Acasă Supliment Cultural Arta Casa de licitatii Artmark: evenimente la sfârsit de Brumărel

Casa de licitatii Artmark: evenimente la sfârsit de Brumărel

284
0
DISTRIBUIȚI
Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5), Bucuresti
Raspandeste cu incredere
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares

Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5), Bucuresti
Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5), Bucuresti

Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5), Bucuresti

 

La sfârsit de Brumărel, ziarul Jurnalul Bucurestiului vă prezintă două evenimente organizate de Casa de licitatii Artmark.

logo-JB_thumb.jpg

Licitația de Toamnă – „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” #223/2016, marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton.

Licitaţia Colecţiei Cella Delavrancea #225/2016, joi, 27 octombrie 2016, ora 20:00, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5). În aceeaşi seară, vor avea loc alte două evenimente: Licitaţia colecției rameurului interbelic Herman Moser şi Licitația „Eroii Sanitari”.

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului .

16 octombrie 2016

Claudiu Victor Gheorghiu. foto de Cristian Macovei
Claudiu Victor Gheorghiu. foto de Cristian Macovei

 

 

Licitația de Toamnă – „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” #223/2016, marţi, 25 octombrie 2016

 

Cel mai aşteptat eveniment al sezonului – Licitaţia de Toamnă – Top 100 mari maeştri ai artei româneşti – va aduce în prim-planul pieţei de artă un contemporan de acum celebru: Adrian Ghenie. Pictorul român a cucerit Londra pe 6 octombrie cu ocazia unei licitaţii organizate de celebra Casă Christie’s, o lucrare de-a sa fiind adjudecată pentru extraordinara sumă de 7,109,000 ₤.

Şansă unică pentru bucureşteni. Licitaţia de Toamnă va aduce în atenţia participanţilor opere unice ale unor artişti celebri, de la clasicul Nicolae Grigorescu până la cel mai performant pictor contemporan, Adrian Ghenie. Artmark invită toţi pasionaţii de artă, colecţionari ori simpli consumatori să ia parte la acest eveniment marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton.

La numai 39 de ani, Adrian Ghenie e pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziționate și expuse de cele mai mari si cunoscute muzee. Cel mai recent record înregistrat de opera lui Ghenie a avut loc cu câteva zile în urmă, la data de 6 octombrie 2016, cu ocazia unei licitaţii londoneze, una dintre cele două lucrări participante, “Nickelodeon” fiind adjudecată pentru 7,109,000 lire sterline.

Adrian Ghenie va fi prezent în Licitaţia de Toamnă a casei Artmark, dedicată unui top al 100 artiști români cel mai bine tranzacționați în piața românească ori în cea internațională, de la clasicii Grigorescu și Aman, la modernii Tonitza și Șirato, până la arta contemporană reprezentată de Țuculescu, Paul Neagu, Bernea ori Ghenie. O superbă lucrare semnată de Ghenie, din prima perioadă de maturitate stilistică a artistului, intitulată „Christ”, are o valoare estimativă conservatoare, adaptată stadiului de dezvoltare a pieţei româneşti de artă, fiind cuprinsă în intervalul 12,000 – 18,000 €.

 

Grigorescu

Nicolae Grigorescu(1838-1907): ” Întoarcerea de la târg “

 

Tonitza

Nicolae Tonitza(1886-1940): “Fetiță cu bonetă albă”

 

Sirato2

Francisc Şirato(1877-1953) : “Cârciumărese “

 

Sirato

Francisc Şirato(1877-1953) : “Lila cu fundă roșie”

 

Tuculescu

Ion Ţuculescu(1910-1962): “Legendă (Toamna la Ștefănești)”

 

Ghenie

Adrian Ghenie(n. 1977): “Christ”

 

Alte nume celebre ale plasticii româneşti vor constitui surpriza adusă de către evenimentul Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti. Acesta va avea loc marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton.

 

 

 

Licitaţia Colecţiei Cella Delavrancea #225/2016, joi, 27 octombrie 2016, ora 20:00, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5)

 

Premieră absolută în piaţa românească de artă

 

O antichitate rarisimă, probabil unică în colecțiile istorice românești de artă, o sculptură antică înfățișând-o pe Afrodita, de tip Pontia, realizată în perioada elenistică a secolului II-I î.e.n., va fi vedeta Licitaţiei Colecţiei Cella Delavrancea de joi, 27 octombrie 2016, ora 20:00, Palatul Cesianu-Racoviţă.

