Acasă Opinii contributors.ro : Cazul Călin Popescu-Tăriceanu

contributors.ro : Cazul Călin Popescu-Tăriceanu

81
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Citam, în comentariul de duminica trecută, excelentul eseu al profesorului austriac Oliver Jens Schmitt, România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie, cu puține săptămâni în urmă apărut la editura bucureșteană Humanitas.
Aș dori să reamintesc astăzi diagnosticul pus de eseist climatului românesc din zilele noastre. Caracterizat printr-o luptă împotriva occidendalismului care se răspândește, în mod subliminal, dar și fățiș. Avem de-a face cu o lume “în care se bate toba suveranității și egalității în drepturi a României față de partenerii ei din UE și NATO- în realitate urmărind-se însă apărarea intereselor particulare ale oligarhilor”.
Vinerea trecută, președintele Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, a luat parte la reuniunea Asociației Senatelor din Europa. Ocazie pentru domnia-sa de a mai lansa o diatribă la adresa Comisiei Europene care ar fi încurajat abuzurile așa-numitului Stat paralel, care ar fi acceptat, interesat, mutilarea justiției și ar fi stimulat afirmarea ideii că România ar fi o țară profund coruptă.
Sigur, zicerile domnului Tăriceanu, atitudinea anti-occidentală, anti-europeană a domniei-sale nu mai miră demult pe nimeni. Președintele Senatului repetă cam de multă vreme aceleași vorbe, încercând astfel să își salveze propria imagine de om cu mari probleme în justiție, ca și politica alianței PSD-ALDE. Care pare extrem de tentată de a scoate România din UE și de a o integra în grupul țărilor de la Vișegrad. Vădit, domnului Tăriceanu îi este mult mai pe plac politica Turciei, a Ungariei, a Poloniei, decât cea a țărilor occidentale adevărate.
Faptul poate părea bizar de vreme ce, cu aproape 30 de ani în urmă, dl. Tăriceanu se numără printre vârfurile de lance ale recent readusului la viață PNL. Între altele, chiar împotriva democrației originale al cărei apologet era dl. Ion Iliescu, nimeni altul decât liderul fondator al FSN, astăzi președinte de onoare, niciodată repudiat de PSD, adică partidul cu care face acum alianță ALDE. Partid condus de însuși dl. Tăriceanu. Să mai reamintim că dl. Călin Popescu-Tăriceanu era premierul României în 2007, atunci când țara a fost,în fine, primită în Uniunea Europeană.
Nu, acceptarea de atunci nu a fost defel rezultatul muncii intense a domnului Tăriceanu și nici a celei a partenerilor domniei-sale din conducerea PNL. Nici măcar a președintelui Băsescu. Cu atât mai puțin a celei a d-lui Adrian Năstase, în timpul guvernării căruia s-a desfășurat, e adevărat, grosul negocierii. Iată cum rezumă situația din acea vreme istoricul Oliver Jens Schmit: „În 2007…România a fost primită în UE, mai mult pe baza unor angajamente decât a unor realizări politice concrete. Atunci Comisia Europeană s-a confruntat neîncetat cu încercările oligarhice de a slăbi justiția ”.
Iată că acum printre oligarhii care încearcă să slăbească justiția în România se numără chiar fostul premier din vremea admiterii României în UE. Cum se explică această extraordinara schimbare la față? Să fi fost oare dl. Tăriceanu în 2007 un pro-european sadea care a devenit în 2018 un eurosceptic fără leac? Nici vorbă.
Dl. Călin Popescu-Tăriceanu a fost dintotdeauna un cameleon, un profitor politic. A intrat în 1990 în PNL doar în virtutea unor întâmplătoare și mai apoi negate legături de familie cu liberalii interbelici ( mama domniei-sale era căsătorită cu Dan Amedeo-Lăzărescu), a devenit un campion, un maratonist al traseismului politic, a luat parte activă la sciziuni și inventarea de noi aripi ori de noi partidulețe, unul mai pretins liberal ca altul. În tot acest timp a făcut o avere frumușică pe care acum se teme că ar putea-o pierde dacă, Doamne ferește!, DNA, dușmanul de moarte al domniei-sale, s-ar apuca să îi cerceteze mai cu aplecare proveniența.De aici atacurile repetate ale domniei-sale la adresa UE și la aceea Comisiei Europene.
Presa de week end cita o declarație a d-lui Varujan Vosganian, astăzi membru de vază în ALDE, după o întreagă carieră în care traseismul politic a fost și pentru domnia sa lege. Dl. Vosganian își amintea de o împrejurare de la începuturile anilor 90 când, alături de alți politicieni, a participat la o analiză a situației de ansamblu a României. Expertul economic al ALDE se vede obligat să admită în luna iunie 2018 că, la aproape treizeci de ani de la acel moment, problemele României au rămas aceleași. Oare nu e vorba aici despre recunoașterea eșecului clasei politice românești post-decembriste, clasă printre ai cărei membri de vază se numără și dl. Călin Popescu-Tăriceanu?


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here