contributors.ro : Care este randamentul Pilonului II de pensii?

  77
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  (Actualizat cu pozitia APAPR fata de articol si raspunsul autorului)

  Pilonul II de pensii, funcțional din mai 2008, reprezintă fără îndoială una dintre cele mai importante reforme structurale realizate în România în ultimii 10 ani. Randamentul sumelor investite de către fondurile de pensii, cu atât mai mult cu cât avem deja o perioadă destul de lungă de la înființare, este o informație importantă atât pentru actualii contributori, cât și pentru decidenții de politici publice. Un comunicat recent al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) indică un randament mediu anualizat ai Pilonului II în perioada mai 2008 – septembrie 2017 de 9,1%. În cele ce urmează, voi argumenta că randamentul efectiv al pilonului II a fost mai redus și voi pleda pentru o prezentare mai transparentă a acestuia.

  În primul rând, voi explica cum a fost calculat de către APAPR randamentul de 9,1% pentru perioada mai 2008 – septembrie 2017. Astfel, a fost calculată o medie ponderată a valorii unității de fond a tuturor celor existente, utilizând drept ponderi cota de piață după active, iar mai apoi a fost împărțit rezultatul la valoarea unității de fond din luna mai 2008. Ulterior, a fost determinat acel randament mediu anual care conduce la multiplicarea calculată anterior a unității de fond și care într-adevăr este de 9,1%. Acest rezultat reprezintă însă doar creșterea medie anualizată a valorii unității de fond, nu și randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii. De asemenea reprezintă randamentul mediu anualizat al sumelor investite de participanți doar în luna mai 2008, ceea ce nu corespunde randamentului total al investiției lor.

  În mod evident, un contributor la pilonul II este mai interesat de randamentul mediu cu care au fost investite toate contribuțiile lui și nu doar cel cu care a fost investit prima contribuție transferată. Sigur că, numărul contribuțiilor transferate din luna mai 2008 până în prezent către Pilonul II diferă de la o persoană la alta în funcție de momentul intrării în câmpul muncii sau de eventuale perioade de inactivitate.

  Pentru a explica mai bine aceste idei, precum și pentru a calcula randamentul efectiv al fondurilor transferate către Pilonul II de pensii, vom considera un salariat reprezentativ care a contribuit permanent în perioada mai 2008 – iunie 2017 la nivelul unui salariu mediu pe economie, datele de intrare provenind de pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, secțiunea statistici. De asemenea, va fi avut în vedere comisionul de 2,5% din sumele transferate, iar suma finală strânsă la finele lunii iunie 2017 va fi calculată astfel: pentru fiecare contribuție se va considera creșterea unității de fond din luna iunie 2017 comparativ cu luna respectivă și se va înmulți cu suma efectiv transferată. Astfel, vom ajunge la o sumă totală acumulată de salariatul reprezentativ de circa 11575 lei. Se poate observa din tabel, pe baza coloanei randament mediu anualizat per contribuție, că într-adevăr contribuțiile lunare investite în anul 2008 au un randament mediu anualizat de peste 9%, dar acesta descrește ulterior.

  Sursa: calcule proprii pe baza datelor de pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR)

  Pentru a calcula randamentul mediu anualizat al tuturor contribuțiilor investite vom căuta acea valoare care conduce la acumularea aceleiași sume finale, respectiv 11575 de lei. Altfel spus, randamentul mediu anualizat va constitui răspunsul la întrebarea: la ce randament mediu anual am plasat toate sumele transferate astfel încât să obținem 11575 de lei pe baza contribuțiilor transferate?

