Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Exploziv! Lovitura data de afaceristii rusi, pe terenurile...

Buna Ziua Iasi : Exploziv! Lovitura data de afaceristii rusi, pe terenurile din Iasi.

146
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

 Banii provind din paradisuri fiscale

• In spatele unui mare proiect rezidential din Iasi se ascunde o retea de afaceristi cu influente ruse care se foloseste de milioane de euro venite pe filiera paradisurilor fiscale • O intreaga retea de firme locale si offshore-uri sunt folosite in aceste afaceri care produc bani din umbra • Banii au curs garla in toate partile, pana cand una dintre firme a intrat in faliment, lasand locul altei societati care seamana izbitor de mult cu cea falimentata

Unul dintre cele mai promitatoare complexe rezidentiale din Iasi ascunde in spate o adevarata retea cu fonduri provenite din paradisuri fiscale, care numai printr-o simpla tranzactie a reusit sa pacaleasca statul roman cu cateva milioane de lei. Complexul Renaissance din zona Gradinari, demarat in urma cu mai multi ani, a ramas in impas dupa ce dezvoltatorul initial a intrat in insolventa, iar in locul lui a aparut o firma care seamana izbitor de mult la denumire cu cea falimentara. Concret, SC Lastor Invest Corp a cumparat prin lichidator, de la SC Macony Trade House SRL, intrata in insolventa, terenul in suprafata de 12.030 mp situat pe strada Mihai Voda nr. 3-5-7, pe care se aflau cladiri in curs de construire, impreuna cu toate avizele, proiectele, studiile si autorizatiile investitiei.

Practic, proiectul rezidential “Renaissance”, inceput de SC Macony Trade House, a fost cumparat si continuat de SC Lastor Invest Corp, fiind mentinuta si destinatia terenului respectiv. Un singur imobil este inaltat im momentul acesta. SC Lastor Invest Corp este controlata de Alexandru Palii, cetaten moldovean despre care s-a speculat faptul ca ar fi omul unei retele de afaceristi rusi care au devalizat mai multe fabrici si firme de stat in Romania. De cealalta parte, SC Macony Trade House este detinuta in proportie de 50 la suta de catre Glukhov Sergey, cu domiciliul in Moscova, Federatia Rusa.

Scandal cu bani disparuti din casierie si din conturile firmei

Pe langa acuzatiile de evaziune formulate recent de Fisc, investitia se confrunta si cu scandalul declansat de unul dintre fostii asociati care sustine ca partenerii sai au devalizat firma. Acesta este motivul pentru care Adunarea Generala a Asociatilor din cadrul Macony Trade House SRL a solicitat, lucru care a si fost aprobat de catre instanta de judecata, efectuarea unei expertize contabile judiciare de catre organele penale romane in dosarul penal care vizeaza devalizarea societatii, respectiv dosarul penal nr.342/P/2012 de pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Acestia au solicitat identificarea si stabilirea sumelor totale de bani ridicate din conturile, cardurile sau casieria firmei.

“S-a decis identificarea si stabilirea sumelor de bani ridicate din averea debitorului Macony Trade House SRL, nejustificate si folosite in interes personal de catre numitul Munteanu Vitalie. Identificarea si stabilirea sumelor de bani din averea debitorului Macony Trade House SRL si virate sau achitate catre societatile Levi MV Inter SRL si TMC Petrolium SRL din Iasi”, se arata in decizia AGA.

Apoi, in urma verificarilor efectuate imediat dupa cumpararea terenului, s-a descoperit ca firma inregistreaza obligatii suplimentare la bugetul de stat in suma totala de 2.989.468 lei. Acesti bani au fost descoperiti de inspectorii fiscali, dupa ce Lastor Invest Corp SRL a solicitat rambursarea TVA in suma de 3.125.219 lei, insa echipa de inspectie a respins solicitarea, dupa ce au gasit o increngatura de combinatii in spatele acestor tranzactii.

Milioane venite din paradisuri fiscale – filiera Belize

SC Macony Trade House SRL, intrata in insolventa, a fost finantata de catre Lastor Invest Corp Belize, in anii 2007 si 2008, cu contracte de credit in valoare totala de 12.000.000 lei, dobanda fiind de 7 la suta pe an.

“In data de 24.06.2011, Lastor Invest Corp Belize incheie cu SC Macony Trade House SRL contractul de garantie reala imobiliara autentificat sub nr. 240, pentru suma de 3.200.000 euro cu garantie reala imobiliara asupra terenului in suprafata de 12.030 mp din Iasi(…). In data de 3.12.2013, SC Lastor Invest Corp Belize incheie cu SC Lastor Invest Corp SRL Iasi contractul de cesiune de creanta prin care prima cesioneaza cu titlu oneros toate drepturile pe care le detine in legatura cu creanta garantata in cuantum de 3.200.000 euro, respectiv dreptul de ipoteca asupra terenului in suprafata de 12.030 mp”, se arata intr-un document oficial.

Lastot Invest Corp SRL a adjudecat complexul rezidential in contul creantelor care le avea de recuperat de la Macony Trade. SC Lastor Invest Corp s-a inscris in tabelul creditorilor cu o creanta garantata de 19.900.642 lei (14 milioane debite si 5,8 milioane dobanzi si penalitati) si 46.745.834 lei creanta chirografara. Societatea a adjudecat proiectul din Gradinari in cadrul licitatiei cu strigare intreg. Tranzactia s-a facut in contul creantei la valoarea de 15.445.583 lei, din care TVA 2.989.467 lei. Deci, din totalul creantelor detinute, SC Lastor Invest Corp SRL a recuperat un bun in valoare de 12.456.116 lei fara TVA, diferenta ramanand inscrisa in tabelul de creante a debitorului SC Macony Trade House, cu sanse minime de recuperare, deoarece in patrimoniul firmei nu mai sunt bunuri usor vandabile.

Intelegere intre cumparator si vanzator pentru pacalirea statului?

Statul roman, prin Directia de Finante, considera ca a fost prejudiciat in urma acestei tranzactii, avand de recuperat TVA in suma de 2.989.468 lei.

“Precizam faptul ca SC Macony Trade House SRL a declarat, prin lichidator, taxa pe valoarea adaugata colectata la tranzactie prin decontul TVA depus pentru luna matie 2014, dar nu a achitat aceasta taxa, bugetul de stat ramanand inscris in tabelul creditorilor cu o creanta in suma de 4.689.266 lei, fara posibilitatea de recuperare a acesteia din lichidarea patrimoniului societatii”, se arata intr-un document al Fiscului.

Drept urmare, Fiscul considera ca taxarea cu TVA a vanzarii imobilului de catre SC Lastor Invest Corp a avut drept scop obtinerea unui avantaj fiscal de catre aceasta, prin solicitarea la rambursare a taxei pe valoarea adaugata aferenta tranzactiei, in suma de 2.989.468 lei, aceasta suma neputand altfel fiind recuperata de la debitorul Macony Trade House SRL, intrucat nu existau alte bunuri sau sume de bani ce puteau fi adjudecate. Fiscul considera ca fentarea bugetului statului s-a facut in mod premeditat, avand in vedere ca atat SC Macony Trade House SRL, cat si SC Lastor Invest Corp SLR Iasi au fost reprezentate in relatiile cu Fiscul de o singura persoana, pe nume Cristina Bruma. Reprezentantii Lastor Invest Corp Belize au fost contactati telefonic de catre reporterii BUNA ZIUA IASI, insa au refuzat sa explice situatia creata in jurul complexului rezidential.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here