Comisarul.ro – Iohannis, reacție extrem de dură :

  118
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

   Propunerile ministrului Justiției sunt un atac asupra statului de drept, independenței Justiției și împotriva luptei anticorupție

  Presedintele Klaus Iohannis a avut o reactie extrem de dura la propunerile de modificare a legilor Justitiei prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader. Iohannis a calificat propunerile drept “un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție”.

  Iohannis arata ca proiectul presupune intoarcerea “la vechile practici de a pune presiune asupra justiției” si avertizeaza ca asta ar duce la mentinerea “pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare”.

  Iohannis arata ca Tudorel Toader a indus o “falsa problema” cand a acreditat ideea ca presedintele tarii ar fi factorul politic ce trebuie eliminat din numirea sefilor de parchete. “În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri”, arata presedintele in reactia sa.

  Presedintele a reactionat dur si fata de alte propuneri ale ministrului Justitiei: “Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor”.

  “Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, se arata in pozitia lui Iohannis.

  Iată comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

  ”Poziția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis privind propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004, 317/2004

  În legătură cu propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004, 317/2004, anunțate astăzi de către ministrul Justiției, Departamentul Comunicare Publică este abilitat să transmită poziția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis:

  Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.

  România se află într-un moment care îi este favorabil în planul relațiilor internaționale, cu precădere în comunitatea europeană. Ar fi în defavoarea țării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției. Acest lucru ar fi în totală contradicție cu angajamentele pe care și le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeană și nu ar face decât să mențină pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare.

  O parte din măsurile anunțate încearcă inducerea unei false probleme și acreditarea ideii că Președintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri.

  În ultimul deceniu, preocuparea decidenților politici a fost aceea de a asigura independența justiției prin reducerea până la eliminare a rolului ministrului Justiției în cadrul procedurilor de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar, în paralel cu sporirea treptată a rolului CSM. Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, de fapt, slăbirea justiției.

  Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

  Articolul 132 din Constituție prevede că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea, și nu în subordinea ministrului Justiției. Autoritatea însă nu se confundă cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui să inducă diferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor.

  Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor. La acestea se adaugă și propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmărirea penală a magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate, în particular a DNA. În absența unor garanții legislative și instituționale cu privire la independența acestei noi structuri, riscul afectării luptei împotriva corupției este evident.

  Propunerile ministrului Justiției necesită respectarea exigențelor transparenței decizionale și supunerea acestora unor autentice dezbateri publice. Totodată, având în vedere că aceste modificări afectează organizarea judiciară și cariera magistraților, punctul de vedere al magistraților este obligatoriu.

  Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului.”

  Citește și:

  Laura Ștefan avertizează că numirea procurorilor șefi de către CSM este o PĂCĂLEALĂ! Trecerea Inspecției Judiciare la MJ este un lucru foarte periculos

  Monica Macovei / Ministrul Tudorel Toader propune trei modificări fatale pentru Justiție și țară

  Ghinea (USR) / Mare parte din reforma justiției pentru a intra în UE, anulată de propunerile lui Toader

  SURSE Fostul ministru tehnocrat Mihnea Motoc este favorit pentru șefia SIE

  populare
  astăzi

  1 EXCLUSIV Discuții HALUCINANTE, luni la Guvern. Tudose, lui Bădălău: Dacă nu îl dau eu afară ți-l ia DNA-ul!

  2 Procurorii l-au înconjurat pe căcatul care se dă patron peste firma lui Dragnea. Minte că nu-l cunoaște, dar i…

  3 România, rușinea Europei la infrastructură rutieră. Suntem PENIBILI în comparație cu vecinii din regiune

  4 DOLIU Ziua când România a devenit oficial STAT INFRACȚIONAL subordonat PSD!

  5 ALARMĂ! Au ÎNGROPAT Justiția! Președintele EXCLUS! Procurorii de caz, la mâna noilor șefi puși de PENALI! Se î…


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here