  Rezultatul, așa cum se poate observa din fișierul atașat (descarca fisier “p2 contributii calcule finale”), este de circa 7,1% pentru perioada mai 2008- iunie 2017, fiind cu circa 2 puncte procentuale sau 23% mai redus decât valoarea de peste 9% obținută pe baza creșterii valorii unității de fond. Acest rezultat este mult mai relevant pentru un participant la sistem întrucât arată randamentul tuturor sumelor transferate și nu doar al celor din luna mai 2008. Astfel, utilizarea creșterii valorii unității de fond pentru a arăta randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii reprezintă, în cel mai bun caz, o informație incompletă. Pentru o informare corectă, aș recomanda prezentarea randamentul mediu efectiv obținut de un participant considerând diverse momente de intrare în sistem. De exemplu, reluând metodologia descrisă mai sus, un participant la sistem care a transferat contribuții începând cu luna ianuarie 2010 și până în iunie 2017 a obținut un randament mediu anualizat de circa 6,5%, unul care a început să lucreze în ianuarie 2011 a câștigat în medie 6,35% în timp ce un angajat care a lucrat între ianuarie 2014 și iunie 2017 a beneficiat de un randament mediu de 5,24%. Se observă că randamentele sunt în scădere ceea ce nu este surprinzător având în vedere dobânzile mai scăzute din ultimii ani. Se poate observa însă că randamentul diferă și în funcție de momentul intrării pe piața muncii și este diferit de creșterea valorii unității de fond.

  Concluzionând, randamentele obținute de contributorii la Pilonul II de pensii au fost bune, real pozitive, dar nu atât de bune pe cât ar sugera creșterea valorii unității de fond în perioada de la înființare și până în prezent. Mai multă transparență și o prezentare completă a informațiilor relevante sunt esențiale pentru a spori încrederea participanților la sistem în particular și a opiniei publice în general.

  Notă: Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului şi nu implică instituţiile cu care acesta este asociat

  ______________________

  NOTA Editorului:

  In urma aparitiei articolului am primit urmatoarea pozitie din partea APAPR:

  Modul de calcul și raportare a performanței investiționale prezentat de APAPR (randament anualizat de 9,1%) este “time-weighted”, adică măsoară strict performanța investițională pură și nu este influențat de fluxul contribuțiilor intrate în fondurile de pensii. Folosirea creșterii VUAN (a unității de fond) este singura măsură a performanței investiționale pure, neinfluențate de alți factori. De la startul sistemului (mai 2008) și până azi (final septembrie 2017), randamentul cumulat (creștere VUAN) a fost de 126,2% pe media Pilonului II.

  La polul opus, calculul prezentat de dl. Bogdan Dumitrescu pare mai degrabă unul de tip “internal rate of return (IRR)”, care este “money-weighted”, adică este randamentul influențat de fluxul de contribuții (care nu este sub controlul administratorului și care distorsionează calculul pur al performanței investiționale). Fiecare dintre cele 7 milioane de conturi individuale din Pilonul II are un IRR propriu, iar în mod evident nici APAPR, nici altă instituție nu poate raporta sau prezența public astfel de informații, respectiv 7 milioane de cifre diferite.

  Reiterăm faptul că există numeroase metode de calcul și prezentare a performanței investiționale (iar metodele diferite vor duce la rezultate diferite) dar din rațiuni de relevanță și eficientă, APAPR prezintă rezultatele conform metodologiei detaliate mai sus.
  Multumesc,
  Mihai Bobocea
  Consilier al Board-ului APAPR
  Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

  Raspunsul autorului la pozitia APAPR:

  Într-adevăr calculul este unul de tip „internal rate of return” și are în vedere un contributor considerat reprezentativ care a avut câștiguri salariale la nivelul mediei. Apreciez că din perspectiva participanților în sistem aceasta măsură este una de interes și ar trebui prezentată.

  Bineînțeles că există cifre diferite pentru toți participanții la sistem la fel cum aceștia încasează și salarii diferite. Și la nivelul întregii economii, deși există circa 6 milioane de salariați cu salarii diferite, media are o relevanță clară. La fel și aici, randamentul mediu anual obținut de contributori reprezintă o informație relevantă pentru participanți. Sigur că nu se pot raporta 7 milioane de rate interne de rentabilitate, dar se poate raporta o medie în funcție de startul perioadei de contribuție.

  În plus, în spațiul public s-ar putea crea confuzia potrivit căreia rata medie de creștere a VUAN de 9,1%, de altfel corect calculată, este echivalentă cu randamentul obținut de participanți. Articolul atrage atenția asupra acestui fapt și pledează pentru mai multe informații publice cu privire la randamentele efective obținute de contributorii la Pilonul II, randamente de altfel foarte bune așa cum am menționat și în analiză.

  Așa cum recomand și în articol, ar putea fi prezentate pe site-ul APAPS atât creșterea VUAN de la înființare și până în prezent cât și randamentul mediu obținut de un salariat reprezentativ în funcție de data intrării în sistem.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here