Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Un director a fost dat afara in suturi...

Buna Ziua Iasi : Un director a fost dat afara in suturi din institutie.

261
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

 Din urma ii vin dosarele penale

• Fostul director al Administratiei Bazinale de Ape Prut Barlad a fost dat afara de Administratia Bazinala Apele Romane, ca urmare a unor sesizari facute de Sindicatul Independent Dreptate si Adevar Iasi • Timp de un an, institutia i-a asigurat lui Corneliu Cretu doua surse de venit

Fostul director al Administatiei Bazinale de Ape Prut Barlad, Corneliu Cretu, a fost dat in sfarsit afara din institutie, si asta numai in urma presiunilor facute de Sindicatul Independent “Dreptate si Adevar Iasi”, condus de Roxana Mihaela Chiruta. Cretu s-a pensionat in vara anului trecut, prin luna iulie, dar in luna august 2015 s-a reangajat in cadrul institutiei, pe un post de “consilier”.

Astfel, Cretu incasa si pensie si salariu de la ABA Prut Barlad, in conditiile in care anterior acesta fusese acuzat de management defectuos tocmai in urma unor verificari efectuate de Administratia Bazinala Apele Romane, Curtea de Conturi etc. Reangajarea lui Cretu s-a facut fara respectarea prevederilor legale, postul nu a fost scos la concurs si asa mai departe. Aceste aspecta au fost aduse la cunostinta Administratiei Bazinale Apele Romane de Sindicatul Independent “Dreptate si Adevar Iasi” care a decis la sfarsitul saptamanii trecute sa-i desfaca lui Cretu contractul de munca.

“Va rugam sa dispuneti verificarea legalitatii contractului de munca pe functia de inginer incheiat intre ABA Prut Barlad si pensionarul Corneliu Cretu, in conditiile in care unii salariati angajati ai ABA Prut Barlad cu studii superioare lucreaza si in prezent pe post de muncitor (inginer Serban Mihaela, ing. Sandu Andreea Vasilica, ec. Maftei Stelian etc)”, se arata in sesizarea sindicatului. Roxana Mihaela Chiruta a mai aratat ca reangajarea lui Cretu s-a facut in conditiile in care, anterior, pe cand acesta ocupa functia de director, a luat decizia de a restructura activitatea institutiei prin desfiintarea unor posturi.

“Va mai rugam domnule director general sa dispuneti si verificarea modului in care personalul tehnic al SGA a fost diminuat in mod excesiv, cu toate ca SGA are in administrare un numar semnificativ de obiective hidrotehnice. In acelasi mod abuziv au fost desfiintate de catre directorul Corneliu Cretu in anul 2009 si functiile de contabil sef, contabilitatea SGA Iasi etc. De asemenea, acelasi director Corneliu Cretu a desfiintat in anul 2013 si functiile de sef Birou Exploatare si Sistem Prut Jijia, insa a fost obligat de instantele de judecata sa le reinfiinteze”, se mai arata in sesizarea trimisa catre directorul Administratiei Bazinale Apele Romane.

Dosarele penale sunt in lucru

Mai departe, se pune intrebarea daca Corneliu Cretu se va bucura linistit de pensia obtinuta de la stat. Asta deoarece, impotriva sa au fost depuse de-a lungul timpului o serie de plangeri inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie. Potrivit unor surse, recent au fost finalizate cercetarile intr-un dosar in care Cretu este cercetat de abuz in serviciu. Dosarul se refera la concesionarea unei rezervatii naturale catre doua firme private in acelasi timp, fiind vorba despre concesionarea acumularii Tungujei, catre Dalis SRL si SC Mantovana SRL.

SC Dalis SRL, prin reprezentantii sai legali Puiu Doru Aleodor Hromei si Sabin Constantin Hromei, a sesizat procurorii cu privire la comiterea mai multor infractiuni penale de catre Corneliu Cretu, directorul general al ABA Prut Barlad, precum si de Olga Mustata si Demirela Mihaela Pavai, angajati ai Directiei Apelor Prut. Reprezentantii SC Dalis SRL au sustinut ca ar fi fost inselati de catre reprezentantii Directiei Apelor Prut, prin faptul ca nu le-ar fi adus la cunostinta ca ar fi fost incheiat un contract cu SC Mantovana SRL, avand ca obiect utilizarea resurselor de apa pentru practicarea acvaculturii in acumularea Tungujei, judetul Iasi, pentru perioada 01.12.2006 – 31.11.2007.

“Acest contract a fost reziliat unilateral, incepand cu data de 1.04.2007, ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale de catre SC Mantovana SRL. Ulterior, a fost organizata o noua licitatie, care a fost castigata de catre SC Dalis SRL, societate care a preluat acumularea Tungujei la data de 3.07.2007. Intre cele doua societati comerciale au existat numeroase neintelegeri, intrucat SC Mantovana SRL, fara niciun temei legal sau contractual, a impiedicat utilizarea normala a resurselor de apa de catre SC Dalis SRL”, se arata in rezolutia procurorilor.

Ulterior, au existat mai multe litigii intre cele doua societati comerciale, atat de natura penala, cat si de natura civica. Reprezentantii Dalis SRL au sustinut ca ar fi suferit, ca urmare a lispei de folosinta a resurselor de apa, un prejudiciu de 22.500.000 lei. Intr-un alt dosar aflat in lucru la DNA, cercetarile vizeaza lucrarile de consolidare a digurilor incheiate in anul 2010.

Reamintim ca, dupa ce localitatile de pe malul raului Prut au fost afectate de inundatii in anii anteriori, Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad a incheiat prin incredintare directa o serie de contracte pentru consolidarea unor diguri. Contractele respective au fost incheiate in anul 2010 si au tot fost prelungite, iar lucrarile nu au fost finalizate nici pana astazi.


Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here