Acasă Istorie Dezvaluiri Buna Ziua Iasi : REVOLTATOR ! Aceste scumpiri ii afecteaza pe toti...

Buna Ziua Iasi : REVOLTATOR ! Aceste scumpiri ii afecteaza pe toti iesenii !

65
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Oamenii vor plati tarife mai mari din cauza incompetentei acestui director

Ion Apostol
• Intreaga populatie din Iasi va fi supusa unui nou val de scumpiri • Tariful pentru salubritate va fi majorat semnificativ in viitorul apropiat, asta in conditiile in care Salubris SA inregistreaza deja un profit de aproape 2 milioane lei anual • In vreme ce curatenia orasului lasa de dorit, iar mii de cainii maidanezi se plimba liberi pe strazile din Iasi, compania de salubritate a municipalitatii impune o majorare de la 7,2 lei la 10 lei de persoana lunar • Aceste majorari cu aproape 40 la suta a tarifului pentru serviciul de salubritate sunt facute in mod nejustificativ de conducerea Salubris SA Iasi
Firma de salubritate a municipalitatii iesene va aplica noi tarife populatiei. Astfel, Salubris SA intentioneaza sa majoreze de la 7,2 lei la 10 lei de persoana pe luna tariful de salubritate in cazul iesenilor care locuiesc la bloc si sunt organizati in asociatii de proprietari. Totodata, in cazul iesenilor care locuiesc in gospodarii, tariful este majorat in functie de numarul de persoane.

Astfel, daca in prezent, tariful de salubritate in cazul gospodariilor este cuprins intre 12 lei si 38 lei pe luna, acesta va fi de 16 lei pentru o persoana, 27,4 lei in cazul a doua persoane, 37,6 lei pentru trei persoane si 51,2 lei pe luna in cazul gospodariilor cu mai multi membri. Astfel, daca iesenii care locuiesc la bloc vor trebui sa scoata din buzunar cu aproape 40 la suta mai mult pentru salubritate, cei care locuiesc la casa vor plati cu aproape 25 la suta mai mult.

 

Nu doar persoanele fizice vor trebui sa plateasca mai mult catre Salubris SA. Tariful de salubritate va fi majorat si in cazul persoanelor juridice. Astfel, firmele private si institutiile publice, care in momentul de fata platesc 74 lei lunar pentru fiecare metru cub de deseuri aruncat la tomberon, vor plati odata cu aplicarea majorarii o suma de 97,2 lei pe fiecare metru cub de gunoi.  Aceste scumpiri ar putea intra in vigoare incepand din luna mai a acestui an. Circa 260 mii tone de deseuri sunt depozitate anual la Depozitul Ecologic Tutora.

Vezi si : Orasul Iasi, pus pe lista rusinii de Comisia Europeana. Iata la ce capitol se afla pe ultimul loc iesenii 

 

Tariful trebuia micsorat, dar acum este marit de Salubris
Salubris SA, compania condusa de controversatul director general Ion Apostol, a motivat aceste majorari prin faptul ca salariul minim pe economie a fost majorat la inceputul anului de la 1.250 lei la 1.450 lei. Reamintim faptul ca Ion Apostol s-a plans in nenumarate randuri de numarul redus de angajati cu care trebuie sa gestioneze deseurile si salubritatea orasului, asta in conditiile in care compania a inregistrat in ultimii ani fiscali profituri de circa 2 milioane lei anual.

Totodata, Ion Apostol i-a anuntat recent pe cei aproape 700 de angajati ca nu vor mai incasa primele de vacanta de care au beneficiat pana acum. Conducerea societatii din subordinea municipalitatii a mai motivat aceasta crestere prin faptul ca Uniunea Europeana a impus o “taxa pentru groapa de gunoi” care consta in plata unei sume de 80 lei pentru fiecare tona de deseuri depozitata la Depozitul Ecologic Tutora care depaseste pragul de 121 mii tone. Desi autoritatea administrativa este cea care ar trebui sa plateasca aceasta taxa, conducerea Salubris SA a ales ca ea sa fie suportata de populatie. Nici in aceste conditii nu se explica insa o majorare de aproape 40 la suta a tarifului de salubritate.

In mod normal, tariful de salubritate platit de populatie este stabilit prin calcularea unei cantitati medii de gunoi produsa de un cetatean. Astfel, intreaga cantitate de deseuri depozitata la groapa de gunoi este impartita la numarul locuitorilor din Iasi. In momentul in care s-a facut calculul care sta in spatele tarifului de baza practicat de Slaubris SA, intreaga cantitate de deseuri a fost impartita la un numar de circa 320 mii locuitori. Intre timp insa, Salubris SA si-a extins activitatea pe o raza mult mai mare decat cea a municipiului, operand acum si in Zona Metropolitana Iasi, fiind vorba despre un numar de aproape 420 mii persoane. Desi cantitatea de deseuri colectata a crescut semnificativ, calculul a fost facut tinandu-se cont de acelasi numar de locuitori de pe raza municipiului, adica de 320 de mii persoane.

Vezi si : Bataie de joc uriasa la adresa iesenilor. Degeaba va chinuiti sa respectati aceste reguli! FOTO, VIDEO

Cifrele dezastrului: doar 1 la suta din deseuri sunt colectate selectiv
Cetatenii orasului cu simt civic se pot considera de-a dreptul batjocoriti de autoritatile locale si firmele care presteaza servicii publice pentru ca toata promovarea si fondurile cheltuite in jurul ideii de reciclare a deseurilor, o practica obisnuita a lumii moderne, este facuta doar de ochii lumii. Concret, chiar daca un iesean strange separat deseurile menajere, cele din plastic, carton sau sticla, iar apoi le depune in containere separate la punctele de colectare din cartiere, aceste eforturi nu sunt luate in considerare de administratia locala. Asta se intampla pentru ca cei de la Salubris, firma Primariei Iasi care se ocupa de curatenia orasului, incarca toate aceste deseuri in aceeasi autogunoiera, dupa care sunt transportate la Depozitul Ecologic Tutora, si amestecate iarasi in muntii de gunoaie de acolo.
Dintr-un total de 260 mii tone deseuri, doar 1 la suta sunt colectate selectiv pentru a fi refolosite. Totul se petrece in conditiile in care “Sistemul de Management Integrat al Deseurilor” a beneficiat recent de o investitie uriasa de aproape 85 milioane de euro. Cu acesti bani a fost construita inclusiv o banda industriala de colectare selectiva a deseurilor, care ar trebui sa separe gunoaiele pe diferite tipuri, iar asta in mod mecanizat si automat. Cu toate acestea, autogunoierele Salubris nu varsa deseurile pe aceasta banda de selectare, ci in acelasi loc ca si in anii precedenti, adica printre muntii de gunoaie amestecate de la noua groapa de gunoi a Iasului, denumita “Depozit ecologic“.
Acum, in marea ei parte, colectarea selectiva a deseurilor se face manual. Mai exact, angajatii Salubris sunt trimisi in mijlocul gropii de gunoi sa caute PET-uri, pe care le aduna in saci mari, si le transporta mai apoi in hala cu banda de selectare. Reamintim aici si cazul celor doi angajati ai Salubris care au murit striviti de excavatoare, in timpul programului de munca, cand adunau PET-uri de prin gunoaie la Depozitul Ecologic Tutora.

Vezi si : Dezvaluiri incendiare! Aceste informatii ar putea sa-l bage dupa gratii pe un cunoscut director din Iasi


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here