 

Tors_Afrodita

Tors înfățișând-o pe Afrodita, tip Pontia Dresda, perioada elenistă târzie, sec II-I î.e.n.

marmură, h=60 cm

Valoare estimativă: € 90.000 – 120.000

Proveniență:
colecția Philippe Lahovary (1881-1965) și Cella Delavrancea (1887-1991)

 

Sculptura provine din colecţia scriitoarei şi pianistei Cella Delavrancea, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea. Cella, figură emblematică pentru un întreg secol trecut de cultură, pe lângă pasiunea pentru muzică şi scris – dezvoltată până la stadiul de carieră didactică – nu a fost străină nici de lumea artelor plastice, legând prietenii strânse cu unii dintre cei mai importanți artiști români. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, a concertat cu Enescu, a cochetat cu Caragiale și cu Brâncuși, iar cu Pallady a purtat o îndelungă corespondență romantică, la începutul anilor ’30.

Istoria Torsului dinainte de apartenenţa la colecţia Delavrancea este numai parțial știută. Cunoscut este faptul că acesta a fost achiziţionat de către al treilea şi ultimul soţ al pianistei, Philippe Lahovary (1881-1965), ambasadorul României la Cairo, la începutul anilor ’20, într-una din vizitele sale diplomatice la Paris. Cel mai probabil, opera a decorat saloanele conacului din Slăvitești în care au locuit, în secolul al XX-lea, cei doi soţi.

La 27 ianuarie 1974, Cella Delavrancea realiza testamentul oficial prin care o numea pe poetesa Elena Balamaci, membră a Uniunii Scriitorilor, prietena sa intimă, moştenitoarea întregii sale colecţii, din care a făcut parte şi Torsul antic. După moartea Elenei Balamaci colecția ajunge la fundația dedicată Cellei Delavrancea, iar din 2016 reintră în posesia Veronicăi Liuba, fiica poetesei Elenei Balamaci.

Torsul antic, premieră absolută pentru piața românească de artă, este evaluată între 90.000 – 120.000 €, o estimare conservatoare raportat la prețurile importante pe care asemenea rarități le adjudecă în licitațiile internaționale.

Torsul a fost înregistrat în patrimoniul cultural național în 1974, urmare a adresei 1025/30/12/1974, notificată în baza Legii 63/1974 pentru ocrotirea patrimoniului național cultural al RSR. Torsul este din nou în curs de clasare în categoria tezaur a patrimoniului cultural național.

Licitaţia Colecţiei Cella Delavrancea va avea loc joi, 27 octombrie 2016, ora 20:00, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă (str. C.A. Rosetti nr. 5). În aceeaşi seară, vor avea loc alte două evenimente: Licitaţia colecției rameurului interbelic Herman Moser şi Licitația „Eroii Sanitari”.

 

Serviciu

Serviciu de 22 de piese din porțelan Limoges, decorat cu motive florale, păuni și pasări ale paradisului

 

Th_Pallady_femeie_in_interior

Theodor Pallady(1871-1956):” Femeie în interior (Cella Delavrancea)”

 

ADDÉNDA 20 octombrie 2016

Povestea unui scaun

 

O memorabilă lucrare, realizată de maestrul Constantin Brâncuși în perioada de înmugurire a carierei sale artistice, va fi protagonista Licitaţiei de Toamnă – Top 100 mari maeştri ai artei româneşti de marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București.

Scaunul decorat cu grifoni si cap de copil, sculptat de Brâncuşi, va fi lotul cel mai aşteptat în cadrul Licitaţiei de Toamnă, având o valoare estimativă de 70.000 – 100.000 €. Evenimentul va începe la ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București, iar pe lângă Brâncuşi, vor fi prezenţi prin lucrări valoroase alţi 99 mari maeştri ai artei româneşti.
Scaunul decorat cu grifoni si cap de copil, sculptat de Brâncuşi, va fi lotul cel mai aşteptat în cadrul Licitaţiei de Toamnă, având o valoare estimativă de 70.000 – 100.000 €. Evenimentul va începe la ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București, iar pe lângă Brâncuşi, vor fi prezenţi prin lucrări valoroase alţi 99 mari maeştri ai artei româneşti.

