Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Farmacia unui doctor din Iasi…

Buna Ziua Iasi : Farmacia unui doctor din Iasi…

212
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Farmacia unui doctor din Iasi a decontat medicamente pentru morti! Scandalul a fost tinut la secret! Au intervenit judecatorii!

• Situatie inedita la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi, dupa ce inspectorii institutiei au descoperit ca farmacia unui medic din Iasi deconta medicamente pentru o persoana decedata • CAS Iasi trebuie sa-i plateasca societatii care administreaza farmacia sume de bani mai mari decât cele pe care trebuie sa le recupereze dupa controlul în care au fost gasite neregulile • Asta pentru ca CAS a dat în judecata farmacia, a pierdut procesul si trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata • Judecatorii sustin ca cei de la CAS nu pot dovedi ca au trimis catre farmacie nota de control si decizia de returnare a banilor încasati ilegal • Meciul s-ar putea încheia saptamâna viitoare

Scandalurile care privesc decontarile de medicamente sau de servicii medicale de catre Casa Nationala de Asigurari sunt tot mai dese. De cele mai multe ori, aceste scandaluri apar în presa doar atunci când intervin procurorii pentru anihilarea unor retele bine puse la punct, prin care banii din bugetul public sunt furati.

În Iasi, în ultimii ani, au existat nume mari din domeniul medical care au fost implicate în astfel de scandaluri. În urma controalelor facute de inspectorii din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate Iasi a cazut si un peste mic, o farmacie care functioneaza in incinta dispensarului medical din comuna Movileni. Aceasta farmacie este administrata de societatea Ascletior SRL, o firma care îl are ca actionar pe medicul iesean Stefan Vasile Bodnarescu.

Aceasta farmacie a fost prinsa de inspectorii de la CAS Iasi ca fura bani de la bugetul de stat prin celebra metoda a decontarii de medicamente pe CNP-ul unui pacienti decedati.

Sumele descoperite de inspectorii de la CAS sunt foarte mici, fiind vorba de medicamente în valoare de doar 155 de lei decontate pentru un pacient decedat.

Citeste si: Dosarul retetelor false. DIICOT a retinut 13 persoane, altele cinci fiind puse sub control judiciar

Trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata mai mari decât suma furata

SC Ascletior SRL a semnat contractul pentru furnizarea de medicamente cu si fara contributie personala nr. 2176, pentru perioada 2013 – 2015. În urma controlului efectuat s-a dispus sanctionarea farmaciei din Movileni cu suma de 216 lei, suma compusa din contravaloarea prescriptiilor medicale eliberate dupa data decesului persoanei asigurate si suma de 37 de lei reprezentând dobânzi legale, iar 24 de lei penalitati.

Partea si mai interesanta abia de aici începe: pentru recuperarea acestor bani, CAS Iasi a cheltuit pâna acum sume mult mai mari. Pentru ca reprezentantii farmaciei nu au vrut sa achite de bunavoie suma indicata, CAS a deschis un proces la Judecatoria Iasi în aprilie 2017.

În prima instanta, a pierdut pe motiv ca nu a dovedit ca într-adevar farmacia datoreaza aceasta suma. Ulterior, juristii de la CAS au contestat decizia la Tribunalul Iasi, si aici au pierdut. Acum dosarul a ajuns pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, urmând ca pronuntarea sa fie data pe 4 octombrie 2018. În toate aceste faze procesuale, CAS Iasi a fost obligata sa plateasca cheltuieli de judecata. Aceste cheltuieli sunt mult mai mari decât suma pe care încearca sa o recupereze.

Citeste si: Cum functiona caracatita retetelor false de la Fundeni: Peste 1.100 de retete decontate ilegal

Iata ce spun judecatorii

Procesul a fost pierdut pentru ca reprezentantii CAS nu au trimis nota de control si farmaciei înainte de a încerca recuperarea banilor pe calea instantei.

“Sustinerea, potrivit cu care recuperarea sumelor rezultate din constatarile reclamantei privind decontarea nelegala realizata presupune obtinerea unui titlu executoriu, este corecta, prin urmare, reclamanta era datoare sa probeze in fata instantei temeinicia pretentiilor formulate. A fost depusa la dosar doar Decizia nr. 1476 din 21.11.2016 a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Iasi si somatia transmisa pârâtei. Cele doua înscrisuri nu fac dovada temeiniciei pretentiei deduse judecatii, asa cum corect retine judecatorul de prima instanta”, se arata în decizia Tribunalului.

Citeste si: Zeci de medici si farmacisti, ridicati in dosarul RETETELOR FALSE

“Nu se probeaza comunicarea Deciziei 1476/2016 catre pârâta pentru a se putea valorifica din punct de vedere probator constatarile aici consemnate ca efect al faptului ca ar fi fost astfel demonstrat ca parata a cunoscut rezultatul actului de control si nu l-a contestat. Nu se depun nici dovezi privind elementele pe baza carora s-a retinut  decontarea nelegala a unor servicii medicale (dovada furnizarii serviciului decontat, al costului sau, al prescriptiei pe baza caruia s-a realizat, a datei decesului beneficiarului, în fine a corespondentei dintre serviciul decontat si destinatarul despre care se face vorbire in decizie)”, au completat judecatorii.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here