Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor cetateanul.net – EXCLUSIV Ce ne ascunde Poliția despre aparatele radar !

cetateanul.net – EXCLUSIV Ce ne ascunde Poliția despre aparatele radar !

145
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Cum să îți aperi drepturile

radar
Zi de zi, polițiștii rutieri din întreaga țară încalcă drepturile conducătorilor auto, prin calcularea ilegală a vitezei autoturismelor

Cetățeanul.net vă prezintă modul în care Poliția Rutieră încalcă, zi de zi, drepturile conducătorilor auto, în cazul amenzilor radar pentru depășirea vitezei legale. Polițiștii români încalcă, regulat, obligația de a calcula corect viteza legală a autoturismelor.

Până acum, doar Tribunalul Buzău a elaborat o practică unitară cu privire la calculul corect și legal al vitezei autoturismului. În schimb inspectoratul General al Poliției Române a șters, pur și simplu, procedura de corectare a erorilor aparatului radar. România este probabil singura țară din UEcare nu respectă acest drept al șoferilor.

Care este eroarea aparatelor radar

Încadrarea într-o anumită faptă contravenţională dintre cele prevăzute de OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice) este determinată de măsurarea exactă a vitezei autovehiculului, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic (cinemometru/aparatul radar). Acesta măsoară de la distanţă  şi afişează viteza de deplasare a autovehiculelor aflate în mişcare în traficul rutier.

Or, măsurarea vitezei nu se poate realiza cu precizie deplină, datorită acţiunii unor factori de influenţă precum: eroarea internă a blocului de emisie, eroarea blocului de recepţie, condiţiile atmosferice etc. Tocmai de aceea prin verificarea metrologică a aparatelor se stabilesc și verifică încadrarea în normele legale a erorilor maxime tolerate pentru măsurarea vitezei în care trebuie să se încadreze aparatul radar (cinemometrul), după cum funcţionează acesta, în regim staţionar sau în deplasare.

Conform prevederilor legale, pentru aparatele radar care funcţionează în regim staţionar, eroarea tolerată este de ± 3 km/h pentru viteze până la 100 km/h şi de ± 3 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari  de 100 km/h; pentru cinemometrele care funcţionează în regim de deplasare, eroarea tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze până la 100 km/h şi de ± 4 % din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. Acest fapt este consemnat în decizia de practică unitară a Tribunalului Buzău.

radar
Judecătorii din Buzău, sigurii care au pus ordine în aplicarea legii

Aceasta înseamnă că, în cazul vitezei de 101 km/h, măsurată cu un aparat radar care funcţionează numai în regim staţionar, viteza vehiculului se află în intervalul cuprins între 98 km/h şi 104 km/h, așa cum rezultă din cele  13 măsurări efectuate de Biroul Român de Metrologie Legală asupra aparatului tip  Traffipax Speedophot.

La fel, în cazul vitezei măsurate de 152 km/h, viteza reală a autovehiculului se află în intervalul 147 km/h – 156 km/h!

IGPR a șters, pe șest, erorile din calcularea vitezei

radarConsecințele sunt foarte importante, întrucât amenda (sancţiunea contravenţională) este diferenţiată pe paliere , în raport de viteza măsurată. Astfel, dacă viteza maximă admisă este de 50 km/h, șoferul „prins” cu 101 km/h (primului exemplu), își pierde permisul (art. 111 alin. 1 lit. c din ordonanță) și este sancționat cu 9 până la 20 de puncte amendă. Dacă se recunoaște, cum este legal, că viteza reală putea fi de 98 km/h, șoferul nu își mai pierde permisul, primește aceeași amendă, dar numai șase puncte de penalizare.

Inițial, Poliția Rutieră a recunoscut drepturile șoferilor, măcar la nivel teoretic. Astfel, pe 26 februarie 2003, IGPR a dispus, prin „Metodologia privind modul de folosire şi exploatare a echipamentului de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor”, ca din viteza înregistrată de sistem se vor scade 3 km/h , valoarea rezultată fiind cea consemnată în procesul verbal de constatare a contravenţie. Conform metodologiei (art. 18 alin. 2), această valoare (diferența) reprezintă toleranţa specificată prin norma de metrologie. După cinci ani, tot prin Dispoziţia Inspectorului general al Poliţiei Române (46/1 august 2008) s-a aprobat o nouă metodologie, din care au „dispărut” însă normele referitoare la modul de aplicare  a „toleranţei”.

Judecători: „Agentul este obligat să consemneze marja de eroare”

Chiar dacă metodologia s-a evaporat din normele IGPR, obligația aplicării erorii aparatelor radar rămâne în sarcina autoritățilior! Dispoziţiile legale (OUG nr. 195 /2002 privind  circulaţia pe drumurile publice, HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG) şi Norma de Metrologie Legală (NML 021-05/23.11.2005) nu statuează care este autoritatea competentă să aplice eroarea maximă tolerată. Judecătorii Tribunalului Buzău au apreciat însă „că această obligaţie revine  agentului constatator la momentul constatării contravenţiei şi încheierii procesului verbal, iar, în caz de neconformare  instanţei investite cu soluţionarea plângerii contravenţionale”. Altfel spus, agentul constatator este cel care trebuie să înscrie, în procesul verbal, atât viteza „măsurată”, cât și eroarea aparatului, iar amenda să o aplice în consecință, prin scăderea erorii din viteza măsurată. Pentru cazul în care nu o face, judecătorii au două soluții, a stabilit tribunalul Buzău, ca practică unitară:

 • fie anularea procesului verbal  de constatare şi sancţionare a contravenţiei ( întrucât nu s-a făcut o descriere corectă a faptei , motiv de nulitate prevăzut de art. 17 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor),
 • fie reţinerea contravenţiei mai uşoare ( şi prin consecinţă reaprecierea cuantumului amenzii şi a numărului punctelor de penalizare şi, respectiv, înlăturarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce  şi/sau  a măsurii tehnico-administrativă a reţinerii permisului  de conducere , de la caz la caz).

„La nivelul Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Buzău s-a apreciat ca fiind mai bine fundamentată cea de a doua soluţie , întrucât săvârşirea contravenţiei mai uşoare este neechivoc dovedită, iar în caz contrar, s-ar crea premizele exonerării injuste de răspundere a conducătorului auto”, au stabilit, ca practică unitară, judecătorii Tribunalului Buzău.

Ce trebuie să știe conducătorii auto

marjă
Exemplu: Poliția din Austria calculează întotdeauna, marja de eroare

Pentru a se putea apăra de eventualele abuzuri sau neglijențe al agenților Poliției Rutiere, conducătorul auto are dreptul să ceară, legal, în o instanță, certificatul de verificare metrologică a aparatului radar cu care s-au efectuat măsurătorile, atestatul de operator radar al agentului constatator care a efectuat măsurătorile, menționarea explicită a toleranței (erorii) și aplicarea amenzii la viteza legală (calculată prin scăderea, din viteza măsurată, a toleranței aparatului). Eventualul refuz al agentului de a corecta viteza cu toleranța (marja de eroare) a aparatului trebuie înscris, de către conducătorul auto, la rubrica „obiecțiuni”, astfel încât judecătorii să fie nevoiți să ia în serios, problemele și caracteristicile metrologice ale aparatului radar. Spunem aceasta pentru că, în afară de magistrații de la Buzău, se feresc, mai întotdeauna, să judece erorile aparatelor.

În Uniunea Europeană regula scăderii marjei de eroare se aplică fără nicio discriminare. Mai sus puteți vedea cazul unei amenzi încasate de un român, în care se menționează explicit că marja de eroare a fost scăzută din viteza măsurată!


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here