12 noiembrie 2016

clip_image002

La Brașov, liderii ALDE au promovat Pactul național de investiții

Copreședinții Alianței Liberalilor și Democraților Călin Popescu – Tăriceanu și Daniel Cosntantin, împreună cu prof. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, au fost astăzi la Brașov, unde au avut o serie de întâlniri cu oameni de afaceri –conducerea Avicod SA – Dumbrăvița-, cu reprezentanți ai Asociației 15 Noiembrie, ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de cancer, dar și cu suținători ai partidului. Cu această ocazie, liderii ALDE au susținut la Brașov o conferință de presă alături de domnul Remus-Adrian Borza și doamna Laura-Ioana Bratosin, candidații ALDE Brașov pentru Senat și, respectiv, Camera Deputaților.

Domnul Remus Borza a subliniat faptul că ferma de pui de la Codlea, pe care au vizitat-o „este în topul primelor cinci mari companii de creștere, procesare și abatorizare de carne de pui, este o investiție 100% românească și nu putem decât să fim mândri că avem la nivelul județului Brașov astfel de anteprenori care s-au încăpățânat după 90 încoace să reziste, să facă performanță economică într-un mediu politic și economic ostil”.

După o scurtă comparație a evoluției agricuturii din 1989 până în prezent, Remus Borza a concluzionat că „nu mai suntem exportatori de carne cum eram până în 1989, suntem net importatori. Știați că România, a importat anul trecut 230 de mii de tone de carne? Știați că nici legume nu mai avem? Anul trecut România a importat 50 de mii de tone de tomate? Nu mai avem nici ceapă, nici usturoi… totul e de import. În perioada interbelică, România era grânarul Europei. Astăzi avem o poziție netă de importator”. Dată fiind acesată situație, candidatul ALDE din Brașov, pentru Senatul României, a explicat că agricultura este o prioritate în programul ALDE, România a7-a putere economică a Europei: „Noi susținem și încurajăm asocierea fermierilor, a țăranilor, în mari cooperative agricole. O agricultură performantă nu se poate face decât de la 100 de hectare în sus. Alminteri, e o agricultură de subzistență. Pentru asta venim cu un set de măsuri fiscale, de stimulare, inclusiv în ceea ce privește scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de cinci ani și scutirea impozitelor datorate pe forța de muncă pentr personalul angajat în astfel de cooperative. (…) Ne dorim dezvoltarea unei industrii prelucrătoare a produselor agricole, iar în final, de dorim să nivelăm discrepanțele dintre mediul rural și urban”.

Copreședintele ALDE Daniel Constantin a declarat, la Brașov, că din punctul său de vedere este important ca oamenii să înțeleagă că este nevoie de aceste cooperative: „Fără acest tip de asociere nu putem să valorificăm produsele românești. Problema nu este că nu le avem, sau că nu putem să le producem, probema este că nu reușim să le ducem la piață. Pentru că de la zona de producție, până la zona de clienți, există un lanț care nu s-a promovat suficient în țara noastră. Am modificat Legea cooperativelor. Este o lege care a fost promulgată de președintele Iohannis în iulie 2016 și, din păcate, guvernul de tehnocrați nu s-a preocupat ca acele modificări să fie implementate și în Codul fiscal, dar o să avem această preocupare începând cu 11 decembrie, astfel încât să stimulăm crearea de cooperative”.

Daniel Constantin a mai spus că, orice măsură propusă în campania electorală poate fi credibilă doar dacă se bazează pe investiții. De aceea, ieri, la București, liderii ALDE au lansat o provocare paridelor politice.

„Dacă vă pasă cu adevărat de România, semnați Pactul pentru investiții. Asta înseamnă că orice guvern care nu realizează 6% din PIB, investiții în fiecare an, la sfârșitul anului, își dă demisia. Simplu. E un angajament pe care noi ni l-am luat ieri și sper să-l ia toate partidele dacă sunt cu adevărat preocupate de economie și de viața cetățenilor”, a afirmat copreședintele ALDE Daniel Constantin.

Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre tradiția industrială a orașului Brașov, care din păcate s-a pierdut, însă a subliniat că există alte lucruri de care este foarte bucuros, cum ar fi implementarea sistemului de învățământ dual: „Cred că este o soluție extraordinară pentru calificarea forței de muncă la nivel mediu, deci muncitori specialiști, tehnicieni, de care industria românească are astăzi foarte multă nevoie. Este o soluție pentru a menține forța de muncă în țară și a nu lăsa oamenii în disperare, să încerce să plece în străinătate”.

Ulterior, copreședintele ALDE a explicat că o creștere economică sănătoasă se bazează pe investiții: „… Noi în programul nostru politic și electoral avem aceste două elemente. Programul de investiții din fonduri publice de 48 de miliarde de euro, care este repartizat pe domeniile cheie: agricultură, energie, infrastructură, educație, mediu, sănătate și celelalte domenii. Avem de asemenea un proiect de creare a unui fond de investiții de 100 de miliarde de euro, în care acești 48 sunt incluși, pentru finanțarea unor proiecte majore, pe următorii cinci ani, fără de care evident că noi vom continua să rămânem numai cu dorințe, cu deziderate, dar nu vom putea să le materializăm.

Ce doresc să subliniez? Va trebui să reflectăm foarte serios, cu toată responsabilitatea, la utilitatea menținerii plafonului de 3 % deficit bugetar. De ce? Pentru că dacă noi permanent ne vom lovi de acest plafon, cu toate că nevoile și așteptările cetățenilor sunt mult mai mari, în tot ceea ce înseamnă infrastructura și calitatea vieții și ne va spune: „Nu ne dă voie UE să depășim 3 %, mulțumiți-vă cu atâta, atâta ne dă voie UE, noi suntem membrii ai UE și trebuie să ne conformăm la ce spune UE. Și nu putem face mai mult. Vreți autostradă? Peste 20 de ani. Vreți nu știu ce? Peste 30 de ani o să reușim să facem”. Aceasta e o realitate pe care trebuie să o înțelegeți și s-o cunoaștem.

În Europa, a existat așa-numita perioadă a celor 30 de ani glorioși. Anii ‘50, ‘60, ‘70. Ce au însemnat cei 30 de ani? O perioadă extraordinară de refacere a Europei după Al Doilea Război Mondial și de dezvoltare extraordinară a infrastructurii în general. Această perioadă de dezvoltare s-a realizat cu deficite bugetare foarte mari. (…) Domnul Băsescu s-a grăbit să semneze pactul fiscal, care ne obligă și pe noi la plafonarea deficitului bugetar. De ce s-a luat acestă măsură în UE, pentru că foarte multe țări au ajuns cu nivelul datoriei publice la peste 100% din PIB. Germania are 80, Italia are 100 și Grecia – 125 ș.a.m.d. Deci au ajuns cu un nivel de datorie publică care nu mai este sustenabilă. Și atunci li s-a spus: „Fraților, limitați deficitul la 3%”. România în momentul de față are 38 % din PIB datorie publică, iar eu când mi-am terminat mandatul avea 17 % datorie publică. Ca să înțelegeți bine. Cu alte cuvinte, acceptarea ca atare a acestui plafon de deficit bugetar, este condamnarea României să rămână o țară periferică din punct de vedere al dezvoltării economice, sociale etc. Și eu spun că nu e normal europenii să ne spună: „Voi rămâneți acolo, voi sunteți buni de piață de consum. Lăsați că producem noi și vă dăm produsele și vi le vindem. Și voi munciți terenul și nu știu ce, din greu, și vă mulțumiți cu atât. Eu, Călin Popescu-Tăriceanu nu vreau să accept această situație în care țara mea este menținută la periferie”.

Întrebat de jurnaliști, ce își dorește pentru Brașov, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că speră să obțină un rezultat mult mai bun decât la alegerile locale și că în acest județ este necesară o dezvoltare a investițiilor pe zona de producție.

Departamentul de comunicare ALDE