 

 

1894-1898. Tânărul Brâncuşi începe să urmeze cursurile Şcolii de Arte şi Meserii din Craiova. Perioadă dificilă însă, cu serioase greutăţi financiare. Cazarea din oficiu şi bursa de studiu îi sunt indispensabile, însă nu suficiente pentru un trai decent. Pentru a se întreţine, începe să lucreze diverse piese de mobilier. Brâncuşi începe cursurile specializate de sculptură în anul 1895, un moment important fiind consemnat în vara lui 1897, când călătoreşte la Viena pentru a lucra la o fabrică producătoare de mobilier Thonet. Devine astfel familiarizat cu stilurile europene de mobilă de salon, cât şi cu lucrătura după model.

Anii 1890 în Brăila. ,,Era o viaţă de un standard cu adevărat superior. O lume cosmopolită, elegantă, de calitate. Şi oamenii săraci erau de calitate”. Familia Klarsfeld duce o viaţă îmbelșugată, înconjurată de eleganţă şi rafinament. ,,Erau magazine de un lux extraordinar”.

 1. Brâncuşi începe pelerinajul american, după o practică asiduă în ateliere de sculptură şi o recunoaştere a meritelor sale pe plan naţional şi nu numai. Până în 1913, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București. În anul 1913, Brâncuși îşi expune pentru prima dată lucrările în Statele Unite ale Americii, la International Exhibition of Modern Art – Armory Show din New York, stârnind un val de aclamaţii.

Anii 20. În Brăila, creşte standardul de viaţă şi familia Klarsfeld prosperă. Fiul doamnei Sofia Klarsfeld este deja un bine-cunoscut armator, deţinând  42 de vapoare. „Unul dintre primii oameni care a dus grâu până în China şi a ajuns nestricat. Tot el transportă cărbune în Turcia şi este plătit în aur.” Mama armatorului, iubitoare de frumos, face mai multe achiziţii de mobilier lucrat în stilurile secolelor XIX-XX. Printre ele, şi un Scaun sculptat decorat cu grifoni si cap de copil, realizat de nimeni altul decât Constantin Brâncuşi.

Scaunul era creat după model, într-un stil eteroclit specific fostului imperiu austro-ungar, întâlnit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sculptat în nuc – considerat drept material superior în creaţiile de artă plastică – acesta a inspirat o serie de lucrări similare, din care probabil face parte şi celebrul Scaun colţar expus în prezent la Muzeul de Artă Craiova.

Anii ’30. Brâncuşi se întoarce de la Paris pentru a finaliza celebrele lucrări de la Târgu Jiu.

Familia Klarsfeld devine recunoscută şi pentru actele sale de caritate. ,,Bunica mea se ducea de trei ori pe saptamână să le ducă alimente nevoiaşilor, ajuta femeile să nască. Oamenii aceia erau de o calitate extraordinară.”

Următorii ani Brâncuși participă la cele mai importante expoziții colective de sculptură din Statele Unite ale Americii, Franța, Elveția, Olanda, Anglia.

Fiica armatorului intră la şcoala de maici. În 1940, părăseşte Brăila şi se mută la Bucureşti.

Anii ’40.  Semnalează începutul sfârşitului pentru bunăstarea familiei Klarsfeld. Comunismul lovește pe toate fronturile. Armatorul stă în puşcărie 6 ani, iar fiica sa, Sofia, trece la munca de jos. Timp de 14 ani, familia trăiește perioada nefericită a comunismului.

7 martie 1951. Are loc o dezbatere la Academia Română, legată de opera lui Constantin Brâncuşi. Participanţii (academicieni şi intelectuali de vază) resping oferta lui Brâncuşi de a dona statului româm 200 de lucrări considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente.

