Acasă Informatii Informatii DNA Buna Ziua Iasi : EXPLOZIV! Directorul de la Finante, urmarit...

Buna Ziua Iasi : EXPLOZIV! Directorul de la Finante, urmarit penal pentru spaga. Plangerea a fost depusa de colegi

541
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

• Fostul sef al Finantelor este banuit si de conflict de interese, precum si de savarsirea infractiunii de spalare de bani • Sesizarea a fost depusa de unul dintre colegii fostului director

O ancheta de proportii, demarata de Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Iasi, ar putea pune in sfarsit capat sistemului putred care a guvernat ani in sir Fiscul iesean, un sistem in care, firme care incurcau afacerile unora erau controlate la comanda, iar unele societati comerciale care beneficiau de “protectie” nu erau verificate deloc, desi acumulau datorii uriase catre bugetul statului. Ancheta demarata in dosarul penal 110/p/2014 il vizeaza in primul rand pe fostul director al Fiscului, Corneliu Durdureanu, si se pare ca neregulile ar fi fost aduse la cunostinta procurorilor de un alt fost director al institutiei, si anume Ioan Grigoriu.

Citeste si: Scandal urias de la sotia unui director al Fiscului. Fericire intretinuta cu miliarde de lei din banii statului – FOTO

De precizat ca, Ioan Grigoriu a urmat la conducerea Directiei Regionale de Finante, dupa ce mandatul lui Durdureanu a luat sfarsit, imediat dupa ce a pierdut sprijinul politic pe care i-l ofereau democrat-liberalii. Dupa ce a preluat conducerea Finantelor, lui Ioan Grigoriu i-au fost aduse la cunostinta o serie de nereguli savarsite de Durdureanu. La randul sau, Grigoriu a redat in sesizarea trimisa la DNA in luna august 2014 ceea ce aflase de la subalterni. In baza acestei sesizari, procurorii ieseni au dispus anul acesta inceperea urmaririi penale, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, conflict de interese si spalare de bani.

In plangerea penala se arata ca Durdureanu s-ar fi folosit de functiile de conducerea detinute la Fisc, si anume director executiv adjunct al activitatii de inspectie fiscala si fost director executiv al Directiei Finantelor Publice Iasi, pentru a determina mai multi contribuabili, in special societati comerciale, sa incheie contracte cu C.M.I Durdureanu Ana Maria, cabinetul medical al sotiei sale.

Ce se spune in sesizare

De precizat ca, este vorba despre un cabinet de medicina de familie. “Pana in ultimul trimestru al anului 2005, C.M.I Durdureanu Ana Maria nu a avut incheiat niciun contract cu persoane juridice, dar ulterior, in perioada in care domnul Durdureanu a detinut functii de conducere, cabinetul sotiei sale a ajuns sa incheie un numar record de contracte de prestari servicii cu diferite societati arondate fiscal Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi. Dupa ce sotul a ocupat prima data functia de director la activitatea de control, C.M.I Durdureanu Ana Maria a inceput sa incheie contracte cu societati comerciale, ajungand intr-o perioada de cativa ani sa-si mareasca exponential veniturile”, se arata in sesizarea trimisa la DNA Iasi.

Citeste si: Masina de la Finante, taxi pentru familia directorului Durdureanu – FOTO

De asemenea, in sesizare se mai arata ca mare parte din societatile comerciale care aveau incheiate contracte cu cabinetul medical au beneficiat de rambursari de TVA si au beneficiat de inspectii fiscale care nu le provocau niciun fel de neplaceri. Adica, dupa ce incheiau contracte cu cabinetul medical, firmele verificate erau “albite”, chiar daca erau verificate de inspectorii Fiscului. Asta inseamna ca, inspectorii trimisi de Durdureanu in control nu se mai sinchiseau sa sanctioneze firmele respective, chiar daca constatau nereguli si nu calculau impozite suplimentare, care trebuiau platite statului, desi era cazul sa procedeze intr-o asemenea maniera. Am putea spune ca banii care se cuveneau statului ajungeau in mod indirect la familia directorului. Acestea sunt motivele pentru care procurorii au inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si conflict de interese.

Asa s-a construit o avere uriasa

Pentru “serviciile” prestate de cabinetul medical, societatile comerciale plateau intre 1.000-1.300 lei pe luna. Insa, tinand cont de faptul ca la acest cabinet medical cotizau anual in jur de 100 de societati comerciale, atunci se ajunge la venituri de miliarde. Daca in anul 2004 cabinetul medical avea incasari de numai 67.000 lei, dupa ce Durdureanu a devenit director, adica spre sfarsitul anului 2005, incasarile au explodat. Asa s-a ajuns ca in anul 2008 cabinetul medical sa inregistreze incasari de 280.000 lei. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a publicat in editiile anterioare o buna parte din firmele care au “cotizat”. Printre firmele implicate se numara Coriolan Aur Smarald, Acvares SRL Iasi, Max SRL, Torom International SRL, Iulvir SRL, Pro Meva SRL, Angela International, Alex Agro 2005 SRL, SC M-Chim SRL.

De asemenea, potrivit unor surse demne de incredere, pe lista respectiva mai figureaza societati precum Hotel Orizont SRL, Impex Romcatel SRL, Equest Investment SRL, Est Rom SRL, Remina SRL, Electromondial SRL, Magic Pizza Land SRL, Sermecom Autotrading SRL, Printco SRL,  SC Eurotech SRL, SC CF Moldova SA, Leonard Impex SRL, Auto Remar SRL, SC EMS Electra SRL, SC Atelierul de Bere SRL, firmele din grupul Gold&Platin, Vanelli SRL, Sermecom SRL, Rodna Com SRL, Dolce Serina SRL, Trans Car SRL, Distrifruct SRL, Ioni Com Impex SRL, Alex Agro SRL, Fulger Wash SRL, Nistor Company SRL, SC EMS Electra SRL, Total Fitings SRL, Boutiqe Top Shop SRL si asa mai departe.


Raspandeste cu incredere
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here