Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Materie prima pentru DNA !

Buna Ziua Iasi : Materie prima pentru DNA !

240
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Un control bomba zguduie din temelii cea mai bogata institutie din Iasi ! Concluziile sunt socante

• Un raport al Corpului de Control al Consiliului Judetean scoate la iveala grave nereguli care se petrec la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi • Decontari ciudate, licitatii suspecte si multe semne de intrebare, la o institutie care consuma anual 22 de milioane de euro, cam jumatate din bugetul Consiliului Judetean

Una dintre institutiile care au cel mai mare buget din judetul Iasi este in pragul unui scandal de proportii. Un raport al Corpului de Control al Consiliului Judetean scoate la iveala grave nereguli care se petrec la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi. Controlul a fost demarat in toamna anului trecut, finalizat in primavara acestui an, dar raportul a stat luni intregi pe masa presedintelui Victorel Lupu, care nu a luat insa nicio decizie. Acum, raportul a ajuns si la Maricel Popa, noul sef al Consiliului Judetean Iasi.

Primele semne de intrebare cu privire la neregulile de la DGASPC Iasi au aparut in vara anului 2015. Atunci, minora Petronela F., de 15 ani, rezidenta a Centrului “Veniamin Costache Iasi”, cerea acordul conducerii pentru întreruperea sarcinii – acord fara de care interventia medicala ar fi fost nelegala. Starea minorei se datora numeroaselor plecari ale acesteia din centrul amintit.

Conducerea refuza cererea fetei si, dupa ce încearca sa-i schimbe hotarârea de a avorta, o plimba la centrul “Maternus”, în încercarea de a o face sa-si schimbe decizia (aflat de asemenea în subordinea DGASPC Iasi, centrul este dedicat mamicilor minore aflate în îngrijirea institutiei); ulterior, fata a fost trimisa la un ecograf. Primul act medical atesta o sarcina în evolutie de 6 saptamâni. Dupa alte 6 saptamâni, timp în care minora a cerut insistent aprobarea pentru avort (sefii centrului fiind reprezentanti legali ai minorului), iar sedintele în care trebuia discutata situatia acesteia au fost amanate cu buna stiinta de 5 ori, minora este dusa la un nou control medical.

Al doilea act medical ofera o surpriza: se atesta sarcina în evolutie, în vârsta de…15 saptamâni, si nu de 12 – asa cum ar fi trebuit sa rezulte dintr-un simplu calcul aritmetic. Cu alte cuvinte, avortul nu mai era, legal, permis (limita fiind de 12 saptamâni).
Ca atare, fetei i se refuza avortul. Rezultat: neglijenta si dezinteresul celor din conducerea centrului au avut ca rezultat un nou client al DGASPC Iasi si urmari ce nu pot fi cuantificate pentru minora care a trebuit sa-si întrerupa studiile.

Cine sunt actorii piesei?

Principalul actor este minora Petronela F., luata de stat în ocrotire, si internata în Centrul “Veniamin Costache” Iasi. Fugita din centru de câteva ori, fara sa fie oprita sau convinsa sa nu plece. Intr-un rol principal evolueaza Ciprian Bursuc, directorul centrului, cel care ar fi trebuit sa joace rolul de „tata-surogat” sau „tutore legal”. E cel care ar fi trebuit sa convoace sedintele de caz pentru Petronela (sedinte amânate repetat fara niciun motiv) si cel care a refuzat de câteva ori sa aprobe avortul.

Bursuc a mai fost erou de presa; în 2010, a cheltuit ilegal 120.000 de lei cumparând haine pentru copii, fara licitatie, de la magazinul unui coleg de serviciu. Scandalul a fost uitat o perioada, iar Bursuc… si-a pierdut postul de director al Centrului de Protectie “Sfântul Spiridon” Târgu Frumos, devenind director al Centrului “Veniamin Costache” Iasi. Adica a fost avansat. Explicatie: contul de Facebook al lui Bursuc este plin de poze de la întruniri ale PNL, partid care a detinut sefia CJ – în subordinea careia se afla Protectia Copilului.

La toate aceste ilegalitati participa medicul ginecolog Doina Iancu – la care a ajuns Petronela cu sarcina de 15 saptamâni. Cine e doctorita care – practicanta a aritmeticii de bâlci – stie ca 6+6=15? O creatura absolut mortala.

Iata câteva cazuri ce au avut-o pe Iancu protagonista:
Cazul Simona Amariei – vezica i-a fost atinsa în timpul cezarienii.
Caz Vatavu – sarcina în regula, pâna la nastere, când copilul a fost nascut… mort.
Caz Ioana Ciobanu – care a nascut, dupa chinuri de ore, un bebelus mort. La maternitatea Elena Doamna, doctorita de garda plecase prin oras…
Caz Parfenie – întreruperea de sarcina prost efectuata, neglijenta, a dus la pierderea trompelor uterine întrucât se declansase septicemia.
O alta pacienta s-a vazut cu amândoi bebelusii morti.
Pentru toate acestea, a primit, de la Colegiul Medicilor – aflat atunci sub conducerea lui Vasile Astarastoae, doar mustrare cu avertisment.
De ce e Iancu intangibila? Poate pentru ca e asociata, într-o firma, cu Michel Nseir – cel care, client al afacerilor liberale, e asociat de asemenea si cu Alina Haila.

