Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Buna Ziua Iasi : Probleme mari pentru afaceristul Vasile Puscasu!

Buna Ziua Iasi : Probleme mari pentru afaceristul Vasile Puscasu!

113
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Autoritatile au cerut anularea licitatiei pentru achizitia Hotelului Traian. La mijloc a fost o ilegalitate uriasa

• O licitatie de milioane de euro va fi anulata in baza unui simplu act • Procedura desfasurata in conditii ilegale a vizat vanzarea Hotelului Traian din Piata Unirii • Lichidatorul si cumparatorul au incercat un subterfugiu fara sa mai anunte si statul roman • Documentele privind anularea au fost deja inaintate celor vizati

Controversatul om de afaceri Vasile Puscasu mai are de asteptat pana sa puna mana pe un important monument din centrul Iasului. Dupa ce a fost ajutat sa intre in posesia unui important hotel din centrul municipiului Iasi, acesta se vede nevoit sa renunte, cel putin pentru moment, la intentii.

Puscasu a intrat in posesia Grand Hotel Traian dupa ce a oferit 5,5 milioane de euro la licitatia organizata de BDO Business Restructuring SPRL in conturile datoriilor firmei Turism Moldova SA.

A intrat in posesia hotelului insa in conditii dubioase, iar lucrurile au luat o alta intorsatura. Licitatia nu s-a desfasurat tocmai in conditii legale, iar statul roman s-a autosesizat si a cerut anularea procedurii.

De altfel, inca de ieri, statul a inceput procedurile pentru a cere anularea licitatiei prin care Vasile Puscasu a intrat in posesia Hotelului Traian. Autoritatile iesene nu s-au lasat intimidate si au trimis ieri documentele prin care atesta faptul ca procedura desfasurata a fost ilegala.

Citeste si : EXCLUSIV! Tranzactie imobiliara record in Iasi. Iata cine sunt noii proprietari ai celor mai luxoase hoteluri din centrul orasului

Documentele inaintate de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi au fost trimise atat catre Turism Moldova, cat si pe adresa firmei bucurestene BDO Business Restructuring SPRL, cea care s-a ocupat de licitatie.

In documentatie se specifica cat se poate de clar ca stabilimentul este monument istoric si ca statul roman are drept de preemtiune in cazul unei licitatii de acest gen. Cum lichidatorul nu a trimis documentul catre Directia pentru Cultura, aceasta institutie a solicitat anularea procedurii prin care Vasile Puscasu a sperat ca a dat lovitura. In fapt, in adresa inaintata catre Turism Moldova SA si catre lichidator se arata ca dreptul de preemtiune pentru imobilele monument istoric este conferit prin lege si ca nu s-a primit nicio notificare in acest sens.

Prin urmare, s-a solicitat anularea acestei licitatii si repetarea procedurii cu respectarea legii. Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, “monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în conditiile exercitarii dreptului de preemtiune ale statului român, prin Ministerul Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii”.

Cum Directia nu a fost notificata, licitatia este nula de drept. Dreptul de preemtiune are o valabilitate de un an calendaristic, iar pentru anul in curs, acesta nu a fost comunicat de lichidator statului roman.

Citeste si : Cel mai mare secret al unui milionar din Iasi! Este incredibil unde isi ascundea averea unul dintre cei mai bogati ieseni

Licitatie dubioasa

In cazul in care lichidatorul nu trece la anularea procedurii, Directia pentru Cultura se poate adresa unui notar pentru a declara actul licitatiei ilegal. Cert este ca Vasile Puscasu nu va putea intra chiar atat de usor in posesia monumentului istoric dupa cum a sperat. De altfel, lichidatorul ar trebui tras la raspundere pentru faptul ca nu a notificat statul roman in privinta dreptului de preemtiune.

Licitatia a fost organizata de firma bucuresteana dupa ce Turism Moldova SA a renuntat la vechiul lichidator judiciar – Management Lichidare Reorganizare Iasi SPRL. La mijloc a mai fost si o licitatie pentru vanzarea Hotelului Astoria, lipit de Hotelul Traian. Licitatia a fost atribuita de patronul FEG, consilierul judetean Cristian Stanciu, pentru 2,5 milioane de euro. Intrucat Astoria nu este monument istoric, licitatia nu a fost contestata.

Cu toate acestea, Cristian Stanciu ar trebui intrebat de unde a avut o asemenea suma pentru a cumpara stabilimentul cotat la trei stele, dat fiind faptul ca in declaratia lui de avere nu se regasesc acesti bani.

In ultimii ani, cele doua hoteluri au fost inchiriate pe perioade determinate catre mai multe societati comerciale, insa asta nu a adus nici pe departe la acoperirea datoriilor, motiv pentru care s-a decis vanzarea cladirilor. Ramane de vazut daca lichidatorul va respecta solicitarea statului roman si va relua licitatia sau va fi nevoie de o interventie in justitie pentru acest lucru.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here