Acasă Jurnalul Bucurestiului Viata mea e un roman Crăciunul Marei

Crăciunul Marei

297
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

dr. Sofia Kiss Gelman

Mara era o fetiță cuminte și isteață, care locuia la Cluj, împreună cu părinții ei și bunica din partea mamei; întâmplarea se situează în anii acerbi ai unui comunism feroce în care ipocrizia înflorea fără rezerve. Clujul este situat într-o frumoasă vale și beneficiază de schimbările anotimpurilor specifice climei temperate – continentale : primăvara e de o frumusețe rară, vara – uneori fierbinte – vine cu ploi torențiale și furtuni, covorul splendid al frunzelor căzute pe aleile parcului colorează toamna, pe când priveliștea feerică a zăpezii la minus 20 de grade, cu soare, împrumută tabloului, o lume de basm : iarna. Acesta e și anotimpul Crăciunului în locul căruia socialismul inventase o altă sărbătoare împreună cu un Moș Gerilă care, de Anul Nou, aducea cadouri puse sub „pomul de iarnă” împodobit, asemănător cu cel tradițional. Copii primeau astfel, cadouri acasă la data convențională, 24 decembrie, de Crăciun, iar peste o săptămână mergeau și la simulacrul socialist, la Moș Gerilă… În spaima lor de a fi considerați eventual neloiali sistemului, unii cetățeni puneau un brad pe balconul locuinței, brad ce aștepta acolo Anul Nou, dar în casă aveau altul pe care îl împodobeau la 24 decembrie. Ipocrizia jubila într-atât încât practic era greu să realizezi proporțiile ridicolului. Cu toate acestea, în preajma Crăciunului atmosfera devenea sărbătorească, chiar dacă nu în public; lumea se pregătea pentru reuniunile familiale unde bradul împodobit asigura feeria scontată. Marea bucurie a Crăciunului aparținea copiilor mici, ei mai credeau că într-adevăr Moș Crăciun vine cu sania și împarte cadourile în concordanță cu dorințele lor exprimate în prealabil, prin „poșta” asigurată de părinți. Crăciunul însemna zăpadă și ger afară, căldură plăcută în casă, prăjituri tradiționale și bomboane agățate pe crengile bradului iar într-un târziu, când familia se întorcea din plimbările obligatorii, cei mici descopereau sub pomul împodobit, cadourile mult așteptate. Lumea feerică a basmului punea stăpânire pe sufletele celor mici (dar și mai mari), ajunul de Crăciun era practic trecerea într-o lume imaginară în care era imposibil să nu te simți bine !

Mara, aidoma celorlalți copii, credea în existența lui Moș Crăciun, cu atât mai mult cu cât fusese părtașă la o experiență unică în anul în care împlinea cinci ani, când văzu apariția în carne și oase a unui bătrân cu barbă albă care venise la ei acasă și îi aduse toate cadourile pe care le ceruse. Mara, deși ușor timorată, a purtat un dialog nostim cu „Moș Crăciun”, l-a întrebat de unde știa ce cadou își dorește, vroia să știe câți copii îl mai așteaptă, dacă va fi foarte obosit când va ajunge acasă și în sfârșit, dacă crede că ea, Mara, fiind deja mare pentru că are cinci ani, ar trebui să adoarmă fără să i se spună povești ? Apoi, l-a invitat să vină la ea și anul următor. „Moș Crăciun” a răspuns cu amabilitate întrebărilor fetiței și a început prin a-i ruga pe părinții ei să nu înceteze cu poveștile seara, înainte de a o adormi. „Știi Mara – spuse – poveștile te ajută să-ți imaginezi că te afli în mijlocul lor. Lumea basmelor este minunată, fermecătoare, e plăcut să faci parte din țara lor !”

Se scurse un an de la vizita Moșului la Mara, între timp fetița devenise elevă, era în clasa întâi, hărnicuță, cu temele de casă la zi, avea multe prietene cu care se juca în pauze. În preajma Crăciunului, când pregătirile de sărbătoare deveniseră febrile, a rugat-o pe bunica ei să păstreze un secret pe care urma să i-l împărtășească : „știi Buni, la școală am aflat de la colegele mele de clasă că nu există Moș Crăciun… Te rog nu spune nimic părinților mei ! Nu le destăinui că am aflat marea taină ! Lasă-i să se bucure, nu vreau să le stric surpriza…”


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here