Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Buna Ziua Iasi : Scandal cat casa in administratia ieseana!

Buna Ziua Iasi : Scandal cat casa in administratia ieseana!

88
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Palatul Culturii s-a crapat din cauza concertului Forta Zu! Se cere mutarea concertelor din Centru!

• Un concert primit foarte bine de zeci de mii de ieseni naste controverse serioase in administratia publica din Iasi • Desi organizarea evenimentului a fost impecabila, din cauza sunetului prea puternic s-ar fi crapat peretii si vitraliile Palatului Culturii • Autoritatile au intrat in alerta si se poate ajunge la deschiderea unui dosar penal pentru ca a fost afectata cea mai importanta cladire de patrimoniu din zona Moldovei •  Desi autoritatile iesene vorbesc voalat de mutarea concertelor din Piata Palatului, sefii primariei nici nu vor sa auda de asa ceva • Primarul zice ca peretii nu s-au crapat de la concertul Forta Zu, ci de la un alt concert care a avut loc cu cateva zile mai inainte

Pe locul frecventat zilnic de grupuri de turisti a aparut deja o serie de fisuri in zona Turnului cu Ceas. Desi a fost reabilitat intens in ultimii ani, la mijloc fiind vorba de peste 27 milioane de euro, cladirea simbol a Iasului are iarasi de patimit si risca sa se degradeze iremediabil.

Totul a plecat de la evenimentele tot mai dese organizate in fata Palatului Culturii si care au dus la aparitia acestor fisuri. Insa atentia principala s-a abatut asupra evenimentului derulat pe 26 mai in fata Palatului, intitulat Forta Zu si la care au concertat zeci de artisti de muzica usoara din tara.

Concertul s-a intins pe durata mai multor ore, iar zgomotul a fost unul destul de puternic. In aceeasi perioada au avut loc mai multe concerte in fata Palatului organizate in cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE).

Sesizarea cu privire la aparitia fisurilor a aparut imediat dupa aceste manifestari, iar administratorii Palatului au cerut municipalitatii sa ia masuri pentru ca poluarea fonica sa nu mai afecteze structura cladirii. Ba chiar, cei de la Complexul Muzeal National Moldova (CMNM), institutia care administreaza Palatul Culturii, s-au adresat si sefilor Prefecturii Iasi, respectiv ai Consiliului Judetean (CJI) Iasi pentru a cere sprijin.

“Va aducem la cunostinta faptul ca am informat factorii de conducere ai Primariei Municipiului Iasi ca este imperios necesar sa se ia toate masurile pentru a limita poluarea fonica asupra Palatului Culturii, recent restaurat si reintrodus in circuitul turistic, precum si pentru a asigura in permanenta accesul rapid si neconditionat al echipajelor de interventie ale ISU, in conformitate cu legislatia in vigoare, stiut fiind faptul ca in aceasta perioada au loc foarte multe activitati in cadrul Festivalului International al Educatiei”, se arata in memoriul trimis de Complexul Muzeal National Moldova.

Poluarea fonica, pericol real

In plus, sesizarea a ajuns si la Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Iasi. Inspectorii Garzii de Mediu au cerut autoritatilor judetene ca in cazul in care considera necesar, se va face o evaluare a nivelului de zgomot emis de aparatura folosita la evenimentele respective.

“Am primit un memoriu de la Complexul Muzeal National Moldova si de la Directia Judeteana pentru Cultura, in care cei de acolo ne-au semnalat disfunctionalitatile de la Palatul Culturii din cauza concertelor. In aceste conditii, Institutia Prefectului a trimis o adresa catre Primaria Municipiului Iasi prin care am solicitat remedierea situatiei. Am cerut sa se gaseasca solutii pentru a nu mai aparea astfel de disfunctionalitati”, a precizat prefectul Marian Serbescu.

Citeste si : PROTEST in fata Palatului Culturii din Iasi. VEZI MOTIVUL

Seful CJ cere masuri urgente

Si conducerea Consiliului Judetean a cerut sa se ia masuri urgente pentru protejarea cladirii ce are aproape un secol vechime.”Am facut o adresa catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Iasi in aceasta privinta. A fost un spectacol deosebit acolo, este adevarat, dar il rog pe domnul primar Mihai Chirica, cat si pe ceilalti care se ocupa cu astfel de evenimente in fata Palatului Culturii, sa impuna organizatorilor montarea unor pereti antifonici in spatele scenei pentru a proteja cladirea. Sunt probleme la cladirea Palatului si nu este normal. Abia s-a reusit modernizarea acestuia, avem o bijuterie in Iasi pe care trebuie sa o pretuim”, a mentionat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

De asemenea, si istoricii ieseni s-au aratat contrariati de ceea ce s-a intamplat in aceasta perioada si cum cladirea simbol a Iasului are de suferit. “Nu pot intelege cum de se organizeaza asemenea spectacole in preajma Palatului, care are de suferit de la vibratiile produse de boxele scenei. La fel de grav, poate mai grav, este parcarea din jurul Palatului, concesionata de primarie, care, prin gazele emise de masinile parcate, distruge nu doar cladirea, ci si exponatele”, a spus istoricul Vasile Cotiuga.

Citeste si : Mii de ieseni, INVITATI sa descopere misterele Palatului Culturii din Iasi

Primarul recunoaste, nonsalant, situatia

In replica, primarul Mihai Chirica a spus ca nu este vorba de Forta Zu, ci de concertul din data de 18 mai 2018, derulat sub egida Festivalului International al Educatiei (FIE) ce a avut loc in fata Palatului. In acea zi au concertat trupe rock precum Vita de Vie, Cargo sau Celelalte Cuvinte, iar de aici ar fi plecat si sesizarea celor de la CMNM. Cu toate acestea, edilul sustine ca nu a primit vreo sugestie sa nu se mai organizeze astfel de evenimente in viitor.

“Este o sesizare referitoare la un eveniment care a avut loc pe data de 18 mai in fata Palatului Culturii. Nu este vorba despre concertul Forta ZU, care a avut loc cateva zile mai tarziu, ci despre un eveniment organizat in cadrul Festivalului International al Educatiei. Exista o diferenta de cateva zile intre cele doua evenimente artistice. A fost sesizata si Garda de Mediu. Nu ni s-a sugerat sa nu se mai organizeze evenimente asemanatoare in fata Palatului Culturii”, a mentionat primarul Mihai Chirica.

Pe de alta parte, Lacramioara Stratulat, managerul Complexului, dar si Virgil Babii, directorul Directiei Judetene pentru Cultura au refuzat sa comenteze situatia asupra acestui incident.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here