Cauzele apariţiei obezităţii, și complicaţiile clinice.(II)

0
30
Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sondajul nostru

Articol pregatit temeinic, de catre Mihai Petrescu, corespondent de Arges,

[email protected]

„Obezitatea apare pe fondul unui bilanţ energetic pozitiv.Ea se instalează, prin dezechilibrul , creat în cadrul mecanismelor adaptative, ce intervin în controlul greutăţii corporale.

În constituirea obezităţii, nu numai aportul caloric reprezintă un factor decisiv in apariţia obezităţii (întru-cât multe persoane, își menţin greutatea corporală in limite normale, fără eforturi deosebite), consumul alimentar abuziv, rămânând, unul dintre factorii de risc ai acestei boli de metabolism.

Consumul alimentar abuziv, este asociat unor cauze decelabile (pubertate, menopauză, stress, avort, refulări, insatisfacţii socio – profesionale, unele medicamente ca: „Rezerpina”, „Clorpramazinul”, „fenotiazinele), dar si unor cauze nedecelabile, precum:” agricultura, transportul, mediul înconjurator, procesarea alimentelor, distribuţia acestora, politicile de marketing, educaţia, și altele”.[2]

Adaptarea la variaţiile de aport caloric, apare ca o capacitate de modificare a consumurilor energetice, faţă de cele necesare teoretic.

Atat creșterea aportului caloric, cât și scăderea consumului energetic, pot exista, în condiţiile prezenţei unor predispoziţii genetice spre îngrășare.

Conform concepţiilor moderne, instalarea obezităţii, apare proeminent, prin alterarea componentelor, ce intervin în consumul caloric al organismului.Acestea sunt reprezentate de metabolismul bazal, efectul termic al alimentelor (acţiunea dinamică specifică), termogeneza adaptativă, și efectul termic al efortului fizic.

 

Metabolismul bazal, scade odată cu varsta, ceea ce favorizează  – în condiţiile păstrării aceluiași aport alimentar – apariţia excesului ponderal.Reducerea sa, se produce in hipotiroidism.

 

Efectul termical alimentelor, reprezintă cantitatea de energie consumată, pentru digestia, absorbţia, transportul si metabolismul alimentelor ingerate.

Valoarea sa, este de 10 % din totalul caloriilor consumate.Exista date, care susţin, că unele forme de obezitate, se însoţesc de o acţiune specific scăzută, ceea ce creaza premizele stocării calorice sub formă de grăsimi.

 

Termogeneza adaptativă, este reprezentată de consumul energetic, necesar adaptării la stressurile din mediul ambiant (modificarea temperaturii înconjurătoare, ingestia alimentară, stresul emoţional, etc.).Se pare că, scăderea sa, are o pondere importantă, în instalarea obezităţii.

 

Efectul termic al efortului fizic, este reprezentat de consumul energetic necesar desfășurării activităţii fizice.

În condiţiile de activitate fizică normală, el reprezintă 30 % din cheltuielile energetice ale organismului.Prezenţa sedentarismului, explică posibilitatea apariţiei obezităţii.

Complicaţiile clinice.

Evoluţia îndelungată a obezităţii, are consecinţe nefaste asupra stării de sănătate.Complicaţiilecare pot apărea, sunt redate în tabelul următor:

Complicaţiile obezităţii.

Ateroscleroza sistemica, diabetul zaharat, hiperlipoproteinemiile, boala varicoasa, manifestări dermatologice, litiaza renală, hiperuricemia, hirsuitismul, hipertensiunea arterială, boala poliartrozică, litiaza biliară intertrigo, complicaţiile ginecologice și obstetricale, tulburări psihosociale, maladia canceroasă”. [1]

[1] Alimentația dieteticã a omului sãnãtos şi a omului bolnav – Iulian Mincu, 2007.

[2] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/


Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here