contributors.ro : Nedemni de un predecesor ilustru

  63
  1
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  La data de 13 august 2015, puțin după ce Regele Mihai a retras titlul de Altețe Regală nepotului său, Nicolae, am publicat pe adevărul.ro un articol intitulat Casa Regală nu e familia Oanei Zăvoranu. Îmi exprimam atunci nemulțumirea față de felul în care presa scrisă și audio-vizuală specializată pe cancanuri, pe întoarcerea pe toate fețele a ceea ce se întâmpla în familiile Prigoană, Zăvoranu, Slav-Drăgușanu, trata, în termeni absolut suburbani, un incident îngrijorător despre care aveam la ora respectivă extrem de puține date.
  Iată, însă, că de câteva zile încoace, la scurtă vreme după anunțul referitor la deteriorarea gravă a stării de sănătate a Suveranului curg vești care mai de care mai oribile referitoare la felul în care membrii de vază ai propriei Sale familii înțeleg să se comporte acum când, monarhiști sau nu, ne aflăm pe punctul de a închide una dintre cele mai consistente și mai pline de demnitate pagini ale istoriei naționale. Pagină cu care, din păcate, moare însăși ideea de regalitate în România.
  Sigur, istoria a făcut astfel încât Regele Mihai să fie unul dintre cele mai tragice, mai nedreptățite personaje din istoria României. A fost monarh cu puteri constituționale depline relativ puțină vreme din cauze extrem de diferite. Mai întâi fiindcă așa au vrut-o jocurile politicianiste ale vremii pe care tatăl său, Carol al II lea, a știut să le manipuleze ca nimeni altul, mai apoi deoarece așa au vrut-o bolșevicii. Indiferent că e vorba despre bolșevicii de la Moscova sau despre discipolii lor bucureșteni, indiferent dacă aceștia din urmă s-au manifestat cu duritate la finele anului 1947 ori în primii ani de după Decembrie 1989.
  Gonit într-un decembrie de sfârșit de democrație din propria lui țară prin acțiunea înfrățită a lui Gheorghiu-Dej și al lui Petru Groza, Regele României avea să aibă parte de același tratament și din partea urmașilor acestora, Ion Iliescu și Petre Roman, și în decembrie 1990. Atunci când respectivii ne promiteau democrația originală pe care, iată, o făuresc astăzi Dragnea, Tudose, Olguța, Carmen Dan și alți asemenea malformați care ne guvernează grație unui vot insuficient gândit. Unde mai pui că nici noi, cei născuți după anul 1947, formați în vremurile în care despre monarhie nu se vorbea mai deloc, iar dacă totuși se făcea vorbire își făcea loc istoria lăbărțat falsificată de comuniștii care și-au anexat cu nemernicie paternitatea și meritele actului de la 23 august 1944, nu am știut neîngăduit de multă vreme să îi acordăm toate onorurile cuvenite Maiestății Sale.
  Nu-i vorbă că și astăzi se aud vocile a tot felul de falsificatori ai istoriei care distorsionează grav ceea ce s-a întâmplat după curajoasa decizie a Regelui de a decide reorientarea țării. Teribil nu e că se aud pe mai departe minciuni din gura unui nelecuit și nelegiuit propagandist comunist, așa cum este Ion Cristoiu, ci că în hora detractorilor a intrat la un moment dat și unul dintre foștii președinți ai României. Care nu și-a cerut niciodată scuze pentru neghiobiile ce i-au ieșit pe gură. Ele fiind probabil unul dintre primele indicii că nu e nici o diferență esențială între persoana lui și, de pildă, aceea a senatorului Șerban Nicolae. Cel care a vorbit ieri la Oradea de parcă ar fi reîncarnarea lui Dej.
  Ceea ce se întâmplă însă în aceste zile depășește orice închipuire. Nu am suficiente date și nici calificarea de a spune care sunt resorturile reale ale scandalului ce cutremură acum, când Soarele apune, din temelii familia regală. Nu știu cât e de drept ce li se pune în sarcină prințului Radu, principesei Margareta, câtă dreptate au cei ce îl acuză ori îl apără pe principele Nicolae. Clar îmi este doar un singur lucru. În primul rând mulți dintre urmașii de sânge ai Regelui Mihai se dovedesc nedemni de ilustrul lor predecesor.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  1 COMENTARIU

  1. Regele Mihai , un om a carui soarta a cunoscut suisuri si declinuri spectaculoase . A trait intr-o perioada istorica zbuciumata . Mai mult spectator decat actor , manipulat si manevrat de interesele puternicilor zilei , reprezinta o institutie desueta , care se mai pastreaza pe ici pe colo , cu un rol decorativ , rol ce tine de o traditie a vremurilor trecute . Cramponarea unora de religvele istoriei ar trebui sa tina de o optiune personala . Dar sa gandesti ca aceasta religva trebuie mentinuta artificial , ba mai mult sa arunci milioane de euro din bugetul de stat , nu din propriul buzunar , pentru a incerca sa lustruiesti aceasta inutilitate , poate fi acceptata poate intr-un stat bogat , nu intrun stat la usa caruia bate falimentul . Risipa bugetului de stat si a bugetelor locale ar trebui sa inceteze . Dar pentru asta ar trebui sa avem la conducere oameni de stat nu actualii reprezentanti ai politicianismului ordinar

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here