Buna Ziua Iasi : DNA are de lucru. Directorul Aeroportului Iasi a fost dat pe mana procurorilor.

  142
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   Sefii CJ nu au mai suportat furtul de la aerogara

  Marius Bodea
  • Caz cu iz penal la una dintre cele mai importante institutii din judetul Iasi • Un audit intern a scos la iveala nereguli de sute de mii de lei la Aeroportul International Iasi • Liberalul Marius Bodea, directorul aerogarii, le-a facut jocul sefilor sai penali de la partid si a prejudiciat bugetul regiei aeroportuare • Cazul a fost inaintat deja la Parchet si la DNA • Bodea vrea sa se refugieze in Parlamentul Romaniei inainte sa fie tras la raspundere

   

  Amanunte incredibile ies la iveala despre afacerile ilicite facute pe bani publici in ultimii ani la Aeroportul International Iasi. Ceea ce cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat in ultimii ani de zile, anume acordarea directionara a unor contracte publice, iese incet-incet la iveala. Serviciul Audit din cadrul Consiliului Judetean Iasi a scos la iveala detalii care ar lasa masca pe oricine. Ani la rand, conducerea liberala a aerogarii iesene s-a jucat cu banii publici, oferind pe tava diverse contracte, fara a mai incheia documentele necesare, prejudiciul creat fiind de 500.000 lei.

  Sub conducerea liberalului Marius Bodea, aeroportul a facut o imensa gaura in mod voit bugetului si a dat pe tava apropiatilor contracte, fara sa-i pese ca legea este incalcata. De altfel, de cand a ajuns director al aeroportului, Marius Bodea nu a facut decat sa le faca jocul sefilor sai de partid, Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei, unul aflat deja in puscarie, celalalt judecat pentru fapte de coruptie. Numai ca, pentru Bodea, candidat pentru un loc in Camera Deputatilor, lucrurile nu stau deloc bine, iar cazul de fata a ajuns pe masa procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie si a celor de la Parchet.

  Concret, auditul facut la aeroport a scos la iveala faptul ca regia nu a achitat in mod corespunzator procesele verbale pentru receptia materialelor si a serviciilor de promovare, prejudiciul creat fiind de 332 mii lei. In plus, s-au achitat ilegal bunuri materiale, nefiind inregistrate bonuri de consum, prejudiciul fiind de 277 mii lei. Mai mult, in timpul mandatului sau a oferit cu darnicie spatii de reclama unor agenti econimici, fara sa mai incaseze in mod legal contravaloarea chiriei, prejudiciul creat fiind de 30.000 euro. Si asta nu este tot. S-au acordat sporuri salariale unor persoane din cadrul aeroportului cu 10 la suta, in mod necuvenit, prejudiciul in acest caz fiind de 65 mii lei.

   

  Contracte date prietenilor
  Toate aceste date au aparut in controlul facut de auditori, control care nu s-a finalizat inca. Se pare ca in acest caz ar intra contractele oferite sub forma de reclama mascata unor gazete si televiziuni de casa, precum Tele M sau Ziarul de Iasi, institutii media ce au supt de la aeroport bani publici cu nemiluita in timpul lui Bodea si Adomnitei, pentru a le canta in struna celor doi. Nu trebuie uitat si acel barter cu Apan Motors, de pe urma caruia Bodea s-a ales cu un autoturism marca BMW gratis, iar societatea cu ditamai bannerul pe terminalul aeroportului si care, arata surse din CJ, s-a derulat in mod nelegal. De altfel, prin contractul de asociere dintre aeroport si Apan Motors, acea firma a oferit o masina gratuit, iar regia nu mai permitea unei alte marci auto sa-si faca reclama în aerogara.

   

  O alta chestiune ce ridica semne de intrebare este si contractul de proiectare al pistei noi de la aeroport, ce se pare ca a fost platit de doua ori. Acest lucru nu este deocamdata confirmat. Se stie ca a fost dat apropiatilor lui Relu Fenechiu, Vega Galati. Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, a precizat ca acest control nu a fost unul politic, asa cum se victimizeaza Bodea, ci a venit ca urmare a controlului de audit derulat din trei in trei ani.

   

  “Am avut pana in clipa de fata o singura discutie cu domnul Bodea, acum vreo luna de zile, in urma mai multor insistente si invitatii pe care i le-am adresat eu. Nu as fi vrut sa intru in aceste detalii privind auditul, dar din pacate sunt nevoit sa o fac. Nu este un subiect politic. Nu sunt de acord cu acuzele pe care le aduce directorul si faptul ca se victimizeaza”, a mentionat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

  Seful CJ a precizat si ca Bodea nu s-a incadrat in termenul legal privind cumulul de functii. Concret, liberalul a avut concomitent calitatea de dircetor al R. A. Aeroportul Iasi si de presedinte al Consiliului de Administratie, lucru care se bate cap in cap. Bodea a anuntat ca demisioneaza de la sefia aeroportului, dar de la 10 decembrie, cu o zi inainte de alegerile parlamentare, si nu acum, cand campania bate la usa. Se pare ca acesta mai are o luna la dispozitie sa se foloseasca de imaginea aeroportului pentru campania sa electorala la partid si nu vrea sa renunte la acest privilegiu.

   

  Bodea acuza atacuri politice
  Marius Bodea a negat toate acuzatiile aduse de conducerea Consiliului Judetean si a acuzat faptul ca auditul a fost unul facut pe criterii politice, asta mai ales ca el candideaza pentru Camera Deputatilor. “Aeroportul Iasi nu a primit niciun fel de raport de audit, nici final, nici partial si sub nicio forma vreo comunicare in legatura cu rezultatele controlului. Acest lucru este profund ilegal, pentru ca legea spune ca in primul rand concluziile se transmit unitatii auditate, pentru ca aceasta sa aduca explicatii, completari, documente. Acest lucru indica ca nu a fost vorba de un audit normal, ci de unul politic. Daca ne uitam la prestatia domnului presedinte Popa, de la inceputul mandatului si pana in prezent, o sa vedem ca acesta a atacat in mod sistematic Aeroportul Iasi si conducerea acestuia. Dincolo de toate aceste aberatii, efectul este distrugator asupra imaginii aeroportului”, a sustinut Marius Bodea.

  In locul lui Bodea, dupa ce acesta va pleca, va ramane adjunctul Alexandru Anghel, pana la organizarea concursului. “Cred ca este singular in lume ceea ce s-a intamplat astazi la Iasi si anume ca cei chemati sa sustina activitatea unei entitati publice aflate in subordine, sa se implice pentru realizarea drumului de acces, sa se opuna constructiei spitalului regional de urgenta langa aeroport, sa dea avize pentru construirea garajelor, sa explice cu subiect si predicat de ce investitia la Aerostar nu incepe, avem parte de un circ ieftin. Auditul a fost facut de doua persoane care nu cunosc legislatia autoritatilor publice. Vom demonta toate aceste puncte ale lor”, a mai spus Bodea.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here