Acasă Stiinta & Tehnica Economie Buna Ziua Iasi : Sfarsit tragic pentru una dintre cele mai mari...

Buna Ziua Iasi : Sfarsit tragic pentru una dintre cele mai mari companii iesene.

64
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Pierderile de angajati si de bani sunt iminente

• Una dintre cele mai importante companii industriale din Iasi este pe cale sa se inchida • La mai putin de un an de la intrarea in procesul de insolventa, peste o suta de angajati au fost concediati din cadrul companiei, iar afacerea a picat brusc • Mai mult, pentru ca nu detine suficiente fonduri, marea companie din Iasi cu capital rusesc efectueaza servicii terte pentru o mica firma locala aparuta ca o firma capusa in jurul marelui producator industrial

Pe masura ce timpul trece, iesenii angajati la producatorul industrial Technosteel LBR isi pierd locurile de munca. La mai putin de 12 luni de la intrarea in insolventa a companiei cu capital rusesc, aproape doua treimi din cei 206 angajati ai Technosteel si-au pierdut locurile de munca, iar numarul lor continua sa scada cu 5-10 in fiecare luna.

Mai mult, pentru ca nu mai detine capital suficient pentru a duce la indeplinire contractele semnate anterior, compania a ajuns sa efectueze servicii pentru o mica firma locala, care a aparut ca un fel de firma “fantoma” in jurul falimentarei Technosteel LBR, o companie uriasa care a rulat afaceri de peste 145 milioane lei pana in urma cu doi ani.

Practic, ca urmare a lipsei capitalului de lucru necesar achizitiei de materii prime, societatea a efectuat si servicii de procesare materii prime pentru societatea afiliata Rom Est Metal SRL Iasi si catre alte societati terte: Imperial Met, Stand Line, Chambon.

“Aceste servicii efectuate in perioada analizata au insumat valoare de 1,1 milioane lei, exclusiv TVA, din care 993 mii lei reprezentand servicii de procesare pentru Rom Est Metal SRL. Daca raportam valoarea cifrei de afaceri realizata cu Rom Est Metal SRL Iasi (vanzare produse finite, servicii procesare, servicii transport) la totalul cifrei de afaceri realizata in perioada, constatam ca 74 la suta din totalul cifrei de afaceri realizata in semestrul I 2017 sunt realizate cu societatea afiliata Rom Est Metal SRL Iasi. Rulajul in cuantum de 2,2 milioane lei este compus din livari de produse finite in cuantum de 1,2 milioane lei, prestari servicii procesare in cuantum de 993 mii lei si servicii de transport in cuantum de 41 mii lei”, se arata in raportul economic realizat la Technosteel LBR.

Citeste si : BOMBA: Cel mai mare producator industrial din Iasi a concediat jumatate din angajati! Cand se va inchide fabrica ieseana?

Profituri uriase pentru firmele capusa

Cu alte cuvinte, compania locala Rom Est Metal SRL Iasi reuseste in aceasta situatie sa produca profituri uriase pe spatele Technosteel LBR, care ar fi putut face acelasi lucru ca si firma locala.

Pe adresa Calea Chisinaului nr. 132 A Iasi se afla atat sediul Technosteel, cat si cel al companiei Rom Est Metal SRL, care se ocupa cu producerea si comercializarea de benzi laminate la rece utilizate in industria de constructii, avand practic acelasi obiect de activitate ca si Technosteel LBR. Ca administrator la aceasta companie figureaza Adrian Gavril, unul dintre actionarii romani ai Technosteel LBR. Aceasta firma “fantoma” nu a avut niciun angajat timp de aproape zece ani, iar in momentul in care s-a dat startul devalizarii Technosteel LBR, compania controlata de Adrian Gavril a inregistrat un boom economic.

Citeste si : Lovitura de teatru in economia ieseana! Un fond de investitii strain pleaca cu 10 milioane de euro de la o cunoscuta fabrica din Iasi

Pierderi de 150.000 lei pe luna

Chiar si in aceasta situatie cu taierea drastica a tuturor cheltuielilor, in urma analizei situatiei financiar-contabile in cazul Technosteel LBR s-a descoperit ca firma continua sa inregistreze o pierdere de aproape 150.000 lei pe luna.

“Faptul ca societatea nu a putut creste capacitatea de productie la un nivel optim pentru atingerea punctului de break-even ca urmare a lipsei de finantare pentru achizitia de materii prime a adus pierderi semnificative societatii. Cheltuielile indirecte si administrative generate in perioada analizata au fost in cuantum de 898 mii lei, reprezentand o medie de 149 mii lei /luna. In conditiile in care adaugam si cheltuielile salariale (personal direct, indirect si administrativ) constatam ca societatea trebuie sa genereze o marja lunara de minim 494 mii lei pentru atingerea punctului de break-even”, se mai arata in raportul realizat in cazul Technosteel LBR SRL Iasi.

Citeste si : Razboi in instanta: Oamenii de afaceri ataca unul dintre cei mai mari producatori industriali din Iasi


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here