Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Unii plang, altii se bucura.

Buna Ziua Iasi : Unii plang, altii se bucura.

121
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

La Spitalul de Recuperare din Iasi, sporuri la maximum. La Spitalul de Pneumoftiziologie, angajatii au intrerupt activitatea si au iesit in strada. Salarii mai mici si cu 1300 lei

• Scandalul salariilor din sanatate este abia la inceput • Ieri, angajatii de la Pneumoftiziologie au intrerupt activitatea medicala si au iesit in strada • Multi au primit salarii mai mici cu sume cuprinse intre 500 si 1.300 lei

Ieri, o parte din angajatii din spitale au avut motive de bucurie dupa ce au primit salariile, altii au izbucnit in plans si au protestat in fata unitatii medicale dupa ce au primit fluturasii de salarii.

Conducerea Spitalului de Recuperare din Iasi a reusit, dupa nenumarate calcule si discutii cu reprezentantii Primariei municipiului Iasi, sa acorde sporuri pentru conditii de munca la maximum pentru toti anagajatii. Acesta este singurul spital din Iasi care a putut oferi angajatilor aceasta posibilitate.

Este posibil ca si la Spitalul “C.I. Parhon” din Iasi sa se acorde sporurile la maximum. Noul regulament-cadru al sporurilor stabileste procente direferentiate in functie de conditiile fiecarui loc de munca, in conditiile in care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate in sistemul sanitar si de asistenta sociala la 30% din suma salariilor de baza la nivelul ordonatorilor principali de credite. Sporurile pot fi acordate pana la o limita maxima de 85%, dar fara a se depasi acest prag de 30%. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a sugerat managerilor de spitale sa acopere diferentele din venituri proprii daca doresc sa dea sporuri mai mari. Sindicalistii contesta aceasta masura si spun ca pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariati, ceea ce va duce la dezbinarea echipei medicale.

Salarii mai mici cu 1.300 lei la Spitalul de Pneumoftiziologie

Ieri, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi a avut loc un protest spontan dupa ce angajatii au primit fluturasii de salarii pentru luna aprilie 2018. Pentru o perioada de timp activitatea medicala a fost intrerupta. O parte din salariati au incasat sume mult mai mici decat luna precedenta, diferentele variind intre 500 si 1.300 lei. “Am declansat acest protest spontan dupa ce colegii mei au vazut ca veniturile le-au scazut. Sunt multi angajati care au veniturile pe minus fata de lunile precedente. Fluturasii la asistentii medicali, infirmiere, registratori, ingrijitori, registratori, sunt cu scaderi salariale. Am o colega, asistent medical, cu scadere de 1.300 lei, altul cu 900 lei, eu cu 700 lei”, a declarat Victorela Vieriu, liderul de sindicat.

Unitatea medicala se afla in subordinea Consiliului Judetean (CJ) Iasi. Managerul spitalului a reusit sa obtina de la CJ un procent de 59% pentru sporuri. “Am avut discutii cu toti medicii, angajaii, liderul de sindicat de la Sanitas, liderul sindicatului medicilor, Consiliul de Administratie pentru a discuta toate variantele. Procentul alocat de CJ, de incadrare in sporuri, este de 59%. Am luat in considerare si impactul financiar pentru ca o mare parte din salariati nu beneficiaza de cresterea salariului de baza. Doar medicii si asistentii medicali au beneficiat de majorare salariala la 1 martie 2018. Legea prevede sporuri intre 55 si 85%. Noi am acordat sporurile la grila minima pentru a ma incadra in procentul alocat de CJ, 59%. O parte din salariati primesc salarii mai mici pentru ca nu mai putem acorda spor de 100% pentru tuberculoza. De exemplu, la terapie intensiva, personalul primea spor de 115%. Ar trebui ca pentru o mare parte din personal care nu a beneficiat de majorare salariala sa ma duc la grila maxima de sporuri, dar nu am putut. Medicii au votat pentru un spor egal pe tot spitalul, conform buletinului de determinare care stabileste ca exista incarcatura microbiana peste tot. Sunt pierderi de sume mari la salarii. De exemplu, ingrijitoarele primesc cu 500 lei mai putin. Daca CJ mi-ar fi aprobat un procent mai mare de sporuri, ar fi insemnat sa reduca din salariile angajatilor de la alte institutii unde acorda sporuri”, a declarat dr. Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi.

Salariile angajatilor de la Spitalul de Recuperare

Ieri, angajatii de la Spitalul de Recuperare au avut motiv de bucurie dupa ce si-au primit salariile. Situatia este cu totul alta pentru unitatea medicala care se afla in administrarea Consiliului Local. Conducerea spitalului a acordat sporuri la grila maxima din lege. Acest lucru a fost posibil, deoarece Primaria municipiului Iasi a avut posibilitatea sa le acorde un procent mai mare de sporuri pentru a acoperi sporurile la maximul din grila.

“Am reusit dupa ce am calculat mai multe variante si cu sprijinul Consiliului Local sa acordam sporuri la maximum pentru toti angajatii. Plafonul de 30% este pe ordonatorul de credite, dar primaria ne-a acordat un spor de 34,9% pe spital si am putut acorda sporurile la maximum. Inca mai discutam despre sporurile pentru personalul TESA. Inainte de modificarile legislative ei aveau un spor de 15% care a fost scos. Incercam sa reintroducem acest spor. In spitalul nostru, nu exista salarii mai mici fata de lunile anterioare”, a declarat ec. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare din Iasi.

La Spitalul de Recuperare din Iasi, o asistenta medicala cu grad principal, gradatia 4, are un salariu net de aproximativ 5.200 lei; o infirmiera, cu gradatia 5, cu spor de terapie intensiva, a primit un salariu net de 3.211 lei; un medic primar, cu gradatia 3, are un salariu net de aproximativ 10.000 lei; un medic specialis, cu gradatia unu, a primit un salariu net de aproximativ 7.300 lei, iar un medic primar, sef de sectie, cu gradatia 5, are un salariu net de aproximativ 11.000 lei. Sindicalistii din sistemul sanitar se pregatesc de proteste.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here