Unde-i lege…

Iata ce spune Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului: “Art. 6. Respectarea si garantarea drepturilor copilului se realizeaza conform urmatoarelor principii: a) respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului; (…)
f) asigurarea unei îngrijiri individualizate si personalizate pentru fiecare copil; g) respectarea demnitatii copilului; h) ascultarea opiniei copilului si luarea în considerare a acesteia, tinând cont de vârsta si de gradul sau de maturitate; (…) j) celeritate în luarea oricarei decizii cu privire la copil; k) asigurarea protectiei împotriva abuzului, neglijarii, exploatarii si oricarei forme de violenta asupra copilului”.
În cazul de fata, interesul superior al copilului a fost ca aceasta sa nasca… În ce priveste “celeritatea” cu care au fost luate deciziile, sau „asigurarea protectiei împotriva neglijarii”, e inutil de comentat.

Ca atare, atât Bursuc, cât si sefii lui (plus o gramada de alti sefi de birouri si servicii din DGASPC Iasi) sunt, efectiv, buni de ancheta.
În ce priveste abuzul în serviciu si falsul intelectual al medicului ginecolog Doina Iancu, e de asteptat si altceva decât o mustrare.

Fabrica de copii

Într-un interviu acordat relativ recent, sefa Maternus a dezvaluit, involuntar, o statistica înfioratoare. Conform acesteia, anul trecut, 192 de minore “protejate” de DGASPC Iasi au ramas însarcinate. Cu alte cuvinte, copilele luate în grija statului, din familii dezorganizate, neglijente sau fara posibilitati, au cazut prada placerilor carnale (ca sa nu spunem altfel) în timpul evadarilor din centrele de plasament.

Si acum, sa facem un calcul: în Iasi, institutia condusa de Florin Ion, Niculina Karacsony si compania au avut în grija 1.130 de copii cu vârste între 13 si 17 ani. Circa 400 dintre acestia sunt fete. Asadar, aproape jumatate dintre fetele de care DGASPC Iasi “are grija” au ramas însarcinate. Conditii în care directia e o fabrica de copii în lege…Un ultim amanunt: în încercarea de a avea o statistica clara a minorelor fugite din centre, sefii directiei solicitau date despre o minora, citam, “adapostita la doamna Rata”.

Data fiind statistica cu pricina, începe sa ne fie clar despre cum sunt fetele „adapostite” când fug din centre. Daca este vorba despre fosta directoare economica a aceleiasi institutii, înseamna ca actuala stare de lucruri e rezultatul unei politici bine puse la punct.
Încheiem cazul cu o informatie despre modul în care sunt tratate lucrurile în DGASPC: pe 14 iunie, orele 23:00, minora FP, de 16 ani, a fost surprinsa pe bulevardul Poitiers, în compania unui barbat de 40 de ani. Minora era fugita din centrul Veniamin Costachi, si asta în conditiile în care centrul era verificat de un audit al CJ.

Un control cu multe semne de întrebare

Pornit în toamna anului trecut, corpul de audit al Consiliului Judetean si-a fixat atentia pe DGASPC Iasi. Pe lânga zeci de cazuri similare cu al Petronelei, motivul demararii unui audit la institutia care consuma peste jumatate din bugetul judetului (circa 22 milioane de euro pe an) l-a constituit faptul ca, de ani buni, controalele de audit intern înfatisau o institutie model. Semnalele, însa, aratau cu totul altceva.

Exemplu: licitatii de achizitie conserve de carne, dar… la kilogram! Astfel ca o conserva de peste, de 400 de grame, ajungea la un cost de 13 lei, fata 8-10 lei în super-market.
Alt exemplu: decontari cel putin ciudate pentru transportatorii care ofereau servicii specializate pentru persoanele cu dizabilitati. Printre clientii DGASPC se numara si-un oarecare Dinte – patron de firma de transport. Daca numele Carmen Ion nu va spune nimic, va spunem noi: e nevasta lui Florin Ion, seful DGASPC, cu care a avut chiar si-o firma de transport – RIEDLER – firma vânduta tocmai lui Dinte.
Sunt zeci de astfel de exemple, pe care vi le vom prezenta.

Ei bine, controlul de audit a fost finalizat zilele acestea; în februarie, angajatilor DGASPC li se aducea la cunostinta de faptul ca Florin Ion (alaturi de alti câtiva) vor fi, probabil, cercetati penal pentru cele gasite de controlul de care vobim; era vorba de constatari preliminare.

Raportul, însa, si concluziile acestuia, au ajuns, finalmente, la Victorel Lupu – sef interimar al Consiliului Judetean; Lupu nu a facut nimic – în ciuda gravitatii extreme a concluziilor.

În alta ordine de idei, Ciprian Bursuc pare a fi în gratiile deputatului Anton Dobos – iar tacerea despre acest subiect, în CJ, devine explicabila. În acest moment, dosarul se afla la noul presedinte al CJ, Maricel Popa. Vom reveni!


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here