cuvinte, judecatorii au spus ca cetateanul Giubernea a muncit pentru bani si sarmanul director are tot dreptul sa-si incarce acum conturile cu 100.000 euro din bani publici. Cum adica a muncit? Stimati magistrati ieseni, nu va aduceti aminte ca individul a fost demis dupa ce a fost prins ziua in amiaza mare, pe data 15 septembrie 2003, jucand Counter Strike la o sala de jocuri.

Citeste si: CHIULAUL! Mihai Giubernea joaca Counter Strike!

In acele momente individul trebuia sa fie la serviciu. Si, da, s-a intamplat pe 15 septembrie, cand incepea scoala si mijloacele de transport erau arhipline, iar sefii din primarie faceau eforturi disperate sa faca fata situatiei. Asta in timp ce pe Giubernea il durea in dos de bietii copilasi care se inghesuiau prin microbuze sa nu intarzie la scoala si statea foarte concentrat in fata calculatorului, straduindu-se sa impuste cat mai multi teroristi virtuali. De altfel, in ziua respectiva, fotoreporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI l-au surprins pe Giubernea in fata calculatorului salii de joc, in timp ce se straduia sa faca un numar cat mai mare de victime virtuale, neluandu-le in seama pe cele care asteptau in statiile de autobuz. Publicam si in editia de astazi fotografiile respective, pentru a intari ideea ca decizia judecatorilor este strigatoare la cer. Mai mult decat atat, decizia magistratilor este discutabila si dintr-un alt punct de vedere. Imediat dupa ce a fost demis, noua conducere a societatii a constatat ca, in calitate de director, Giubernea a incheiat o serie de contracte paguboase, care au adus prejudicii financiare importante societatii.

Dosarul penal finalizat dupa 10 ani

Luand la puricat contractele incheiate de Giubernea, noii sefi ai SC Autobuzul SA au fost nevoiti sa-si puna mainile in cap. Banii societatii fusesera cheltuiti aiurea, fara vreun rezultat in beneficiul societatii. Mai mult decat atat, se constatase ca Giubernea cheltuise miliarde lei, fara ca societatea sa primeasca ceva concret in schimb. Din aceste motive, unii consilieri locali vorbeau la acea vreme de “Jaful de la Autobuzul”. Din aceleasi motive, Adunerea Generala a Actionarilor (AGA) a SC Autobuzul SA a depus impotriva lui Giubernea o plangere penala, care a facut obiectul dosarului penal 1881/P/2004. La sfarsitul anului trecut, dupa 10 ani de “cercetari”, procurorii ieseni au dispus neinceperea urmaririi penale impotriva lui Giubernea. Ar fi interesant de vazut cum s-au derulat cercetarile in acest dosar, sa traim in continuare cu inima impacata ca autoritatile si-au facut datoria.

Citeste si: Directorul care joaca Counter-Strike in timpul serviciului cere 4 miliarde de la RATP – FOTO

Cele mai multe acuzatii penale formulate de AGA impotriva lui Giubernea se refera la afacerea celor 30 de microbuze Iveco. Furnizorul celor 30 de microbuze a fost Rocar SA, dar Autobuzul a incheiat contractul cu un intermediar, si anume SC Cristal Car Wash Car SRL. Sefii municipalitatii au constatat ca, in baza contractului incheiat cu SC Cristal Car Wash SRL, SC Autobuzul SA se obligase sa achite o suma considerabil de mare pentru fiecare microbuz, adica peste 25.000 dolari americani fara TVA. Mai mult decat atat, se constatase ca SC Autobuzul SA platise catre SC Cristal Car Wash SRL o suma de circa 2,2 miliarde lei vechi, fara sa se cunoasca exact care au fost beneficiile societatii de transport. Trebuie precizat ca, ulterior SC Autobuzul SA a fuzionat prin absorbtie cu Regia Autonoma de Transport Public (RATP).

Ce spun judecatorii. Contract de “performanta”

Decizia prin care s-a recunoscut lui Giubernea dreptul de a incasa aproape 100.000 euro de la RATP a fost luata zilele trecute in dosarul  6847/99/2014/a1. Acest dosar se refera la insolventa RATP. “Dispune inscrierea creditorului Giubernea Mihai în tabelul definitiv de creante asupra debitoarei, cu suma totala de 409.232,27 lei, creanta sub conditie suspensiva, din care: 239.417,50 lei, drepturi salariale aferente perioadei martie 2004-iulie 2014 si 106.171,09 lei dobanda legala calculata, raportat la drepturile salariale”, se arata in hotararea judecatorului. De asemenea, judecatorii au decis ca Giubernea ar mai trebui sa plateasca suma de 63.643,68 lei, reprezentand unele cheltuieli si sume actualizate in cadrul procedurilor de insolventa. Nu se explica clar in hotarare ce reprezinta aceasta suma. In acest dosar, reprezentantii RATP s-au aparat sustinand ca Giubernea nu are dreptul sa incaseze aceasta suma.

Citeste si: Varlan a incasat ilegal peste 5 miliarde lei de la SC Autobuzul SA

RATP sustine, conform calculului propriu, ca lui Giubernea i s-ar cuveni cel mult  98.575,20 lei pentru perioada martie 2004-01.12.2006 si 117.408,49 lei pentru perioada martie 2004-28.06.2007. Adunarea Generala a Actionarilor, SC Autobuzul SA a decis in data de 01.03.2004 suspendarea din functie a lui Giubernea si simultan s-a dispus si suspendarea contractului individual de munca nr.658/08.09.2003. RATP a mai argumentat ca in anul 2006 contractul de munca a incetat si in acelasi timp incetase si contractul de “performanta” pe care Giubernea il avea incheiat cu SC Autobuzul SA sub autoritatea Consiliului Local. Cu toate acestea, judecatorii au decis ca acesta are dreptul sa primeasca 409.232,27 lei, bani pe care i-ar putea incasa din viitoarele incasari ale RATP. De precizat insa ca, RATP a deschis si alte procese civile, prin care incearca sa scape de plata acestei sume catre Giubernea. Vom reveni.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here