Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : EXPLOZIV! Sechestru pe averea unuia dintre cei mai...

Buna Ziua Iasi : EXPLOZIV! Sechestru pe averea unuia dintre cei mai tari constructori din Iasi!

85
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Primarul, bagat pana in gat in furtul banilor! DNA a intrat pe fir!

Ion Echimov

• In ultimii ani s-a aflat in topul celor mai importanti constructori din Iasi, insa a reusit sa tina ascunse problemele generate de dosarul in care a fost cercetat de procurorii de la DNA Iasi • In urma cu cateva zile, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au batut in cuie sentinta din acest dosar si au decis sa mentina sechestrul pe averea lui Ion Echimov, patronul firmei Eky Sam SRL • Angajatii lui Echimov au scapat de raspundere pentru ca s-au prescris faptele lor • Fostul primar al comunei Ion Neculce a primit trei ani de inchisoare cu suspendare

In urma cu cateva zile, Curtea de Apel Iasi a batut in cuie pedeapsa intr-un dosar instrumentat de procurorii anticoruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Iasi (DNA) si trimis pe masa judecatorilor inca din anul 2013. Decizia luata de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi este definitiva si acuzatii nu mai pot face nimic pentru a schimba lucrurile.

In cadrul acestei sentinte, judecatorii au dispus sa fie mentinut sechestrul asigurator si poprirea dispusa de procurorii de la DNA Iasi pe averea lui Ion Echimov, patronul societatii Eky Sam SRL. Ion Echimov nu a fost acuzat in acest dosar, insa a fost obligat sa garanteze cu averea proprie pentru infractiunile la care a luat parte societatea pe care o administreaza.

Acest sechestru a fost impus inca din anul 2013 si urmeaza sa fie mentinut pana la recuperarea prejudiciului. Aceasta firma a fost acuzata de comiterea infractiunii de complicitate la obtinerea de fonduri europene cu documente false sau inexacte si a fost pedepsita cu o amenda de 75.000 lei.

Prejudiciul total din acest dosar este de aproximativ 638.030 lei, insa SC Eky Sam SRL ar trebui sa achite doar 104.855, restul fiind pus in sarcina lui Constantin Stefan, fostul primar al comunei Ion Neculce, si a lui Neculai Musat, fostul viceprimar.

Pentru cei doi, Curtea de Apel Iasi a batut in cuie pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru comiterea infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care sa aiba ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Pentru falsurile comise de cei doi, judecatorii au decis incetarea procesului penal pentru ca erau deja prescrise.

Acuzatiile procurorilor! Echimov a primit contractul fara nicio negociere

Dosarul vizeaza fapte banale, insa a fost nevoie de interventia procurorilor de la DNA Iasi pentru ca la mijloc este vorba de fonduri europene. A fost cercetat si Vasile Rusu, fostul primar al comunei Ion Neculce, insa acesta a decedat pe parcursul procesului. Procurorii sustin ca fostul primar Vasile Rusu a arendat pasunea comunala fara acordul prealabil al Consiliului Local, iar Neculai Musat a solicitat si obtinut de la Agentia de Plati si Intervetii in Agricultura fonduri europene in valoare de 640.000 lei. Pentru obtinerea acestor bani, au fost folosite documente false.

“În scopul de a obtine si de a folosi, netransparent, subventia pe suprafata acordata de A.P.I.A. pentru suprafetele de pasune aflate în domeniul public al comunei Ion Neculce (Iasi), inculpatii Rusu Vasile, Iftimiei Mihai si Musat Neculai au întocmit, fara a avea acordul prealabil al Consiliului Local, doua contracte de arenda (în cursul anilor 2007 si 2009) si un proces-verbal de concesiune (în cursul anului 2008), prin care acesta din urma primea în arenda, consecutiv, suprafata de 1.371,55 ha, 1.123 ha si, respectiv, 1.168, 72 ha pasune comunala”, au precizat procurorii DNA.

“Inculpatii Rusu Vasile si Musat Neculai, pentru a da aparenta de legalitate contractului de arendare încheiat în anul 2007 si beneficiind de sprijinul inculpatilor Stefan Constantin si Iftimiei Mihai, în calitatea lor de consilier la Consiliul Local al comunei, respectiv de secretar al comunei, au întocmit în fals un înscris (Hotarârea Consiliului Local) menit sa justifice asa-zisa aprobare, de catre Consiliul Local, a arendarii pasunii comunale”, mai explica procurorii.

Ulterior, ca sa se bage si mai tare in mocirla, functionarii primariei i-au dat lui Ion Echimov un contract de prestari servicii fara sa existe nicio negociere si nicio licitatie publica.

“În vara anului 2008 (dupa încasarea subventiei aferente campaniei pentru anul 2007), la initiativa lui Rusu Vasile, inculpatul Musat Neculai a încheiat cu SC EKY-SAM SRL Târgu Frumos (fara negocieri) un contract de prestari servicii de decolmatare si regularizare pâraie, în vederea întretinerii pasunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Desi niciuna dintre aceste lucrari nu a fost receptionata de Musat Neculai la momentul executarii, acesta a consimtit, la solicitarea lui Rusu Vasile, sa achite sumele de bani facturate de SC EKY SAM SRL IASI, semnând/avizând documentele justificative întocmite ulterior de catre angajatii acestei firme”, au declarat oamenii legii.

In acest context, au intrat in dosar si doi angajati de-ai lui Echimov, respectiv Ion Covaliu si Epure Cristinel Mihai. Acestia au intocmit in fals mai multe documente justificative care atestau in fals prestarea unor lucari in valoare de 104.855 lei, fara TVA.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here