Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Lovitura de teatru!

Buna Ziua Iasi : Lovitura de teatru!

192
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Un afacerist putred de bogat a dat-o la pace cu mai multi investitori pentru o combinatie de milioane

• Razboiul dus intre actionarii Iasitex SA a prins o intorsatura brusca de situatie dupa ultimele intalniri • Societatea de Investitii Financiare SIF Moldova a renuntat la acuzatiile aduse milionarului Stefan Vuza cum ca ar fi incercat sa devalizeze fabrica de textile si a convenit cu ceilalti actionari sa faca o serie de artificii financiare si sa vanda absolut toate stocurile care apartin Iasitex SA • Pe data de 17 octombrie este termenul limita pana la care Stefan Vuza trebuie sa achite cele 127 milioane de euro pentru a prelua Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea

Dupa razboiul dus intre companiile controlate de Stefan Vuza si Societatea de Investitii Financiare Moldova, se pare ca actionarii Iasitex SA au dat-o la pace si vor transforma fabrica de textile in afacere imobiliara.

Cu toate ca timp de mai multe luni SIF Moldova l-a acuzat in repetate randuri pe omul de afaceri Stefan Vuza ca intentioneaza sa devalizeze societatea pentru a vinde terenurile investitorilor imobiliari, la ultima Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor Iasitex SA a avut loc o intorsatura brusca de situatie, iar actionarii se pare ca au ajuns la un numitor comun.
Practic, s-au facut o serie de artificii financiare prin care s-a majorat capitalul social al Iasitex SA prin emiterea unor noi actiuni.

“Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor de la SC Iasitex SA Iasi cu votul actionarilor prezenti reprezentand 63,0100 la suta din capitalul social aproba majorarea capitalului social al Iasitex SA prin aport in numerar, cu suma de 9.199.994 de lei, aport destinat asigurarii capitalului necesar relocarii activitatii, finantarii proiectelor de investitii si rambursarii datoriilor, respectiv de la 21.557.032 de lei, de la 30.757.027 de lei prin emiterea unui numar de 898.437 actiuni nominale noi cu o valoare nominala de 10,24 lei/actiune, la pretul de emisiune de 10,24 lei actiune”, se arata in hotararile adoptate de AGEA a Iasitex SA.

Totodata, urmeaza sa fie numit un nou presedinte al Consiliului de Administratie al Iasitex SA, asta la influentele exercitate de Stefan Vuza. “CRC Impex Chemicals SRL (fosta A2 Impex SRL), reprezentata legal de administrator Prisacariu Daniel, in calitate de actionar majoritar in Iasitex SA, inaintam lista cu propuneri pentru functia de administrator/presedinte al CA al Iasitex SA: pentru functia de administrator/presedinte al Consiliului de Administratie – dna Lupan Liliana Ioana, de profesie economist, domiciliata in loc. Dej, jud Cluj”, se arata in hotararile propuse de AGEA a Iasitex SA.

Citeste si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

Combinatul Oltchim va fi transformat si el in afacere imobiliara?

Omul de afaceri Stefan Vuza cauta cu disperare sa faca rost de bani pentru a achita la termen cele 127 milioane de euro prin care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari companii de stat care mai functioneaza in Romania. Termenul limita de plata a fost fixat la data de 17 octombrie 2018, iar pana atunci, presedintele SCR Group a dat ordin echipei care se ocupa de obtinerea fondurilor sa scoata tot ce pot din Iasitex SA, fabrica despre care s-a anuntat deja ca isi va inchide productia si va disponibiliza personalul in viitorul apropiat.

Achizitia ar trebui facuta prin intermediul Chimcomplex Borzesti SA, o alta companie care face parte din grupul SCR. In urma cu aproape o luna, Directoratul General pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene si-a dat acordul privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA catre Chimcomplex Borzesti.

Avand in vedere faptul ca majoritatea societatilor care fac parte din grupul SCR au fost devalizate rand pe rand si transformate in afaceri imobiliare, conform informatiilor din interior, se pare ca soarta Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi aceeasi.

Din zece companii care fac parte din grup, doar doua mai au productie, una dintre ele fiind Iasitex SA. Somes SA Dej, Uzuc SA Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom SA Cluj-Napoca, Caromet SA Cluj-Napoca, Contractoare SA Buzau si Inav SA au fost deja inchise. Din grup mai functioneaza doar Chimcomplex SA Onesti si Iasitex SA, insa cele doua fabrici se afla si ele in ultima perioada de functionare avand in vedere presiunile facute. Toate deciziile in ceea ce priveste destinele acestor fabrici au fost luate din biroul AISA Invest SA Cluj-Napoca, cea de-a zecea firma care face parte din grupul SCR si care nu are activitate de productie.

Avand in vedere faptul ca mai toate fabricile controlate prin grupul SCR au fost devalizate rand pe rand, iar cele care mai rezista inca urmeaza sa aiba acelasi destin, este greu de crezut ca preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi urmata de continuarea activitatii de procutie a combinatului, ci mai degraba de afaceri imobiliare.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Vanzarile terenurilor de la Iasitex au bagat zeci de milioane de euro in conturile SCR

Pana acum, mai bine de jumatate din cei peste 100.000 mp de teren de la Iasitex SA au fost vanduti in scopuri imobiliare. Stefan Vuza, originar din Iasi, a platit 76 miliarde de lei vechi in 2003 pentru preluarea Iasitex SA, iar prin diverse metode controversate, a primit o scutire de 11 miliarde de lei vechi din partea statului roman, asta cu conditia sa investeasca o suma de 5 miliarde de lei vechi la vremea respectiva.

Investitiile nu au mai fost facute, insa din cei 2.450 de angajati cati lucrau la Iasitex SA in momentul preluarii de catre Vuza, in momentul de fata mai lucreaza doar 150 de salariati.

Citeste si: Conducerea Iasitex SA a respins tragerea la raspundere a milionarului Stefan Vuza

In anul 2007, o suprafata de 46.500 mp de teren care apartinea Iasitex SA a fost vanduta catre Green Plaza pentru suma de 28 milioane de euro, firma cu capital strain intentionand la vremea respectiva sa ridice un complex rezidential pe terenul respectiv, insa proiectul nu a mai fost demarat.

In anul 2016, o suprafata de 4.100 mp a fost vanduta catre magazinul de bricolaj Dedeman, iar alti 2.000 mp au fost vanduti catre Sit Travel, care a folosit mai departe terenul pentru deschiderea unor spatii comerciale pentru alti retaileri. Mai mult, in ultimii ani, au fost vandute utilaje perfect functionale din cadrul fabricii cu suma totala de 200.000 de euro.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Concedieri masive la una dintre cele mai mari fabrici din Iasi: Sute de persoane isi pierd locurile de munca

In total, o suma de aproape 30 milioane de euro a fost obtinuta de Iasitex SA numai din vanzarea terenurilor, insa niciun leu din aceasta suma nu a fost directionata catre actionarii de drept, asa cum este SIF Moldova sau AAVAS, toti banii intrand in conturile firmelor controlate de Stefan Vuza.

In momentul de fata, Iasitex SA mai detine 66.000 mp de teren in zona Primaverii-Socola din municipiul Iasi, pretul estimativ in aceasta zona aflata in plina dezvoltare fiind de 200-250 euro/mp, mai ales avand in vedere deschiderea de noi cladiri de birouri.

Citeste si: Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here