16 martie 1957. Constantin Brâncuși se stinge din viață. Marele artist este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

 1. Familia Klarsfeld este „cumparată” de nişte rude din străinătate. “Familia noastră de afară ne-a cumpărat pentru 24.000 de dolari. Evreii erau mai ieftini.”
 2. Ultimul reprezentant al familiei Klarsfeld, Sofia, se întoarce în ţară. Ea îşi revendica primele bunuri în 1994.

10 octombrie 2016. Guvernul Cioloş anunţă constituirea Fondului Brâncuşi, în vederea achiziţionării operelor de artă contemporană şi a celor ce aparţin Tezaurului ori Patrimoniului Cultural Naţional.

25 octombrie 2016.  Ziua în care povestea unui scaun creat de un mare artist și a unei familii celebre, poate avea un final fericit.

 

O memorabilă lucrare, realizată de maestrul Constantin Brâncuși în perioada de înmugurire a carierei sale artistice, va fi protagonista Licitaţiei de Toamnă – Top 100 mari maeştri ai artei româneşti de marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București.
O memorabilă lucrare, realizată de maestrul Constantin Brâncuși în perioada de înmugurire a carierei sale artistice, va fi protagonista Licitaţiei de Toamnă – Top 100 mari maeştri ai artei româneşti de marţi, 25 octombrie 2016, ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București.

 

Scaunul decorat cu grifoni si cap de copil, sculptat de Brâncuşi, va fi lotul cel mai aşteptat în cadrul Licitaţiei de Toamnă, având o valoare estimativă de 70.000 – 100.000 €. Evenimentul va începe la ora 20:00, la Athénée Palace Hilton București, iar pe lângă Brâncuşi, vor fi prezenţi prin lucrări valoroase alţi 99 mari maeştri ai artei româneşti.


Raspandeste cu incredere
 • 11
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentImpreuna contra Pedepsei cu Moartea (Partea V). Contextul abolitionist in lume in timpul celui de-al 6-lea Congres International Contra Pedepsei cu Moartea.
Articolul următorETA in fata TAE!
My name is GHEORGHIU CLAUDIU VICTOR and I was born in October 1967 in Bucharest. In 1998 I took the master degree at University from Bucharest , the Faculty of History- universal old history section- with theme (CONSTANTIN the GREAT and CHRISTIANITY) at professor LIGIA BARZU. In 1991 I graduated Art School , PAINTING section with TITU DRAGUTESCU. I painted sacred pictures from 1990.I paint in technique tempera or tempera with egg on wood. During the period 1992-1994 I was managership at COLEUS modern art gallery . I am member of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union from 9th of April 2016, admitted by contest. I was member in Plastic Background(FP) belong Romanian Fine Arts Union (UAP) from 7th of December 2000, admitted by contest. From 25th of May 2015 I was elected Media advisor of the Steering Committee of the Association Branch of Religious Plastic Arts and Restoration : AFAPRR of UAP from Romania: Romanian Fine Arts Union. From 2014 I am member VISARTA( from March 31, 2017, I was elected in the Steering Committee of Visarta, during the period 2017-2022), the Romanian Visual Arts Copyright Collecting Society. I have 4th Personal Exhibitions with sacred art organized by UAP from Romania- Romanian Fine Arts Union in Bucharest (2001,2003,2004 at ArTei Gallery, 2007 at Galateea Gallery) and another at Silva Gallery in Busteni(2007-2008). I have also 2 Personal Exhibitions in Italy : I was Honor Guest, representing Romania, with sacred art, June 2003 at Pisa and in October 2006 ”The ICONS, sacred pictures in contemporary world” at Viadana(Mantua). I won some prizes in Italy and I participated, admitted by contest, at some art fairs and international exhibitions around the world, representing Romania: most of them in Italy, but also in France, Greece, Japan, South Korea, Switzerland, Peru. From May 2015 to January 2016 I was Contributing Editor at CULTURE (Fine Arts, Exhibitions, History, Religion) at the newspaper Jurnalul Bucurestiului. From 17th of January 2016 I was advanced Senior Editor at the same newspaper . From 1st of November 2015 to 31st of December 2016 I was Contributing Editor and Thematic Advisor at News Agency Lacasuri Ortodoxe and Press service LO News. From 1st of January 2016 I am Senior Editor at CULTURE at the Intell News: Global news, press and event analysis.