Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Incredibil. O investitie realizata cu fonduri europene va...

Buna Ziua Iasi : Incredibil. O investitie realizata cu fonduri europene va fi rasa de pe fata pamantului.

112
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Patronul a dat tunul vietii sale

• S-a procedat deja la evaluarea tuturor bunurilor pentru a fi scoase la vanzare • Asta in conditiile in care afacerea a fost construita cu fonduri europene in suma de 1,5 milioane euro
O investitie de circa 1,5 milioane euro, realizata cu fonduri europene, ar putea fi vanduta pe bucati in perioada imediat urmatoare. Astfel, judecatorii ieseni au confirmat intrarea in faliment a SC Kriss Inc&Co SRL, societate care a beneficiat de finantare europeana pentru a amenaja o ferma de porci la Golaiesti, iar administratorul judiciar a anuntat zilele trecute ca va proceda la lichidarea patrimoniului societatii comerciale. Prin urmare, in perioada urmatoare vor fi organizate licitatii pentru vanzarea patrimoniului. In cazul in care nu se va gasi un investitor interesat sa achizitioneze intreaga ferma, aceasta va fi vanduta pe bucati.

“Nu mai este activitate la aceasta ferma de peste un an. Stiu ca au beneficiat de o finantare europeana si am auzit si eu ca au intrat in insolventa. Ferma este pazita de niste oameni, nu s-a vandalizat nimic”, a declarat Mihai Bazdaga, primarul comunei Golaiesti. Odata cu declansarea procedurii de faliment, autoritatile au aflat ca societatea are datorii de 5.978.197 lei. Asta in conditiile in care finantarea europeana a fost aprobata de Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR), in baza unui studiu de fezabilitate prin intermediul caruia se argumenta ca investitia va fi profitabila.

 

Vor fi recuperate fondurile europene?
In aceste conditii, poate ca in aceasta situatie ar trebui sa fie trasi la raspundere si functionarii AFIR care au aprobat acest proiect european. Valoarea eiligibila a proiectului a carui implementare a demarat in anul 2011 a fost de 5.487.895 lei, din care fonduri nerambursabile in suma de 3.259.106,73 de lei, diferenta fiind reprezentata de contributia societatii comerciale. Interesant este ca, si unul dintre administratorii firmei vrea sa obtina niste bani dupa lichidarea patrimoniului. Este vorba despre Ciprian Gabriel Manolescu, care vrea sa primeasca 2.408.920 lei. Solicitarea sa nu a fost aprobata de lichidator si, de aceea, acum, cele doua parti se afla in litigiu. Sansele ca statul roman sa-si recupereze fondurile nerambursabile sunt minime, avand in vedere ca dupa vanzarea bunurilor vor trebui sa fie achitate si datoriile catre bancile comerciale care au creditat aceasta afacere.

 

Astfel, in vederea asigurarii cofinantarii, societatea a încheiat un contract de împrumut cu Banca Comerciala Intesa Sanpaolo România si a beneficiat astfel de un credit de investitii în valoare de 2.000.000 de lei, acordat pe o perioada de 60 luni, urmând a fi rambursat cel târziu pâna la data de 12 martie 2017. Cu banii europeni si cu ajutorul creditului obtinut, firma trebuia sa realizeze ferma de ingrasare suine. Creditul urma sa acopere cheltuielile aferente finalizarii amenajarilor terenului, asigurarii utilitatilor, finalizarii si dotarii constructiilor, instalatii, diverse achizitii, etc.

Rambursarea împrumutului urma sa se realizeze astfel: prin diminurea cu sumele încasate de la AFIR (1.200.000 lei) reprezentând fonduri nerambursabile, pâna la data de 30.06.2012, iar diferenta (800.000 lei) urmând a fi rambursata în 54 de rate lunare egale, pâna la data scadentei. În vederea garantarii creditului contractat, societatea Kriss INC&CO SRL a constituit în favoarea bancii o serie de garantii imobiliare, printre care terenul si cladirile din Golaiesti, acolo unde urma sa fie amenajata ferma de ingrasare a porcinelor.

De aceea, banca are prioritate la distribuirea fondurilor obtinute prin lichidarea patrimoniului. Astfel, Banca Intesa Sanpaolo a solicitat înscrierea în tabelul preliminar al creantelor cu suma de 612.555,72 de lei, iar Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale trebuie sa recupereze intreaga suma neramburabila, adica 3.259.106 lei. Valoarea totala a datoriilor firmei este de 5.978.197 lei. La fel de interesant este ca, o perioada de timp dupa intrarea in faliment, administratorul judiciar nu a reusit sa ia legatura cu reprezentantii firmei pentru aplicarea procedurilor legale, iar acum solicita sa i se inapoieze 2.408.920 lei.

“Administratorul judiciar nu a reusit sa ia legatura cu administratorul firmei in vederea preluarii documentelor pentru analiza situatiei economico-financiare a societatii, respectiv determinarea cauzelor si conditiilor care au dus la aparitia starii de insolventa. De asemenea, sediul social nu corespunde cu sediul adresei de la Registrul Comertului”, se arata intr-un raport al lichidatorului.

 


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here