Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Zeci de milioane de euro din fonduri europene,…

Buna Ziua Iasi : Zeci de milioane de euro din fonduri europene,…

122
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zeci de milioane de euro din fonduri europene, fraudate la o institutie din Iasi. Scandalul a fost musamalizat la Oficiul European Antifrauda

Corneliu Cretu
• Nereguli deosebit de grave, care duc la fraudarea unor proiecte cu fonduri europene in valoare de zeci de milioane de euro, au fost semnalate la o importanta institutie publica din Iasi • Angajatii companiei de stat si-au turnat sefii la Oficiul European Antifrauda, unde au sesizat modul scandalos in care au fost cheltuiti cei peste 70 milione de euro intr-un program pentru prevenirea inundatiilor cu finantare europeana • Desi au trecut trei ani de la sesizarea faptelor ilicite, OLAF si instutiile statului inca nu au luat masurile impotriva celor vinovati

Scandal urias la o institutie publica din Iasi. Revoltati de modul in care sunt cheltuiti banii publici, angajatii Administratiei Bazinale de Apa Prut Barlad si-au turnat sefii, despre care au dezvaluit modul in care fraudeaza proiectele derulate pe fonduri europene. Muncitorii inscrisi in Sindicatul Independent Bahlui Iasi au semnalat la Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) modul scandalos in care sefii din cadrul ABA Prut au cheltuit peste 70 milioane de euro din bani europeni.

Desi au trecut aproape 3 ani de la adresa trimisa catre Oficiul European de Lupta Antifrauda, oficialitatile nu au luat inca masuri impotriva celor vinovati, asta in vreme ce angajatii din cadrul ABA Prut-Barlad asteapta sa-i vada in spatele gratiilor pe cei care au fraudat banii publici.

Citeste si : REVOLTATOR! Cine-l mai tine in brate pe cel mai corupt director din Iasi?

Mai mult decat atat, reprezentantii OLAF nici macar nu s-au mai sinchisit sa raspunda angajatilor de la ABA Prut Barlad care au reclamat jaful din bani europeni. Este inadmisibil cum institutiile care ar trebui sa verifice modul in care s-au cheltuit fondurile europene nu fac nimic in acest sens, desi dovezile prezentate sunt fara echivoc. Si din cauza celor de la OLAF sau DLAF, care nu fac nimic sa opreasca jafurile din bani europeni, s-a ajuns ca Uniunea Europeana sa nu mai acorde bani Romaniei.

Concret, Sindicatul Independent Bahlui Iasi a sesizat OLAF asupra neregulilor, fraudelor si activitatilor ilicite în legatura cu utilizarea fondurilor europene privind proiectul “Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad”, mai precis, lucrarea de investitie “Regularizare rau Bahlui in Municipiul Iasi”, in lungime totala de 11 km, cu valoarea totala de 72,5 milioane de euro.

Proiectul a fost derulat de fostul director Corneliu Cretu, omul de casa al puscariasului Relu Fenechiu, si bun prieten cu Dan Carlan, cel care a initiat proiectul de modernizarea a Bahluiului si care a inchis ochii la toate golaniile cu fondurile europene facute in acest proiect. Corneliu Cretu a iesit intre timp la pensie, Dan Carlan trage mata de coada pe la Tarcau, in timp ce romanii ramand cu o paguba uriasa.

Citeste si : INCENDIAR! Contract de 130 milioane de euro, din bani publici, pus pe tava unei firme controversate. Este implicat si puscariasul Relu Fenechiu?

Proiect de 70 milioane de euro, facut praf la Iasi

Conform angajatilor ABA Prut-Barlad, in cadrul acestei investitii trebuiau sa fie executati parapeti de aparare din beton pe ambele maluri ale raului Bahlui, pe raza Municipiului Iasi, pe tronsonul Podul de Piatra, Podul Tudor Vladimirescu, pe lungimea de 2,5 km. Cotele superioare ale acestui parapet din beton ar fi trebuit sa urmareasca panta hidraulica a albiei si sa realizeze continuitatea liniei de aparare impotriva inundatiilor.

Dupa cum usor se poate observa chiar si cu ochiul liber, pe intregul tronson (dar in special in zona malului stang pe tronsonul Pd. Piatra — Pd. Rosu) cota acestui parapet este fluctuanta, cu importante abateri de la cota pantei hidraulice, mai exact cu discontinuitati, in sensul neaducerii la cota corespunzatoare.

“Aceasta se poate datora fie unei abateri profesionale grave constand intr-o eroare de proiectare, care risca prin neaducerea la cota sa compromita scopului principal al proiectului (reducerea riscului la inundatii), fie de comiterea posibilelor fraude financiare sau a unor nereguli grave (care ar putea afecta fondurile publice ale UE), generate de nerealizarea la capacitatea proiectata a volumelor de betoane continute in fundatia acestui parapet sau nerealizarii volumelor de umpluturi — terasamente a taluzelor si malurilor cursului de apa”, dupa cum specifica angajatii din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad.

Citeste si : Teroare la locul de munca! O angajata de la Ape Prut rupe tacerea – FOTO

Contracte cu dedicatie si licitatii aranjate

Lucrarea oficiala a fost inceputa in luna martie 2011 si receptionata de ABA Prut-Barlad in luna decembrie 2013. Cu toate acestea, licitatiile pentru lucrarile incluse în acest proiect au început, in cazul a patru dintre contracte, înca din anul 2010, cu toate ca, conform listei oficiale, contractul de finantare pe data de 21.09.2011.

“Licitatia acestor lucrari de regularizare si indiguire este posibil a fi fost viciata, prima sesiune fiind de altfel si anulata de catre investitor, dar care in fapt a fost reluata doar datorita faptului ca la prima licitatie nu intrunea conditiile de a fi declarata castigatoare, firma care a castigat in cele din urma licitatia este SC Dimar SRL.

Se pare ca, in cazul lucrarilor de pe raul Bahlui, nu ar fi fost realizate in mod corespunzator nici proiectele tehnice si studiile geotehnice, astfel incat pe parcursul derularii lucrarii au fost necesare noi studii si suplimentari de lucrari, asta din cauza aparitiei unor disfunctiuni legate de acest fapt, astfel incat ABA Prut-Barlad a trebuit sa scoata la licitatie o lucrare suplimentara pe 17.01.2013, mai exact “Executie lucrari C+M suplimentare, neincluse in contractul initial, necesare pentru finalizarea si punerea in functiune a obiectivului de investitie Regularizare rau Bahlui in municipiul Iasi”.

Mai mult, in cadrul proiectului a fost utilizata spartura de beton (in locul pietrei brute sau de rau) pentru realizarea saltelelor de gabioane necesare stabilizarii albiei minore a raului Bahlui pe tronsonul dintre Podul de Piatra si Podul Tudor Vladimirescu.

“Aceasta se poate datora fie unei abateri profesionale grave, constand intr-o eroare de proiectare, fie de comiterea posibilelor fraude financiare sau a unor nereguli grave, generate de inlocuirea materialului «piatra bruta» din componenta saltelelor de gabioane, producandu-se astfel fraudarea fondurilor europene”, au mai specificat angajatii din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad. In editiile urmatoare, vom reveni cu amanunte incendiare despre mafia care a pus stapanire pe ABA Prut-Barlad.

Citeste si : Directorul Corneliu Cretu si-a tras bani din toate investitiile facute in institutie


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here